Lojistik Kabuk Değiştiriyor

with-package

Gelenekselleşmiş kamyonetlerle kargo taşıma sistemine alternatif olarak getirilen bu sistemle Prime Air adı verilen taşıtlarla GPS koordinatları kullanılarak, 30 dakika içerisinde evlere kargo servisi yapılması planlanıyor.

 

Internet alışverişinin yükselen bir değer olması, zaman içerisinde müşteri taleplerinin güvenilir alışverişten, ucuz kargodan daha çok hızlı teslimata yönelmesine neden oldu. Dünyanın en popüler alışveriş sitesi Amazon e-ticaretteki bu beklentiyi karşılamak için yeni projesiyle bir adım öne çıktı. CEO Jeff Bezos’un kendi dile getirdiği proje, insansız hava araçları kullanılarak günlerce kargo beklemeye son veriyor. Gelenekselleşmiş kamyonetlerle kargo taşıma sistemine alternatif olarak getirilen bu sistemle Prime Air adı verilen taşıtlarla GPS koordinatları kullanılarak, 30 dakika içerisinde evlere kargo servisi yapılması planlanıyor.

[box_dark]Peki, Prime Air’in Özellikleri Neler?[/box_dark]

Öncelikle Prime Air’in maliyeti yeni bir girişim olması nedeniyle biraz yüksek olacağa benziyor. Ancak beklenilenin aksine yakıt kullanımı maliyeti artıran nedenler arasında değil, Prime Air’lar elektrik enerjisi kullanarak çevre sağlığına destek veriyor olacak. Ayrıca, Prime Air’ın azami 2.3 kilogram yük taşıma kapasiteli olması ve 16 kilometre mesafeyi yarım saatte katetmesi bekleniyor. 2.3 kilogram dezavantaj gibi görünse de Bezos’un söylediğine göre Amazon’un kargoların %86’sı 2.3 kilogramdan daha hafif geliyor.

[box_dark]Projeyi neler bekliyor?[/box_dark]

Proje ilk bakışta ne kadar şaşırtıcı gelse de aslında dünya üzerinde başka örneklerini görmek mümkün. Oktokopterler  ‘evlere servis’ amaçlı olmasalar dahi uzun zamandır havadan fotoğraf çekimi gibi pek çok amaçla kullanılıyorlar. Üstelik Çin ve Avustralya’daki kargo şirketlerinin de daha evvel Prime Air’e benzer girişimleri olmuş. Amazon ise henüz test aşamasında olan projesinin 2015 yılında hayata geçmesini bekliyor. Maalesef projeyi bekleyen pek çok resmi süreç var. Bunların en başında Federal Havacılık Kurumunun hava trafiğini sivil kullanıma açması geliyor, çünkü proje istemsiz olarak kamu güvenliğini tehdit ediyor. Örneğin, nesne algılaması zayıf olan Prime Air’ın yolunun üzerinde bulunan nesnelere ve kişilere zarar vermesi mümkün. Öte yandan kapalı bir kutunun bir anda önünüze konması terörist gruplar veya kötü niyetli kişiler tarafından avantaja dönüştürülebilir durumda. Tüm bunlar projenin bir an önce uygulamaya konulmasını geciktirecek gibi duruyor. Projenin çok yenilikçi ve yararlı bir hizmet olduğunu söyleyen Microsoft’un kurucusu Bill Gates de 2015 tarihini çok iyimser bulanların arasında.

FedEx ve UPS ise Amazon’un projesine kayıtsız kalmayan önemli dağıtım firmaları arasındalar. Amazon’un açıklamasının ardından, UPS yetkilileri de teknolojiye her zaman yatırım yapan bir firma olduklarını ve insansız hava taşıtlarını en kısa zamanda ele alacaklarını bildirdi. FedEx kurucusu Fred Smith’in ise insansız uçakların uzun vadede maliyetleri düşüreceği yönünde umutları var. Şu anda FedEx çalışanları bu konu üzerine yoğunlaşmış durumdalar, ancak aynı şekilde FAA(Federal Havacılık Kurumu)’dan çıkacak izine ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Hava sahası tamamen kullanılabilir olduğunda lojistik sektöründe ve e-ticarette bizi ne sürprizler bekliyor olacak, kim bilir?

131202AmazonPrimeAir

 

[box_light]Kaynaklar:[/box_light]

http://www.theverge.com/2013/12/3/5169878/ups-is-researching-its-own-delivery-drones-to-compete-with-amazons

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-02/amazon-testing-octocopters-for-delivery-ceo-tells-60-minutes-.html

 

 

Leave a Reply