LIVERPOOL’UN YENİ PATRONU: ARNE SLOT

Rock ‘n’ roll’un belki de başkenti Liverpool’da, 489 konserlik turne sona erdi. Şehrin The Beatles sonrası en ünlü rock yıldızı Jürgen Klopp, 2023/24 sezonu sonunda 9 yıllık serüveninin sonuna geldi. Ancak burası bir müzik ve festivaller kenti, şehrin en büyük sahnesi Anfield bu kez de yeni sezon için türün yıldızlarından Arne Slot’un prodüksiyonda olduğu yeni albüm için kurulacak.
Hollandalı antrenör, 3 yıllık Feyenoord macerasına bir lig şampiyonluğu bir de lig kupası ile veda etti ve Klopp’un büyük mirasının yeni varisi olarak kendini Liverpool’da buldu. Son yıllarda futbolda teknik adamların önemi hızla arttı. Öyle ki artık teknik adamlar için yüksek bonservisler ödenir oldu. Sporting Kulübü antrenörü Ruben Amorim için Braga’ya 10 milyon euro öderken, Bayern RB Leipzig’den Nagelsmann’ı koparmak için 25 milyon euroyu gözden çıkardı. Yüksek bonservisler, futbolculara yapıldığı gibi antrenörler için de scoutluk servislerinin kurulmasına ve buna göre transfer edilmelerine yol açtı. Futbol dünyasının, yazılım ve datalarla sansasyon yaratan yeni patronlarından Tony Bloom (Brighton kulüp başkanı ve Union SG yatırımcısı) gibi iş adamları, antrenörlere bakışı değiştirmiş durumda. Kariyeri boyunca yalnızca PEC Zwolle Youth, SC Cambuur Leeuwarden, AZ Alkmaar ve Feyenoord gibi Hollanda’nın orta ve üst ölçekli futbol markalarında çalışmış lokal bir antrenöre, Liverpool gibi futbolun en büyük markalarından biri neden şans verdi diye düşündüğümüzde, Slot’un bizlere epey global, son derece trendlere uygun, hatta zamana uymakla kalmayıp ışık olduğu, yenilikçi bir cevabı var: “Slotball”.

Slot Futbolunun Sahaya Yansımaları


Liverpool taraftarları, uzun yıllar boyunca hem sahaya hem de futbolcuların sosyal yaşamlarına ciddi etkileri olmuş, en önemli antrenörlerden birinin himayesinde, özellikle kurulum aşamasında son derece tempolu, akışkan, gerçekten şehrin kültürüne uygun rock türü bir müziği andıran bir oyun izledi. Her ne kadar son yıllarda oyunun geriden kurulumu yavaşlamış, daha top odaklı, kanat oyuncularının tam anlamıyla skor makinesine dönüştüğü, bek oyuncularının, özellikle de Trent Alexander-Arnold’un dahil olduğu, daha yavaş ve daha kontrollü bir oyun halini alsa da Klopp’un her zaman direttiği ve en iyi oyun kurucu olarak gördüğü “Gegenpress” (Almanca’da karşı pres) oyunundan hiç vazgeçmedi. Liverpool’un oyun odağı hep rakip takımın yarı sahası oldu. Aşağıda yer alan görsel, Klopp’un son sezonunda Liverpool’un ligi 3. sırada bitirdiği ve oyun temposunun daha yavaş, daha top odaklı olduğu 2023/24 sezonunda, oyuncuların saha yayılımlarını yansıtıyor.

Görsel, hem toplu hem de topsuz oyunda futbolcuların konumlandıkları alanı yansıttığından şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Klopp, en çok topa odaklandığı sezonda dahi çok daha teknik oyunculara sahip olsa da ön alan presinden hiçbir zaman vazgeçmedi ve en iyi oyun kuruculuğu, karşı takımın oyununu bozmak olarak gördü. Hiçbir zaman kendi yarı sahasını olabildiğince boş bırakıp risk almaktan çekinmedi. Slot ise Liverpool’un yarı sahasına çok daha fazla odaklanmayı gerektiren, topa odaklı ve rakipleri baskı yapmak için son derece iştahlandıran bir oyun başlangıcı anlayışına sahip. Aşağıdaki görsel, henüz ligde üç maç olmasına karşın 7 gol atıp hiç gol yemeden üçte üç yapan Slot’un oyuncularını nasıl yaydığına dair birçok done veriyor.

Slot’un oyun kurulumuna verdiği önemi aktarabilmek adına, görsel bize pek çok şeyi yansıtabilir. Slot, Liverpool’un elinde yer alan cevherleri sivriltebilecek bir anlayışa sahip. Elinde ne kadar kaliteli bir kadronun olduğunun son derece farkında ve buna uygun olarak Alisson, Van Dijk gibi oyuncuların, oyun kurulumuna zaman zaman hem beklerden hem de orta saha oyuncularından daha fazla dahil olduğu bir oyun oynatıyor.

Slot’un Oyun Kurma Prensipleri

Rakipleri ön alan baskısı için yanıp tutuşur hale getiren, son derece dağınık ve doğaçlama gözüken ilk kurgu, Slot’un yenilikçi yaklaşımlarından olan 6v5’tir. Bu kurguyu açıklamak gerekirse, Slot’un takımlarını izlediğimizde çok radikal bir şekilde gördüğümüz bir şey var ki, o da oyunun ne kadar dar bir alanda kurgulandığıdır. Bu durum, ister istemez çizgileri boşaltarak oyunu merkeze sıkıştırıyor. Kalecinin de dahil olduğu arka 6 oyuncu, tempolu bir bek oyuncusunu ileri gönderebilmek ve bu oyuncunun diğer 5’liye eklemlenmesini sağlamak adına hücum bölgesini aynalayarak seri ve tempolu bir pas oyunu oynuyor.

