Aysel Gürel’in Anısına: “Aysel’in”

Aysel Gürel'in anısına Aysel'in

 

 

Bazı insanlar için deriz ya hani, “10 parmağında 10 marifet” diye, işte Aysel Gürel kesinlikle o sıfatı sonuna kadar hak eden birisiydi. Söz yazarı, besteci, tiyatro sanatçısı, yazar, yorumcu ve daha fazlası. Hayatını kelimenin tam anlamıyla dolu dolu yaşayan bu çılgın kadın, belki de kimsenin yazamadığı ve yazamayacağı kadar şarkı yazıp bunda da gerçekten başarılı olmuştu.

 

 

2008 yılında, üzücü bir şekilde aramızdan ayrılan Aysel Gürel için bir hatıra albümü yayınlandı geçen hafta. Albüme yerli sanatçılarımızın yanı sıra ülkemizde fazlasıyla tanınıp sevilen, sesini tanımlayamadığım İsrailli sanatçı Yasmin Levy’nin de dahil olmuş olması beni ziyadesiyle şaşırttı.

sezan aksu ve sertab erener ayselin albümünde

Sertab Erener ve Sezen Aksu Aysel Gürel anısına hazırlanan albüm için bir araya geldiler.

Albümde toplamda 15 şarkı var. Aslında 14 tane,  albümün açılışını bir teybe kaydettiği orijinali Rina Ketty’ye ait olan “J’attendrai”den bir kupleyle Aysel Gürel kendisi yapıyor. Ardından aynı kupleyi, albümde Sezen Aksu’nun seslendirdiği orijinali Sertab Erener’in 1999 yılında yayınlanan “Sertab Erener” albümünde yer alan “Sır” şarkısının sonunda da duyuyoruz. Sertab Erener’den bahsetmişken o da albümde yer alan isimlerden birisi, ilk olarak Sezen Aksu’dan duyduğumuz 90’lar sonu, 2000’ler başında doğanlar içinse Gülşen’in popüler ettiği “Ne Kavgam Bitti, Ne Sevdam” şarkısını seslendirmiş. O da öne çıkan şarkılardan biri olmuş tabii ki.

 

ajda pekkan Aysel'inde

Ajda Pekkan albümde sözleri Aysel Gürel’e ait olan “Ayıpsın”ı söyledi.

 

Süper starımız Ajda Pekkan’ın seslendirdiği şarkı ise Aşkın Nur Yengi’nin 1991’de yayınlanan ikinci albümünde yer alan “Ayıpsın” şarkısı olmuş, şarkı Ajda Pekkan’ın sesine Aşkın Nur Yengi’ninkinden daha iyi gitmiş bence. Aşkın Nur Yengi’den de bahsetmişken, o da albümde yer alan isimlerden. Aysel Gürel’in yazdığı belki de en acıklı sözlere sahip olan ve ülkemizdeki acı gerçekleri suratımıza bir tokat gibi çarpan “Ünzile” taa 1986’da yayınlanmış olmasına rağmen sözlerin geçerliliği hala aynı güncellikte. Bu şarkıyı sevdiğimden mi yoksa şarkıyı yorumlayan herkesin çok iyi olmasından mı bilmiyorum ama şu ana kadarki dinlediğim bütün versiyonlarına bayılmıştım. Bu da onlara eklendi tereddütsüz bir şekilde.

Tarkan Aysel'inde

Tarkan’ın seslendirdiği Firuze albümün en popülerleri arasında

 

 

iTunes’tan anlayabileceğimiz üzere albümün en popüler şarkısı “Firuze” olmuş. “Firuze”yi kim mi seslendirmiş? Tarkan’dan başkası değil. Açıkçası Tarkan’ın “Firuze” yorumunu fazla arabesk buldum ben ama yine de beğendim. Bir diğer “fazla arabesk olmuş, ama beğendim” şarkısı ise “Sitem” (Yalnızca Sitem) oldu. Ata Demirer’in seslendirdiği şarkının melodisinden mi yoksa Ata Demirer’in sesinden mi fazla arabesk geldiğine emin olamadım ama daha uyumlu bir ikili oluşturulabilirdi burada.

 

 

yaşar ayselin'de

Albümde Sezan Aksu’nun şarkısı “Yine Yeniden”i Yaşar’ın sesinden dinliyoruz.

