SAHALARDAN SONSUZLUĞA: DOYMADIM DOYAMADIM … 

Futbol camiası geçmişten bugüne futbolcular, taraftarlar ve futbol paydaşlarının kazalarda hayatlarını kaybetmesi ile defalarca sarsıldı. 1989 senesinde yaşanan Samsunspor takım otobüsünün kazası, 2016 yılında Chapecoense takımını taşıyan uçağın düşmesi, 2019 yılında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Alanyasporlu futbolcu Josef Sural, aynı sene içerisinde deplasmandan dönerken yaşadıkları kaza ile hayata gözlerini yuman Ankaragücü taraftarı Mert ve Eren… Futbol dünyasını derin üzüntüye boğan kazalardan sadece birkaçı. Bugünkü yazımızda ise ölümünün 1. yılında, 11 Ocak tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu bize veda eden Ahmet Çalık’ı konuşacağız.

26 Şubat 1994 senesinde Ankara’da dünyaya gelen Ahmet Çalık, 2004 yılında Gençlerbirliği’nin altyapısında futbola başladı. 2011 yılına kadar altyapı formasını terleten Çalık, 2011 yılında futbola başladığı kulüpte, Gençlerbirliği ile profesyonel sözleşme imzalayarak A takımın oyuncusu haline geldi. 2017 yılına kadar Gençlerbirliği forması terleten ve bir dönem de kırmızı siyahlı ekibin takım kaptanlığını yapan Ahmet Çalık, Gençlerbirliği forması ile çıktığı 109 maçta 4 gol kaydetti. 2017 yılında Galatasaray’a transfer olan Çalık, 2020 yılına kadar 36 kez sarı kırmızılı formayı giydi, 1 kez de fileleri havalandırdı. 2020 yılında Konyaspor’a transfer olan Ahmet Çalık, yeşil beyazlı ekiple 47 maça çıktı, 1 gol kaydetti. Alt yaş kategorilerinde milli takım forması giyen Ahmet Çalık, 8 müsabakada ise A Milli Takım formasını terletti. 11 Ocak 2022 günü Ankara’ya geldiği sırada Gölbaşı’nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Ahmet Çalık’ın vefatı tüm futbolseverleri yasa boğdu. Ahmet Çalık’ın aracından çıkan Konyaspor atkısı ise bu acıyı daha da katladı. 

Belki bir gün alırsın o atkıyı yerden, takarsın boynuna

Belki bir gün maç izlemeye gelirsin eşinle, çocuklarınla

Belki bir gün o kupa gelir bu şehre, yükselir kollarında 

Belki bir gün bize veda edersin Ankara yollarında

Ahmet Çalık’ın vefatının ardından Türkiye Futbol Federasyonu 2021-2022 sezonunun geri kalan kısmının Ahmet Çalık ismiyle oynanacağını duyurdu. Kimin aklına gelirdi futbolcu olarak başladığı sezonun kendi adı ile anılacağı? 

Konyasporlular onsuz çıktıkları ilk maçta, Adana Demirspor müsabakasında stadyumlarında Ahmet Çalık’ı andılar. “Duruşuyla, vefasıyla, alnındaki secdeyle, 6 numaralı formasıyla…” diye anons edildi Ahmet Çalık, ardından Konyaspor yönetimi tarafından hazırlanan video izletildi stadyumda. En sevdiği parça çalındı Ahmet Çalık’ın, “Doymadım, doyamadım; sevmelere seni ben…”. Bu anların ekranlardan yayınlandığı sıralarda maçın spikeri Ali Ferahbot da göz yaşlarını tutamadı. Konyaspor taraftarları dakikalar 6’yı gösterdiğinde sahayı karanfil yağmuruna tuttu Ahmet Çalık anısına…

Belki bir gün bu stadyumda adın yeniden anons edilir

Kim bilir belki bir gün çimlerin üzerinde heybetin yeniden belirir

Belki bir gün en olmayası bir gün kabuslarımıza

Cennet yüzün, tebessümün yetişir

Ahmet Çalık vefatı sonrasında sadece Konyaspor değil, bütün takımlar, taraftarlar ve futbolcular tarafından anıldı. Dünyanın dört bir yanından taziye mesajları yayımlandı Ahmet Çalık için. Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın forma giydiği Atalanta takımı, Ahmet Çalık yazılı forma açtı soyunma odasında, futbolcular gollerine sevinmeyip onun formasını gösterdiler kameraya, maçların 6. dakikasında 6 numaralı formayı giyen Ahmet Çalık sahadaki herkes tarafından alkışlandı, Dorukhan Toköz Trabzonspor’un şampiyonluk kutlamasına onun formasını giyerek çıktı. 

