imagesİntihar’ ölüm sonucunu doğuracağını bilerek bir canlının kendisinin yaptığı eylem; olarak geçiyor TDK’nin sözlüğünde. Ama insanlar için anlamı çok daha farklı, çok daha yoğun değil midir?

Bu yazımda ekonomi hayatındaki intiharlardan bahsedeceğim sizlere. Burada kullandığım intihar kelimesini mecazi anlamda kullanmıyorum gerçek anlamda ölü insanlar var ortada ve tam olarak bilinmeyen ölüm sebepleri:

Peki, nereden mi çıktı bu insanlar bu konu?

Haberleri okurken gözüme çarpan bir başlıkta  ‘ Finans dünyasında 2014’te 12. İntihar’ başlıklı haberi okuyup birazda araştırma yaptıktan sonra bu konu hakkında yazmaya karar verdim.

İntiharın birçok sebebi mevcut. Acı, suç (vicdan azabı), ruh hastalığı, aşk acısı, finansal kayıplar (kovulmak, batmak)… Peki, bankacılar ya da finansal alanda çalışanlarda neden çok rastlanıyor bu duruma ?

Onların nedeni ne? Ve günümüzdeki bu artış neden?

Uzmanlar, ekonomik kriz ortamındaki güvensizliğin finans çalışanları arasında intihar oranlarını arttırdığına işaret etti. Son dönemde artan intiharlar da uzmanları araştırmaya itti.

Kriz ortamının bankacılar üzerinde yarattığı baskı, sorumluluk hissi kimileri için dayanılmaz boyutlara gelebiliyor. Sonucunda da bu şüpheli ölümler, soru işaretleri ile birlikte çözülmeyi bekleyen sorular kalıyor.

Bankacı intiharlarına, genelde borsa krizinin en sarsıcı noktasında rastlanmaktadır. 2008-2009 tam da bu noktaydı. Şimdilerde sözde o noktayı atlattık. Basına göre krizi arkamızda bırakıyoruz fakat FT mali piyasalar editörü Gillian Tett’in ‘Bankalar krizden ders almadı, reformlar yapılamadı, aslında durum eskisinden daha riskli, bu kez MB’nin elinde kullanılmadık bir silah yok’ şeklinde açıklaması bizleri düşünmeye ve sorular sormaya sevk ediyor.

İçinde bulunduğumuz yıl 3 ay içerisinde çoğunlukla 40 yaşının altında olmak üzere tam 12 finans adamı ‘merak uyandıran’ ölümlerle aramızdan ayrıldı. Üstelik bu adamların hepsi üst düzey görevlerde bulunmaktaydı. Diğer yandan bazılarının çalıştıkları şirketler hala soruşturma geçirmekte ve bu da unutulmaması gereken bir nokta.

Bu insanlardan çoğunun ölümünün intihara benzememesi, genelde çoğunun döviz ve türev bankalarda çalışıyor olması aynı zamanda da bu mali piyasalarda da yolsuzluğun altın anahtar olduğu düşünüldüğünde;

Michael Syder’in şu sözü bize her şeyi özetliyor.  ‘Kesin olan şu ki ölü bankacı konuşamaz.’ Şimdi ise önümüzde 2 seçenek var.

1)Biz saf onlar akıllıydı. Beklide biz her şeyden habersiz derin bir uykudayız ve piyasanın içinde olan ve kesinlikle bir şeyler bilen bu adamlar; çok şey bildikleri gerekçesiyle tasfiye edildiler.

2)Biz (piyasa) güçlü onlar zayıf. Belki de, yapılan karmaşık anlaşmalar, sürdürülen soruşturmalar ve baskıya dayanamayıp intihar etmeyi seçtiler.

Ama her iki seçenekte de mali piyasalarda bir şeyler oluyor. Bir boşluk, bir kirlilik olduğu su götürmez bir gerçek.

Belki uyuyan beklide bizi uyandırmak için derin bir uykuya dalan o adamları tanıyalım biraz da.

WilliamBroeksmit (58) Deutsche Bank üst düzey müdürlerindendi, 26 Ocak’ta Londra’da evinde ölü bulundu. Aynı gün, Swiss Re.AG iletişim müdürü Tim Dickerson,Londra’da ölü bulundu, ölüm koşulları açıklanmadı. Tata Motor’un en başarılı müdürlerindendi; Karl Slym (51), mesleğinin zirvesinde 27 Ocak’ta Bangkok’ta otelin 4. katında ölü bulundu. Gabriel Magee (39) JP Morgan çalışanlarındandı, 27 Ocak’ta JP Morgan’ın Londra binasının damından düştü. Russel Investments’ın başekonomisti Mike Dueker (51) Washington’da Takomo Köprüsü’nün yakınında ölü bulundu. American Title Services’in kurucusu Richard Talley (57) kendini çivi tabancasıyla göğsünden 8 kez vurarak(!) intihar etmiş. Ryan Henry Crane (37), bir başka JP Morgan müdürü, intihar etmiş; ölümüyle ilgili başka bir açıklama yok. Li Junjie de (33) JP Morgan’da çalışan bir bankacıydı, 17 Şubat günü JP Morgan’ın Hong Kong binasının damından düştü. James Stuart Jr, National Bank of Commerce’in CEO’luğunu yapmış, 2000’den bu yana kendi özel yatırım şirketini işletiyormuş, Arizona’da ünlü bir bankacıymış; 19 Şubat’ta aniden ölmüş. Ölümünün biçimi açıklanmadı. Ailesi intihar diyor. Son olarak, Bitcoin (sanal para) işiyle uğraşan bir yatırım şirketinin CEO’su Autumn Ratke (28), 28 Şubat’ta Singapur’daki apartmanında ölü bulundu.

Liste bu kadar kabarık olunca ister istemez düşündürüyor insanları. Tüm dünya derin bir uykuda ve büyük bir sessizlikle aniden uyanacak mi diye…

Kaynakça:

Cumhuriyet gazetesi

Tdk sözlük

 

 

 

 

 

Leave a Reply