Buradaki efor makinemiz Robertson, olabildiğince çizgiye yaklaşarak rakipten kendini izole ediyor ve diğer 5’liden kendini en uygun hisseden, baskıdan kopan ilk oyuncu topu Robertson ile buluşturuyor. Slot’un bunu yalnızca Liverpool’un kaliteli ve oldukça pahalı oyuncularıyla kurguladığını düşünmeyin. Aşağıda 2023/24 sezonunda oynanan Lazio maçı için Slot’un 6v5 kurgusuna dair olan görsel, Slot’un algısını anlatıyor.

Üçgeni oluşturmuş olan sağ stoper-bek-orta saha oyuncularının rakibi iştahlandıran pas örgüsüne yeşil halka içinde bulunan sol orta saha yanıltıcı bir koşu atarak demarke şekilde konumlanıyor ve kırmızı halka içindeki sol bek tamamen boş olduğu an sağ stoperden pası alıyor.

Slot’un bir diğer geriden topla çıkış kurgusu ise bu sezon başında Ryan Gravenberch’i de tekrar futbol sahnesine yükseklerden çıkaran ve oyun kurucu merkezin son derece önemli olduğu 7v4. Bir önceki kurgudan farklı olarak iki bek oyuncusunu da çizgiye iten kurgu hücum oyuncularından da merkez çizgiye yaklaşmalarını ve aşağıdaki görselde yer alan uçtaki merkez oyuncusunun opsiyonlarını artırmayı hedefleyen 7’li. Kalan dörtlü ise karo biçiminde, futbol deyişiyle baklava halde konumlanıp topu merkez oyuncuna ulaştırmayı hedefleyen planı oluşturuyor.

Slot’un Karşılama Prensipleri

Hem Klopp gibi bir karşı pres canavarının görevini alması hem de Liverpool gibi takımların epey ihtiyaç duyduğu karşılama oyunu gerekliliklerinin epey farkında olan Slot, karşı kaleciden başlayarak hemen hemen tüm rakip oyunculara diyagonal bir pres planı kurguluyor. Aynı Klopp gibi çoğu zaman adam adama eşleşen Slot kurgusu, rakiplerin oyunu çizgiye yığmasına sebep olan eşleşmelerden sonra top rakip kanat ya da beklere geldiği an hem koşu stili hem de pozisyon almada aynı radikallikle diyagonal biçimde topa sahip olan oyuncuyu uzun topa zorluyor.

Klopp’un mirası sonrası kurguda farklılıklar olsa da Slot’un hiç de fena bir karşılama yapmadığını söylemek mümkün. Yine Liverpool’un karakteristiğine uygun olarak kanat oyuncularından da geri gelmesini talep eden karşılama oyununa oyuncular hızlı şekilde entegre olmuş gibi. Aşağıda yer alan görüntü sezonun ilk hazırlık maçı olan Real Betis karşılaşmasından.

Bu görüntüde vurgulanması gereken bir diğer husus da Liverpool’lu oyuncuların rakiple eşleşmelerinden üstün çıkmalarına rağmen 4 Betis’liyi karşılamak için 8 kişi geri koşmaktan hiç çekinmemeleri. Çünkü buradaki tek hedef topu geri kazanmak değil, hem oyun kurugusu için yeniden hazır hale gelebilmek hem de tüm takım halinde olabildiğince yakın oynayarak yeni bir geçişi daha kolay hale getirmek. Şu ana kadar Slot’un en ciddi sınavını Ten Hag’ın United’ı olarak görmek mümkün. İşte tam da bu karşılama planın bir ödülü olarak aşağıda yer alan görsel Liverpool’un rakibi karşındaki ortalama pozisyon yayılımı.

Kaleci dışarda bırakıldığında oyunu hemen hemen 40 metreye sıkıştıran Liverpool oyunu skorun da yansıtamadığı şekilde tamamen sürklase etti ve maçı 0-3 kazandı.

Son Notlar

Henüz sezonun çok başındayız ve Premier Leauge, yıllardır takımın başında olan Guardiola, elinde çok genç ve epey tecrübelenmiş bir kadro olan Arteta ve son yılların Avrupa Kupası canavarı Emery gibi çok dişli rakiplerle Slot’u bekliyor. Klopp sonrası beklentiler de hayli yüksek. Transfer sezonunu epey sessiz geçirerek gelecek sezon için kaleci Giorgi Mamardashvili ve son yıllarda pek çok sakatlıkla boğuşan Federico Chiesa dışında transfer yapmasa da Liverpool’un elinde Slot’un oyun algısı için uyumlu ve çok tecrübeli bir kadro var.

Rock ‘n’ roll’un başkentinde yeni bir turneye başlayan grupta muhtemelen son yılını geçirecek grubun solisti Salah, genç gitarcısı Diaz ve grubun ağır abisi davulcu Van Dijk eşliğinde prodüktör Arne Slot’un yeni albümünü dinlemek için şimdiden yerlerinizi ayırtın, Slotball başlıyor!

Görseller  Opta, WhoScored, UEFA ve DK FALCON sayfalarından alınmıştır.

KAYNAKÇA

https://www.whoscored.com/

https://optaplayerstats.statsperform.com/en_GB/soccer

https://www.skysports.com/

https://marclamberts.medium.com/coach-principles-arne-slot-feyenoord-2f1ea00379f4

https://www.uefa.com/

Leave a Reply