‘Gençlik kaynağı’ geni keşfedildi

 

g4heo2

 Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, yaraların daha çabuk iyileşmesini   sağlayan Lin28a adlı geni keşfetti.  

Dokulardaki kendini yenileyebilme kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını çoğumuz   biliyoruz. Fakat buna sebep olan şeyin ne olduğu bugüne kadar açıklığa kavuşturulmuş   değildi.

Cell bilim dergisinde yer alan makaleye göre, anne karnındaki çocuklarda yüksek   düzeyde aktif olan Lin28a ismindeki gen metabolizma ve gelişimde önemli rol oynuyor   ve yaş ilerledikçe genin aktifliği azalıyor.

Harvard’lı bilim insanları farelerde Lin28a genini aktifleştirerek, yaraların daha hızlı iyileştiğini ve farenin sırtındaki önceden kazınmış bölgede tüy uzama hızının arttığını tespit etti. Farelerdeki bu değişimin sebebi, genin bir takım metabolik enzimlerin üretimini hızlandırması ve normalde embriyolarda daha aktif olan metabolik süreçleri, yetişkinlerde de arttırması.

Araştırmacılar, yetişkin insanlardaki Lin28a genini aktifleştirerek ameliyat sonrası vücudun daha hızlı iyileştirmeyi umuyor. Makalenin yazarlarından George Daley’e göre belirtilen genle aynı etkiye sahip olan bir ilaç üretimi mümkün:

“Kulağa bilim-kurgu gibi geliyor fakat Lin28a, genç hayvanlara has üstün doku tamiri özelliğini insanlara kazandıracak karışımın içinde olabilir.”

Daley, genç gelişim evrelerini düzenleyen genlerin yeniden aktifleştirilmesiyle memelilerde doku tamiri olabilirliğini destekleyen çalışmanın, bazı hayvanların organlarını tamamen yenileyebilmesine rağmen diğer hayvanların yenileyememe sebebini açıkladığını da sözlerine ekliyor.

Leave a Reply