1956 yılında seyirciyle ilk kez buluşmasından bu yana her yıl ekranlarda sevilerek izlenen Eurovision Şarkı Yarışması, dünyanın en uzun soluklu programlarından biridir. Çoğunlukla Avrupalı ülkelerin katılımcıları ile gerçekleşen yarışma, spor ile ilgili olmayan uluslararası yayınlar arasında en çok izlenen programlardan birisidir. Dünya çapında 100 milyon ile 600 milyon arasında değişen izleyicisini büyük bir heyecanla birleştiren bu yarışmanın belirli kuralları ve zengin bir tarihi vardır.

Ülkeler arası kültür paylaşımını arttırmak ve insanları müzik yoluyla birleştirmek amaçlarıyla yola çıkan Eurovision, belirli bir sistem içerisinde seyirciye sunulur. Bu sistem tarih boyunca değişerek ve gelişerek günümüzdeki formatında ulaşmıştır. Her ülke her sene genellikle kendi kültürlerini yansıtan, tek bir şarkı ile katılım gösterir. Katılımcıların aldığı puan halk ve jürinin oylarının toplamı ile belirlenir. Yarışmanın jürileri şarkıcı, söz yazarı veya besteci olarak seçilir. Oylama zamanı ülkeler kendileri haricinde de istedikleri herhangi bir ülkeye oy verebilir, en çok oy alan ülke senenin kazananı ilan edilir. Yarışmanın en güncel kazananı ‘The Code’ isimli şarkısıyla İsviçre temsilcisi Nemo’dur.

Uzun bir savaş dönemi sonrası ülkeleri bir araya getirmek, vatandaşları eğlendirmek gibi hedefler ile ortaya atılan bir fikir olan Eurovision, temellerini dünya genelindeki insanları birleştirmek üzerine atmıştır. Başladığı senede katılımcılar sadece 7 ülkeden oluşmuştur ancak bu sayı devamlı olarak artış göstermiştir. Sade bir gösteri olarak atılmaya başlanan adımlar zaman içerisinde sahnenin gelişimiyle ihtişamlı bir hale gelmiştir. Teknolojik gelişmeler de bu duruma katkı sağlamıştır. 

Eurovision 2023 ve 2024 sloganı, EBU

Yarışmanın logosu ve sloganları, ana tema ile bağlantılı olacak şekilde zaman içerisinde değişiklikler göstermiştir. İlk logo, sahne tasarımcısı Timothy O’Brien tarafından 1954 yılında tasarlanmıştır. 1956 ve 2003 yılları arasında çeşitli logolar kullanılmıştır. Yarışmaya 2004 yılında İstanbul’da ev sahipliği yapıldığında da logoda değişiklik yapılmıştır. Katılımcı ülkelerin bayrakları kalp şeklinde kullanılarak Eurovision yazısının etrafı süslenmiştir. Yıllar boyunca üretilen farklı sloganlar arasında ‘Modern Bir Masal, Ritmi Hisset, Hepimiz Biriz, Güzelliğin Sesi, Müzikle Birleşmiş’ gibi yarışmanın temel hedefi ile bağlantılı sözler bulunmaktadır. Günümüzde yarışmanın sloganı ve logosu, yarışmayı düzenleyen ülke tarafından belirlenir. 2023’te kullanılmaya başlanan ve aksi bir gelişme yaşanmadıkça 2024 itibari ile daimi olacak slogan ‘United by Music’tir.

Eurovision şarkı yarışmasına katılmak, hatta kazanmak, alanında ilerlemeyi hedefleyen sanatçılar için önemli bir araçtır. Dünya genelinde tanınması sebebiyle bu prestijli yarışmayı kazanan şarkıcıların kariyerleri değişir, gelişir. Yarışmayı başarı ile sonuçlandırdıktan sonra ünlerine ün katan sanatçılara örnek olarak ABBA, Celine Dion, Maneskin gibi sanatçılar ve gruplar verilebilir.

Eurovision sonrası Maneskin grubu, BBC News

Ülkemizin Eurovision Şarkı Yarışması ile kayda değer bir geçmişi vardır. Günümüzde yarışmaya katılmamamıza rağmen geçmişte şarkıcılarımız önemli başarılara imza atmışlardır. Tarihimizde başarıların yanı sıra protestolar ve olumsuz geri bildirimler de bulunmaktadır. Ancak ülkemizde bu yarışma hakkında konuşulurken çoğunlukla akıllara Sertab Erener ile kazanılan sene gelir. 2003 yılında 26 ülke arasında birinci olarak yarışmayı başarıyla temsil eden Sertab Erener, günümüzde de başarısıyla anılmaya devam etmektedir.

Bu sene Eurovision’da, Sertab Erener ona yarışmayı kazandıran ‘Everyway That I Can’ parçasını sahnede izleyiciler ile buluşturdu. Ülkemiz yarışma ile 2013 yılında vedalaştı. 10 seneden uzun bir süredir uzak kaldığımız yarışmayı en son ‘Love Me Back’ şarkısıyla Can Bonomo temsil etti. Katılımcısı olmadığımız Eurovision, her sene düzenli olarak organize edilmeye devam ediyor. Dünya çapında severek izlenmeye devam eden yarışma, ana hedefini uygulamaya, yani halkları müzik eşliğinde birleştirmeye devam ediyor. 

Sertab Erener ve dansçıları, İHA, haberglobal.com

KAYNAKÇA

https://derstarih.com/eurovision/

https://eurovisionworld.com/esc/united-by-music-slogan-for-eurovision-2024-and-all-future-contests

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57231040

https://fikritakip.co/turkiyenin-eurovision-tarihi

Leave a Reply