Hiç Karabük’e, Safranbolu’ya gittiniz mi?
Ahşap evleri, safranlı lokumları, perihusi, ince su kemeriyle görülmeye gidilmeye değer bir Anadolu kasabası Safranbolu. Ancak güzelliklerini görmeye ve tatmaya gitmediyseniz üzülmeyin; çünkü 25 -29 Nisan tarihleri arasında Safranbolu ve Karabük, Atatürk Kültür Merkezi’nde Ankaralılarla buluşuyor. Hem de beraberinde Karabük Üniversitesi’nin yıldızı olan güneş arabasını da getiriyor.
Karabük Üniversitesi 6 yaşında, çok genç bir üniversite. Çok hızlı gelişen 11 fakülte ve meslek yüksekokuluna sahip bu üniversitenin bir güneş arabası bile var.
Peki ya güneş arabası nedir?
Güneş arabası, prensip olarak güneşten alınan ışık enerjisini elektrik enerjisine çeviren, enerjiyi bataryasında depolayan ve elektrik enerjisini kullanan bir araç. Günümüzdeki çevre karşıtı tüm üretimlerin karşısında duran bir araba kısaca.
Ülkemizde çok bilinmese de pek çok üniversite kendi güneş arabasına sahip. Tüm bu üniversiteler TÜBİTAK’ın düzenlediği Formula G yarışları için tüm yıl harıl harıl çalışıyorlar. Hidromobil ve Güneş Arabası kategorilerinde yarışan araçlar tasarım ödülü, kurul özel ödülü vb. ödüller için rekabet halinde. 1. olan Güneş arabası takımı, Avustralya’da düzenlenen 3000 km kıta yarışı olan Word Solar Challenge (WSC) a katılmaya hak kazanıyor. Anlayacağınız büyük bir rekabet var üniversiteler arasında. Bu rekabetin bir parçası da Karabük Üniversitesi’nin “Yıldız”ı.
2005 yılında ilk yarışına katılan araç, yarışı teknik arızalar sebebiyle tamamlayamıyor.2011 yılında Mühendislik Fakültesi’nin ve Teknik Eğitim Fakültesi’nin ortak çabasıyla bir araç yapılması ve Formula G’de yarışılması için yeni bir ekip kuruluyor. Ekibin ilk hedefiyse yıllardır yapılan bu araçlara bir farklılık getirmek ve yarışın asıl amacı olan otomotiv sektörüne uyarlanabilmesi için otomobile daha yatkın bir araç yapmak olmuş. En önemli farklılığı olan dış gövde de hem güneş arabası tasarımından kopmadan hem de günümüz otomobillerine benzemek üzere harmanlanan yeni araç “Yıldız” doğmuş böylece.
Yıldız tam bir el emeği çünkü Güneş paneli, motor, batarya, tekerlekler gibi dışarıdan alınması gereken parçalar dışında tüm parçalar ekip tarafından imal edildi.
Elbette güneş arabası maliyeti çok ucuz olan bir araç değil. Yapımı genel olarak 200bin – 300 bin TL’yi aşabiliyor. Çok düşük bir bütçeyle, 37.000 TL ye mal edilmiş olması “YILDIZ’ı “ rakiplerinden epeyce ayırıyor. TÜBİTAK Formula-G 2012 yarışlarına katılarak üniversitesini temsil eden bu araç, 40 üniversite ve 65 takım arasından 23. olarak yarışmayı arızasız bitirerek; rakipleriyle olan ilişkileri ve yardımseverliğinden dolayı TÜBİTAK tarafından Kurul Özel Ödülü’ne layık görülüyor. Ayrıca tasarım dalında da 2.’lik ödülünü de almaya hak kazanıyor.
Bu azimli ve genç ekibin en büyük amacı ise kendini yenilemeye devam ederek World Solar Challenge’a katılabilmek.
Üniversite öğrencilerinin fedakârlıkları ve kendi elleriyle imal ettiği “Yıldız”, 25-29 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilerini AKM’de bekliyor.