233_7

Tarih keşfedilmeyi bekleyen sırlarla, gizemlerle doludur. Tapınak Şövalyeleri tarihte en ilginç konular bölümünde yerini almıştır. Yok edilmelerinden bu yana geçen yaklaşık 700 seneye rağmen hâlâ hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığımız bu askeri ve dinî grup hakkında bildiğimiz tek şey var: ‘Çok hızlı yükseldiler ve çöküşleri de bir o kadar hızlı oldu‘.

 Tapınak Şövalyeleri veya başka bir tabir ile ‘ Süleyman Mabedi’nin yoksul şövalyeleri’ kuruldukları dönemde  hem din adamları hem de muazzam bir askeri güç idiler. Süleyman Mabedi’nin yoksul şövalyeleri tabirinin kullanılmasının sebebi Tapınak Şövalyeleri karargah olarak eski Süleyman Mabedi’nin bulunduğu, bugün ise Mescid-i Aksa’nın yer aldığı bölgeyi kullanmalarıdır. Bu bölge 3 büyük kutsal din olan Hristiyanlık’ta Müslümanlık’ta ve Yahudilik’te kutsal bölge olarak kabul görür. Peki Tapınak Şövalyeleri kimdi?  Neden kuruldular? Nasıl bu kadar hızlı yükseldiler ve çöküşleri nasıl bu kadar hızlı oldu? Bu soruların cevapları bir hayli uzun ve birbiri ile bağlantılı olduğundan dolayı bu konuyu yazı dizisi olarak ele almak daha mantıklı.

[box_light]Tarikat Hakkında[/box_light]

Tapınak Şövalyelerinin amblemi 1 at üzerine binen 2 şövalye idi.Kimi tarihçiler bu amblemi tapınakçıların yoksulluğu ile bağdaştırıyor kimileride eşcinsel ilişki yaşadıkları iddialarını bu amblem ile destekliyor.

Tapınak Şövalyelerinin amblemi 1 at üzerine binen 2 şövalye idi.Kimi tarihçiler bu amblemi tapınakçıların yoksulluğu ile bağdaştırıyor kimileride eşcinsel ilişki yaşadıkları iddialarını bu amblem ile destekliyor.

 Tapınak Şövalyeleri’nin hikayesi Haçlı Seferleri ile başlıyor. 1119 yılında Fransız Hugues de Paynes ve arkadaşı Godfrey de Saint-Omer tarafından kutsal toprakları ziyarete giden hacıları korumak ve Kudüs’e giden yolları kontrol etmek için kuruldu. Başlangıçta 9 kişi olan bu grup 1129’da Katolik kilisesi tarafından tanınmasının verdiği etki ile hızlı bir şekilde zenginleştiler ve askeri güçleri yaklaşık 20.000‘e kadar ulaştı. Tapınak Şövalyeleri Roma İmparatorluğu’nun çökmesinden sonra kurulan ilk başarılı orduydu.

 Zamanının en güçlü askeri birlikleri olmasının sebeplerini bazı tarihçiler özel kabul törenlerine ve tapınakçıların içinde bulunduğu anlayışa bağlıyorlar. Bu anlayışa göre savaş alanından Tapınak Şövalyeleri’nin bayrağı inmediği sürece tek bir asker bile savaş meydanını terk edemez. Ayrıca savaşlarının kutsal bir amaçları olduğuna ve ölümden sonra cennete gideceklerini inanıyorlardı. Bu anlayış onları daha disiplinli daha itaatkar ve sonuç olarak daha başarılı yaptığı konusunda bütün tarihçiler hemfikir. Bugün bazı tarihçiler onları Delta Force veya İngiliz Hava Kuvvetleri gibi özel bir kuvvet olarak tanımlıyorlar.

Etkin oldukları dönemde tapınakçılar kör itaatkarlıklarıyla tanınmışlardır.

Etkin oldukları dönemde tapınakçılar kör itaatkarlıklarıyla tanınmışlardır.

 Kutsal topraklarının korunmaya ihtiyaç duymasının nedeni 1. Haçlı Seferleri sonucunda Kudüs’ün Hristiyanların eline geçmesine rağmen şehre ulaşan yollardaki tehlikeler hacı adaylarının korunmasını zorunlu kıldı. Bu zorunluluk Tapınak Şövalyeleri’nin kurulmasının asıl sebebi gibi görünse de bazı tarihçiler buna inanmıyor ve sorguluyor. Akla ilk gelen soru ise nispeten yaşlı olan ve sayıları sadece 9 kişi olan bu grup Kudüs gibi bir şehri hacıları ve Kudüs’e çıkan yolları koruyabilecek güçte miydiler? Ortada bazı komplo teorileri de yok değil.  Bazı tarihçiler Tapınak Şövalyeleri’nin kurulma sebebi olarak Ahit sandığı, Torino kefeni veya kutsal kase gibi Hristiyanlığın temelini derinden sarsabilecek parçaları bulmak için kurulduğunu öne sürüyorlar. Bazıları da dünyevi bir ödülün peşinde de olabileceklerini düşünüyor. Kanıt olarak da 1128’de kazılarını bitirdikten hemen sonra hızlı bir şekilde Avrupa’ya dönmelerini ve muazzam bir hızla zenginleştiklerini öne sürüyorlar. Gerçek kurulma sebeplerinin tam olarak bilinmemesi ve haklarında hala bazı soru işaretlerinin bulunması Tapınak Şövalyeleri’ni geçmişten günümüze kadar yaşayan büyük bir gizem haline getiriyor.

Tapınakçılar karargah olarak bugünkü Mescid-i Aksa'nın bulunduğu yeri kullandılar.Mescid-i aksa Süleyman Mabedi yıkıldıktan sonra buraya inşa edildi.

Tapınakçılar karargah olarak bugünkü Mescid-i Aksa’nın bulunduğu yeri kullandılar.Mescid-i aksa Süleyman Mabedi yıkıldıktan sonra buraya inşa edildi.Yaptıkları kazıların bu özellikle ilgili olduğu düşünülüyor.

Leave a Reply

1 comment

  1. evet tapinak sövalyelerini herkes merak ediyor ben gördüm süleyman mabedi alti cok güclü sövalyeler onlari yenmek imkansiz her yerde kulaklari var güclü insanar ve dünya yi dinliyorlar toplaniyorlar geliyorlar hüzün yok istikrar ile tanrinin isini kolaylastiricakar koruyucular 9 tapinak sövalyesi