 

Albüme dahil olmasını anlamlandıramadığım iki isim var, Emre Altuğ ve Yaşar. Diğer isimlerin arasında biraz “eğreti” durmuşlar gibi geldi bana. İkisi de birer Sezen Aksu şarkısı seslendirmişler. Yaşar’ın yorumladığı “Yine Yeniden” belki de bir erkek vokale uyumsuz bir şarkı olduğundan tam olarak olmamış gibi geldi. Oysa Betül Demir bu şarkıyı gayet güzel bir şekilde yeniden yorumlamıştı, albüm için de yine kendisi tercih edilebilirdi. Emre Altuğ ise beni şaşırtan bir şekilde fazlasıyla iyi yorumlamış “Ah Mazi”yi. Albümde en beğendiğim yorumlardan birisi de o oldu.

 

 

ayşegül aldinç ayselin'de

Ayşegül Aldinç de albümde yer alan sanatçılar arasında.

 

 

Sertab Erener’in yine 1999’da yayınlanan albümünde yer alan şarkılardan biri olan “Yolun Başı”Ayşegül Aldinç seslendirmiş, aslı kadar güzel bir yorum olmuş beğendim ben. Gözüme takılan bir şeyi belirtmek istiyorum, Sertab Erener’in belki de en iyi albümü olan “Sertab Erener”den seçilen şarkılar bana çok rastgele seçilmiş gibi geldi. Albümde “Vur Yüreğim”, “Aşk”, “Yanarım” gibi yine Aysel Gürel’e ait şarkılar varken bunların seçilmesi şaşırttı.

 

 

Yasmin Levy Aysel'inde

Albümde “Sevda”‘yı Yasmin Levy’nin yorumuyla dinliyoruz.

Albümde “en orijinal yorum” sıfatını alabilecek iki şarkı var. Birisi Yasmin Levy’nin seslendirdiği “Sevda” şarkısı diğeri son dönem en ilgi çeken isimlerinden Mabel Matiz’in yorumladığı “Sultan Süleyman” şarkısı. İki sanatçının da kendilerinden bir şeyler kattıkları o kadar hissediliyor ki… Bu arada belki aklınızda soru işareti kalmıştır diye belirtmek istiyorum Yasmin Levy şarkısını Türkçe olarak söylemiyor tabii ki. En orijinal yorum sıfatını alır mı almaz mı bilmiyorum ama “benim en beğendiğim yorum” sıfatını kesinlikle Mabel Matiz aldı. Albümü edindiğimden beri en fazla dinlediğim şarkı “Sultan Süleyman” oldu. Şarkının sözleriyle daha uyumlu bir melodi sağlanmış ve bu hali bu yüzden daha etkileyici olmuş.

 

eda metin özülkü ayselin'de

Eda, Metin Özülkü çifti de “Aysel’in”de

 

Albümdeki Sezen Aksu şarkıları kervanına Eda-Metin Özülkü ‘nün seslendirdiği “1945” ile Levent Yüksel’in yorumladığı “Ben Her Bahar Aşık Olurum” da katılıyor. “1945” her zaman sevdiğim bir şarkı olmuştur ve Sezen Aksu’nun bu şarkıyla Eurovision’a gidememesini her zaman çok üzücü bulmuşumdur. Şarkının sözlerini çok güzel ve anlamlı buluyorum, Özülkü ikilisinin seslendirmesi ise fazla samimi bir duygu katmış şarkıya.

 

 

 

Aysel Gürel’in küçük kızı Mehtep Ar bu albüm hakkında konuşurken şöyle bir cümle kurmuş: “Biz aslında dört kardeştik; ben, ablam (Müjde Ar), Sezen (Aksu) ve Ayla (Çelik)…”  Dördüncü kardeş Ayla Çelik de bu albüme katkı sağlayanlardan olmuş ve bir Ayla Dikmen şarkısı olan “Olacak Olacak”ı yeniden yorumlamış.

“Aysel’in” albümü genel olarak güzel düşünülmüş ve güzel hazırlanmış bir albüm olsa da birkaç yanlış şarkı seçimi, yanlış solist-şarkı eşleşmesi olmuş. Albümün fikir babası Murat Yıldırım ikinci bir albüm hazırlamak istediklerini belirtmiş, umarım bu tarz “ufak” hatalar albümün ikinci versiyonunda yapılmaz.

Leave a Reply