Neden Birleşik Krallık Hükümdarları Doğum Günlerini Yılda İki Kere Kutlar?

Birleşik Krallık hükümdarları 18. yüzyıldan beri doğum günlerini yılda iki kere kutluyorlar. Adı üzerinde doğum günü yalnızca bir günü kapsayan bir olayken bu hükümdarların yılda iki kere aynı yaşı kutlaması oldukça ilginç. Zaten bolluk içinde yaşayan bu kimselerin yılda iki kutlama yapmasını savurganlık olarak görebilirsiniz ancak bu durumun altında yatan asıl sebep bulundukları coğrafyanın sert iklimi. 

Renklerin Gösterisi, Atlı Muhafızlar Geçit Töreni, Londra, Haziran 2013

18. yüzyılda Birleşik Krallık Hükümdarı Kral 2. George’un hükümdarlığı, Yedi Yıl Savaşları ve Avusturya Veraset Savaşı başta olmak üzere zorlu dönemlerden geçmiştir. Kendisi aynı zamanda bir savaş sırasında cephede bulunan son Birleşik Krallık hükümdarıdır. Ömrü uluslararası krizler ve savaşlar ile geçerken Kral’ın bir başka derdi daha vardır.

Kral 2. George’un doğum günü 10 Kasım 1683’tür. Bu tarih özellikle Batı Avrupa’da oldukça yağışlı ve soğuk geçer. Kral, doğum günü böylesine sıkıntılı bir mevsime denk geldiği ve her sene kutlamalar kötü hava şartlarında yapılmak zorunda kaldığı için oldukça dertlidir. Bu sebeple Kasım ayında olan doğum gününü haziran ayında kutlamaya başlar. Fakat Kral George’un yazın yapılan bu doğum günü kutlaması zamanla “Renklerin Gösterisi” adlı resmi törenle aynı tarihe denk gelmeye başlar.

Aynı zamanda iki farklı törene katılmak istemeyen Kral George, bu iki etkinliği birleştirmeye karar verir. Renklerin Gösterisi, askeri güçlerin varlığını kutlayan ve Birleşik Krallık bayrağının renklerinin sergilendiği bir tören iken Kral 2. George’un bu törene kendi doğum gününü eklemesi ile ülke birliği ve monarşi kavramının kutlanmasına da vesile olur. Kral 2. George’dan sonraki hükümdarlar da ülkenin bütünlüğünü benimseyen bu önemli kavramların birleşimini ve halk tarafından kutlanmasını bozmak istemedikleri için bu yeni geleneği devam ettirdiler.

Renklerin Gösterisi Uçuş Gösterisi, 2024

Bu gelenek yıllar boyunca devam ederken artık basit bir renk gösterimi veya doğum günü kutlamasının çok ötesinde. Her sene haziran ayında başkent Londra’nın etrafı bayrak renkleriyle süsleniyor ve tüm halk iki gün boyunca çeşitli kutlamalara katılıyor. Birleşik Krallık bünyesinde bulunan tüm askeri personeller renkli bir geçit töreni düzenliyor. Bu geçitin en önünde önce hükümdar, sonra Galler Prensi, hükümdarın oğlu, kraliyet prensesi ve hükümdarın kız kardeşi; at üzerinde olmak üzere dizilip askeri personeller tarafından takip ediliyorlar.

Hükümdar ve ailesinin belirli üyelerinin at üzerinde halkı selamlaması günümüzde önemli bir güç sembolü olarak varlığını sürdürüyor. Tabii ki her hükümdar her zaman ve her şartta at üzerine çıkacak durumda olamayabiliyor. Kraliçe 2. Elizabeth, vefatından önce her haziran ayında kutlamalara katılır fakat at üzerine yaşı ve sağlık gerekçeleri yüzünden çıkmazdı. Günümüzde hükümdarlar ve aile üyeleri şartlar elverişli olduğu sürece at üzerine çıkıp halkı selamlamayı eksik etmiyorlar.

Kutlamanın adı üzerinde daha renkli ve görsel kısmı ise öğlen başlıyor. Saatler tam 13’ü gösterdiğinde dokuz tane uçak hükümdarın asıl konutu olan Buckingham Sarayı’nın üzerinden sırasıyla kırmızı, beyaz ve mavi renkleriyle geçiş yapıyor. Kraliyet ailesi de varlıklarının kutlandığı bu özel günde özellikle uçakların geçişini görmek için çıktıkları sarayın balkonunda aynı zamanda halkı da selamlıyor. 

Kutlamalar Sırasında Kraliyet Ailesi Buckingham Sarayı’nın Balkonunda, 2024.

Kraliyet ailesinin halk arasına karışmasına vesile olan bu olayda tek ilgi çeken uçaklar veya renkler olmuyor. Bu geleneğe kraliyet ailesinin eksiksiz katılacağını bilen bir kesim günler öncesinde özellikle ailenin hanımlarının ne giyeceği ve ne takacağı hakkında tahminlerde bulunup tartışmaya başlıyorlar. Bu tahmin ve tartışmalar özellikle sosyal medyada kraliyet ailesi adına kurulan hayran hesapları arasında oluyor.

Kutlama günü balkonda aile üyeleri tarafından hangi markanın ürünleri giyiliyorsa o markanın değeri artıyor. Bu değer yalnızca lafta değil, markette de etkili oluyor. Birkaç saat içinde o markanın ürünleri tamamen tükeniyor ve sosyal medyada trend oluyor. Ailenin erkek üyeleri genellikle resmi üniformalar ile katılım gösterdiği için bu ilgi çoğunlukla hanımlar üzerinde oluyor. Ailenin en büyük hanımı olan kraliçeden tutun ailenin en genç üyelerine kadar kimin ne giydiği çok konuşulan bir konu haline geliyor. Belirli dergiler haftalarca giyilenleri ve takılanları içerirken magazin sayfaları da bu ürünler hakkında yorum yapıyor. Hatta birçok kişi için günün asıl önemi resmi tören değil konuşulacak markalar oluyor.

Böylelikle anlıyoruz ki Avrupa’nın batısında bulunan Birleşik Krallık’ın sert ve yağışlı iklimi sebebi ile hükümdarlar doğum günlerini, ilki asıl tarihinde ve ikincisi haziran ayında olmak üzere iki kere kutluyorlar. Neredeyse üç yüz yıl önce Kral 2. George’un doğum gününün güz mevsimine denk gelmesi sebebiyle başlayan bu gelenek ise günümüzde çok ilgi duyulan bir etkinlik hâline geliyor. İlk başta vatanseverlik ve askeri görev bilinci duygularıyla kutlanmaya başlanan bu seremoni, günümüzde daha çok kraliyet ailesine duyulan merak ile devam ediyor. Kişilerin sebebi ne olursa olsun bu etkinlik her haziran ayında Birleşik Krallık’ta devam ediyor ve büyük bir coşkuyla halk tarafından kutlanıyor. 

KAYNAKÇA:

Leave a Reply