2024 Olimpiyatları tüm heyecanı ile tam olarak başladı. Dünyanın dört bir yanından gelen sporcular tarihe isimlerini yazdırmak için Paris şehrinde toplandılar. Sporun zirvesinin yaşandığı bu harika organizayon günlük özetler ve özel içeriklerle takip etmeye çalışacağız.

BİSİKLET

Bisiklet yarışlarının ilk ayağında kadınlar ve erkekler bireysel zamana karşı yarışı gerçekleşti. 32,4 km uzunluğunda parkur kötü hava şartlarından dolayı bisikletçilere zor anlar yaşattı. Kadınlarda kariyerinin son yılı olduğunu açıklayan Grace Brown Avustralya adına altın madalyaya ulaşırken, erkeklerde ise Belçikalı Remco Evenepoel rakiplerini geride bırakarak galibiyete ulaştı.

TENİS

Yağmurlu hava tenis maçlarını da kötü anlamda etkiledi. Açık kortlarda oynanacak maçlar ertlenendi. Kadınlarda ve erkeklerde ilk tur maçlarını oynayan favoriler sorun yaşamadan isimlerini bir sonraki tura yazdırdı. Roland-Garros kortlarında oynanan maçlarda günün en ilgi çeken karşılaşması şüphesiz İspanya adına yarışan Carlos Alcaraz ve Rafael Nadal’ın çift erkekler mücadelesi oldu. Arjantinli çifti 7-6 ve 6-4 gibi skorlarla geçerek isimlerini 2.tura yazdıran ikili Philippe-Chatrier’de inanılmaz bir seyirci desteği ile karşılaştı.

RAGBİ 7’Lİ

Çarşamba günü başlayan erkekler ragbi mücadeleleri sona erdi. Yarı finalde Avustralya’yı eleyen Fiji ve Güney Afrika’yı eleyen Fransa finalde karşı karşıya geldi. İlk yarının 7-7 tamamlandığı maçta Antoine Dupont kenardan gelerek büyük bir katkı sağladı. 28-7’lik üstünlükle Fransa takımı 2016 ve 2020 şampiyonunu Fiji’yi yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya mücadelesini de Güney Afrikanın kazanması ile erkekler ragbi podyumu belirlendi.

YÜZME

Yüzmede de madalyalar sahiplerini bulmaya başladı. Kadınlar 400m Serbest Stil’de Avustralyalı Ariarne Titmus, unvanını koruyarak altın madalyaya ulaştı. Summer McIntosh gümüş, Katie Ledecky de bronz madalya kazandı. Titmus’un son yıllarda elde ettiği başarılar gördüğü kanser tedavisiyle beraber onu daha da inanılmaz bir spor figürü haline getiriyor. Erkeklerde de Alman Lukas Maertens podyumda en üstte yerini aldı. 4x100m Serbest Bayrak mücadelelerinde de erkeklerde Amerika Birleşik Devletleri, kadınlarda ise Avustralya altın madalyaya uzandı.

ATLAMA

Kadınlar 3m Senkronize Tramplen finallerinde Yani Cheng ve Yiwen Chen dalın ekolü konumunda olan Çin adına altın madalyayı kazandı. Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya podyumda yerlerini alırken Rio 2016 da üçüncü olan Avustralyalı çiftin son atlayışta yaptıkları hata madalyayı kaçırmalarına neden oldu.

JUDO

Judo 60 kg erkekler ve 48 kg kadınlar müsabakaları da tamamlandı. Erkeklerde Yeldos Smetov Kazakistan adına altın madalyayı boynuna takarken Japon Natsumi Tsunoda kadınlarda başarıya ulaştı. Temsilcimiz Salih Yıldız da yarı finallere kadar ulaştı ancak dünya üç numarası tecrübeli Fransız Luka Mkheidze eşleşti ve finale ulaşamadı.

ARTİSTİK CİMNASTİK

Erkeklerde hem takım hem bireysel alet finallerinin yapıldığı günde temsilcilerimiz adına şanssız bazı anlar oldu. Temsilcimiz Adem Asil’in atlama masasında düşerken yaptığı küçük bir hata finallere kalmasını engelledi. Takım olarak ise 0.20 puanla ilk 8’in dışında kaldık. Buna rağmen Ferhat Arıcan denge aletinde Adem Asil de halkada finale gitmeyi başardı.

Fotoğraflar; Le Monde, eurosport.com, Yahoo Sport UK, The Standart, gettyimages, South China Morning Post, Kazakhstan Today, Olympic Games Paris 2024 resmi sitesinden alınmıştır.

Kaynakça:

https://www.eurosport.com/olympics/

Leave a Reply