Fotoğraf Sanatçısı Baran Tokmakoğlu’yla Röportaj

197461_10150205473187524_7212382_n

 

Oldukça yaratıcı, başarılı bir fotoğraf sanatçısı olan Baran Tokmakoğlu, çalışmalarını incelediğiniz zaman sizleri de çok etkileyecek. Çektiği fotoğraflarda mevcut efektler, kullandığı açılar ve renkler, sanatçının etkileyiciliğinin yanı sıra onu farklı da kılıyor. Çalışmalarına her baktığımda, ürettiği ve benim alışmış olduğum, bir sonrakini merakla beklediğim fikirlerini dikkatle inceliyorum. Fotoğrafların verdiği resim etkisi beni hayrete düşürmüyor değil; adeta yağlı boya ile yapılmış bir eseri andırıyor kimi çalışmaları.

Onu bu kadar başarılı ve farklı kılan yaratıcılığının sırrını diğer merak ettiklerimizle birlikte sorduk, kendisi de tüm içtenliği ile cevapladı…

 

 

67137_172262699462413_5519395_n GazeteBilkent: Öncelikle, röportaj isteğimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sizi daha yakından tanımak adına bizlere kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Plastik Sanatlar bölümünden mezun, görsel sanatlara ilgisi olan, kendince üreten biriyim diyebiliriz.

GazeteBilkent: Sizi fotoğraf sanatına ilerlemeye yönelten etkenler nelerdi?

Görsele karşı olan ilgi, ağabeyim Ozan ve kendi makinası Canon AE-1’ini hediye eden Murat Köker. Resim yapmak için atölye ihtiyacınızı karşılayamadığınız bir dönemde farklı şekillerde yahut materyallerle üretim arayışı…

GazeteBilkent: Fotoğraflarınıza baktığımda beni en çok etkileyen şey, bazı fotoğrafların yağlı boya tablosu gibi olması. Işık, renk, açı, çektiğiniz modeller, uyguladığınız fikirler çok yaratıcı ve alışılmışın dışında. Çektiğiniz her fotoğraf bir öncekinden daha farklı ve bir sonraki fotoğraf için heyecan uyandırıyor…

Temelde resim bilgisinin ve deneyiminin oluşu, ürettiğiniz yahut çektiğiniz her türlü görselde etkisini gösteriyor olsa gerek.

GazeteBilkent: Hayvan büstlerini kullanıp çektiğiniz fotoğraflar mevcut. Bu fotoğrafları çekerken karşı tarafa vermek istediğiniz etki nedir?

Etki vermekten yana düşüncem olmuyor. Üretim aşamasında beni etkiliyor, bir yerden yakalıyorsa sadece devam ediyorum.

ğlik

GazeteBilkent: Fotoğraf çekerken dikkat ettiğiniz unsurlar neler?

Işık, gölge ve kompozisyon bütünlüğü; kimseye rahatsızlık vermemek, “poz”dan kaçınmak… Olduğu haliyle yakalayabilme durumu.

GazeteBilkent: Sinematografi uğraştığınız bir alan. Bu alandan ve yaptığınız işlerden bahseder misiniz?

Resimden pek bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Tuval yahut kağıt üstüne bir kare yerine ekrana saniyede yirmi dört kare çektiğinizi, resmettiğinizi düşünürseniz ne kadar keyif verici ve bir o kadar da uğraş isteyen bir iş olduğunu görebilirsiniz. Plastik sanatlar okuduğum dönem esnasında fotoğrafla başlayan bu süreç zamanla etkinliklerde çekilen videolar, klipler, backstage videoları, kısa film, belgesel deneyimleriyle kendince bir yolda ilerlemekte.

şöşl

GazeteBilkent: Örnek aldığınız, etkilendiğiniz veya tarzı ile sizi kendine hayran bırakan fotoğraf sanatçıları var mı?

Değerli birçok kişi var. Bazılarını söyleyip kimilerini es geçersem hoş olmaz diye isimlerini burada addetmiyorum. Ancak iyi örnekler görmek isteyenlere magnum fotoğrafçılarını önerebilirim. Bunların haricinde kimi yönetmenler, görüntü yönetmenleri ve sanatçılar da mevcut dağarcığımda.

ilöl GazeteBilkent: Günümüzde fotoğraf sanatı ile uğraşan birçok insan var ve rekabet diğer sanat dallarında olduğu gibi çok fazla; fakat hangi dal olursa olsun sanatçı sıfatını kazanabilmek gerçekten çok emek isteyen bir süreç. Siz bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bize bu süreçten biraz bahsedebilir misiniz?

Sanatçı mıyım yoksa değil miyim sorusunun cevabı benim bilgim dâhilinde olmak zorunluluğunda değil, bu nedenle tarafımca bir zorluk yaşadığımı söyleyemem. Sadece hissedebildiğim ölçüde üretmeye bakarım. Kimileri “sanatçı” der, kimileri ise başka şekillerde tanımlar. Önemli olan üretimdir.Üretmediğiniz süreçte gözlemlemek,hayal etmek ise her daim size katkı sağlar.

GazeteBilkent: Geçmişte gerçekleştirdiğiniz veya ileride gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleri bizlerle paylaşabilir misiniz?

Geçmişte gerçekleştirilen projeler o zamanda kaldı. Yapılan resimler, çekilen videolar, kısa film ve belgesel deneyimi, fotoğraflar… İleride olacakları ise birlikte göreceğiz.

iöö GazeteBilkent: Sizce bu dalda ilerlemek için bireyde hangi özelliklerin olması gerekiyor? Vermek istediğiniz tavsiyeler var mı?

Araştırmak, iyi örnekler görmek, film izlemek, hayal edebilmek, üretme isteğinin ve fikrinin olması, sanat tarihine kesinlikle göz atmak ve böbürlenmeden işinize odaklanmak verebileceğim tavsiyelerdir. Resim bilginiz ve hatta deneyiminiz varsa işiniz çok daha kolaylaşabiliyor sanırım. Görsel sanatlar dalında ilerleyebilmek içinse sanırım önce gönülden istemeniz ve sabırlı olmanızın dışında sanata karşı yatkınlığınızın olması gerekmekte gibi geliyor.

GazeteBilkent: Günümüzde insanların fotoğraf sanatına karşı olan ilgisini ne etkiliyor veya arttırıyor? Size göre, sosyal medyanın rolü var mı?

Olumsuz anlamda ele alacak olursak; kalıcı olma, ünlü olma arzusu sanırım. Daha fazla takipçi fetişizmi..

GazeteBilkent: Çektiğiniz fotoğrafları ve sizi yakından takip etmek isteyenler size nereden ulaşabilir?

Yakında web sitesi işler hale gelebilecektir umarım. Aktif hale geldiğinde www.ithinknothing.com ‘dan işleri görme durumları olacaktır, ancak o zamana kadar göz atmak isteyen olursa www.instagram.com/barantokmakoglu adresinden kimi fotoğraflara ulaşma imkânı mevcut.

Leave a Reply