Ahmet Çalık’ın çocukluk arkadaşı Soner Dikmen şöyle andı onu: “Ahmet çok güzel bir insandı, tertemiz bir kalbi vardı. Onu güzel anacağız. Bir ölüm düşünün ki tüm Türkiye arkasından üzüldü, ağladı. Biz takım arkadaşımızı kaybetmedik; kardeşimizi, dostumuzu, çok değerli bir insanı kaybettik. Serdar Gürler ise vefatının ardından duygularını şu şekilde ifade etti: “Bu galibiyet tam bir ay bir gün önce bizi yalnız bırakan Ahmet’ime gelsin.” Muhabirin golden sonra ne hissettin sorusuna verdiği “Şimdi ağlarım ben burada” cevabı ile ekranlara acısı yansıdı Serdar Gürler’in. 

Belki bir gün, belki yarın, kim bilir belki bugün…

Veya o belkilerin hiç olmayacağı her gün

Her gün her gün yaşayacak hafızamızda o gülen yüzün

Dualarımız arşı aştı eksik olmasın tebessümün

Vefatından haftalar sonra Konyaspor teknik direktörü İlhan Palut şu açıklamaları yaptı: “ Analizlerde geçmiş maçlardan doğru yaptığımız işleri göstermek istiyorum, birçok maçta Ahmet var. Pozisyon göstereceğim, içimden gelmiyor, ben bile seyredemiyorum.” 

Dünya denen şu alemde bir yiğide rastladık

Ve yiğit kimdir, kime denir; rast gelince anladık

Onun adı Konyaspor, o yiğit Ahmet Çalık

Günler geçti ama biz kalbimizden hala uğurlayamadık

Konyaspor’un Göztepe ile oynayacağı maçtan önce takım kadrolarının anons edildiği sırada minik Konyaspor taraftarı Yavuz Alp Turhan’ın babasına “Ahmet Çalık oynayacak mı?” diye sorduğu anlara, babası sadece “Maalesef oynayamayacak babacım.” cevabını verebildi.  

Belki bir gün yine buluşuruz bu şehrin sokaklarında

Belki de gelişini 6 yaşında bir çocuk müjdeler

Sağanak sağanak yağan seni bizden çalan yağmur

Kim bilir bu kez de vuslatımıza tanıklık eder…

Konyaspor taraftarı Ahmet Çalık için yaptıkları koreografide “Yüreğime ayaz vurur da sen üşürsün oralarda” diye andı O’nu, 6 numaralı formasından kanatlar çıkan haliyle; tıpkı Eskişehirspor taraftarının Ediz Bahtiyaroğlu’na yaptığı gibi…  Konyaspor yönetimi Ahmet Çalık’ın 6 numaralı formasını emekli ettiğini duyurdu. 

Aysel Yakupoğlu’nun Ahmet Çalık için yazdığı şarkıdaki gibi: “Senin yerin dolmayacak Ahmet’im, bu şehir unutmayacak…“ diyordu Konyaspor taraftarı da.

Zamansız veda edenler gibi Ahmet Çalık’tan da geriye her zaman tebessüm eden yüzü, neşeli anları ve “yaşanacak çok şey vardı” dediği videosu kaldı geriye. Yeşil sahalardaki anıları, sevinçleri, hüzünleri, yaşadıkları, yaşayamadıkları… Futbolseverler vefatıyla ilgili en kederli yorumlardan birisini yaptılar Ahmet Çalık için: “Son defa güncelleme yaparlar sonra, Ahmet Çalık eski futbolcu yazarlar. Siyah beyaz olur fotoğrafın. Başarılar, piyasa değeri bir daha değişmez. Hayat bu kadar işte…” 

Vefatının birinci yılında Ahmet Çalık’ı özlem ve rahmetle anıyoruz…

Kapak resmi NTVSpor’dan, diğer resimler sırasıyla Star, A Spor, Ajansspor, TRT Spor, Fanatik ve De Marke’den alınmıştır.

Koyu renkli dizeler, Konyaspor taraftarı Mehmet Tosun tarafından Ahmet Çalık için yazılmış olan “Özleyeceğiz” isimli şiirden alınmıştır.

Leave a Reply