Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok takım formasında ve logosunda kırmızı ve beyaz renklerini kullanır. 26 Ekim 1923 tarihinde ilk futbol maçını oynayan milli takımımız ile beraber 1950’de kurulan Pendikspor bu renkleri taşıyan ilk kulüplerden bazılarıdır. 1965’te Boluspor, 1966’da Antalyaspor ve Balıkesirspor, 1967’de Sivasspor ve 1969’da kurulan Tokatspor takımları da yine formalarında kırmızı-beyazı taşıyan takımlarımızdır. 1927 yılında kurulan ancak bu tarihlerde profesyonelliğe adım atan renktaş takımlardan bir diğeri de logosunda Mustafa Kemal Atatürk’ü taşıyan Samsunspor’dur.
Futbol tarihinde kaybettiklerimizden bahsettiğimiz bu serimizin 2.bölümünde Samsunspor’un formasının beyazlarının kırmızıya, logosunun ise siyaha boyandığı günü konuşacağız.
1965 senesinde 2.ligde profesyonel futbol hayatına başlayan Samsunspor, ilk defa 1968-69 sezonunda 1.lige yükseldi ve bu ligde yer alan ilk Karadeniz bölgesi takımı unvanına sahip oldu. 1982-83 sezonunda Tanju Çolak’ın 16 golle krallık yarışında 2.olmasına rağmen takım lig genelinde kötü bir sezon yaşayarak küme düşmüştür. 1984-1985 sezonunda C grubunu lider tamamlayan Samsunspor, 1.lige geri dönme hakkı kazanmıştır. Altın Dönem diye nitelendirilen günler görmeye başlayan Samsunspor’da 1985-86 sezonunda Tanju Çolak 33 gol ile gol krallığı yaşamış, ligi 3.olarak tamamlayan Kırmızı Beyazlı ekip de tarihindeki ilk gol kralını çıkartmıştır. Tanju Çolak’ın 25 golle 2.kez gol kralı olduğu ertesi sezonda ve takip eden sezonlarda Samsunspor Balkan Kupası ile ilk defa Avrupa deneyimi yaşamıştır.
Kan Kırmızı Formalar
Ligde unutulmaz sezonlar yaşamış, Avrupa kupasına katılmış ve Federasyon kupasında başarılara imza atmış Samsunspor, 1988-1989 senesinde ise beklediğini bulamamıştı. Malatya maçı ile toparlanmayı hedefleyen Kırmızı Beyazlı ekip, 20 Ocak 1969 günü oynanacak maç için Samsun’dan yola çıktı. Önceki günlerde kar yağmış olduğu için, yollar hala karlıydı. Henüz Samsun il sınırlarından çıkmamışken, Samsun’a bağlı Havza ilçesinde Samsunspor otobüsü karşı şeritten gelen bir kamyon ile çarpışarak şarampole yuvarlandı. Bundan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.
Samsunspor otobüsünün kaza yaptığı haberi bir anda bütün Türkiye’ye yayıldı. Radyolar yayın akışlarını durdurmuş, bu haberi geçiyor, dönemin yetkilileri ise açıklamalar yapıyordu. Diyarbakırspor maçına gitmek için yola çıkmış Çarşambaspor kafilesi Samsunsporlu oyunculara ilk yetişenler oldu. Oyuncuları camları kırık otobüsten çıkaran Çarşambasporlu oyuncu ve çalışanlar yaralıları kendi otobüsleri ile Samsun Şehir Hastanesine taşıdılar.
Kazada kamyon şoförü, Samsunspor otobüs şoförü Asım Özkan, teknik direktör Nuri Asan ve futbolcu ve Mete Adanır olay yerinde, Muzaffer Badalıoğlu Havza Devlet Hastanesinde, futbolcu Zoran Tomic ise Yugoslavya’da altı ay komada kaldıktan sonra hayatını kaybetti.
Sezon önü kampı için Uludağ’da kaldıkları sırada Mete Adanır ile konuşan takımın kalecisi Fatih Uraz şöyle anlatır: ‘’ Mete bana dedi ki, bir rüya gördüm. Bizde adettir ‘Hayırdır inşallah Mete’ diye sordum. Fatih sen ve ben ölümü bekliyoruz, sen kurtuluyorsun ben ölüyorum.’’ Ve bu rüya 20 Ocak sabahı gerçek oldu. Fatih Uraz hızlı gitmediklerini anlatmak için şöyle der :’’ 85 kilometrelik yolu 2 saatte almıştık.’’ Otobüsün zincirlerinin ise kazadan 15 dakika önce çıkartıldığı söylenir diğer futbolcular tarafından. Deplasmanlara giderken teknik direktör Nuri Asan ile sohbet etme alışkanlığı olmasına rağmen yolun uzunluğu nedeniyle öne geçmeyip biraz daha uyumak istemesini hayatını kurtaran şey olarak görür Fatih Uraz. Kazadan sonra kamyon şoförünün de Kayseri Şeker Fabrikasından 3.sırada çıkacak olmasına rağmen acil işi olduğu için diğer arkadaşlarından rica ederecek 1.sırada çıktığını öğrendiklerini belirterek ‘’kadere’’ vurgu yapar takımın kalecisi Uraz.
Olayda 6 kişi hayatını kaybetmiş olsa da birçok kişinin futbol yaşamı mental veya fiziksel sakatlıklar sebebi ile sonlanmıştır. Kazada kolu felç kalan Erol Dinler ile ilgili bir anısını anlatır Fatih Uraz :’’ Simsiyah saçları vardı, kazadan sadece birkaç ay sonra gördüm; pamuk tarlasına dönmüştü.’’
Kazadan hayatta kalan futbolcuların çoğu kaza anını hatırlamamalarına rağmen hepsinin hatırladığı bir şey vardır : Mete Adanır’ın ‘’Vuruyoruz’’ diye bağırışı…
Kalan maçlarına çıkamayan Samsunspor bütün maçlarında hükmen yenik sayılır ancak Futbol Federasyonunun çıkarttığı özel kanun ile ligde kalması sağlanır ve en ağır mağlubiyetini trafik kazasında alan Kırmızı Beyazlı Ekip 1988-1989 sezonu Onur Şampiyonu ilan edilir. Samsunspor ilerleyen yıllarda kırmızı ve beyazdan oluşan renklerine kaybettiklerinin anısına siyah rengi de ekler.
Mete Adanır’ı Kıbrıs’a, Muzaffer Badalıoğlu’nu Zonguldak’a, Tomic’i Yugoslavya’ya uğurlayan Samsun, teknik direktör Nuri Asan ve otobüs şoförü Asım Özkan’ı ise Samsun’da ebediyen ağırlamaya devam etse de taraftarının da dediği gibi bu isimleri ‘’Toprağa değil kalbine gömer.’’
Kaynakça
https://www.samsunspor.org.tr/
Fatih Uraz’ın röportajı Soner Yalçın’ın yönettiği , CNN Türk’te yayımlanan Oradaydım belgeselinden alınmıştır.
Futbolcuların anlattıkları Okan Başara imzalı Keşke Olmasaydı programından alınmıştır.
Kapak fotoğrafı haydevira.net’den, diğer fotoğraflar sırasıyla Samsunspor Resmi Sitesi, Fanatik, Plase Dergi ve Hürriyet’den alınmıştır.