Gönül Çolak: “Komi ve Kemikler” (2008 Kırmızı Yayınları, 2014 Encore Yayınları- Hikâye) 

phpThumb_generated_thumbnail

Freud, ”Gerçeklik, rüyaların ağırlığını taşıyamayanlar içindir.” demiş. Gönül Çolak’ın rüyalarının ağırlığı; bilincini yerle bir edip, gerçekliğine akıyor Komi ve Kemikler’de. Karakterlerin sık sık yazara isyan etmesi,hayal edilen olayların yazarın peşini bırakmaması,rüyaların önce sanrılara sonra gerçeğe dönüşmesi ve anıların, yazarı kum zambak ve saat çiçekleri kokan karanlık bir yola sokması gibi psikanalitik ve şiir kokan gelişmeler; hem yazarı, hem okuyucuyu ‘var olmak’la ‘yok olmak’ arasında gidip getiriyor.

                                                                                                              

Charles Bukowski: “sarhoş çal piyanoyu/vurmalı çalgı gibi/parmaklar biraz/kanamaya başlayana dek ” (2013 Parantez Yayınları- Şiir) 

4001692

 

“şiirler silahşörler gibi etrafımı

sarmış,pencerelerime mermi delikleri açıyor,

tuvalet kağıdımı çiğniyor,

at yarışı sonuçlarını okuyor,

telefonumu fişten

çekiyorlar.

 

ne işsin sen,moruk? diye

soruyorlar

silahşör şiirler;

silahına davranmak

ister misin?”

Kadınlar,parasızlık,alkol,aldatma ve aldatılma, kumar, arkadaşlar, sokaklar, argo, kapitalizm, anarşi, felsefe ve çok fazla şiir. Bukowski; tutunamayanlara,tutunmak istemeyenlere köprünün altında bir ateş yakıyor şiirleriyle. Onlara öyküler anlatıyor, birasını paylaşıyor. sarhoş çal piyanoyu/vurmalı çalgı gibi/parmaklar biraz/kanamaya başlayana dek, Bukowski’nin  geride kalan ama benim favori kitaplarından biri.

 

Aleister Crowley: “Ay Çocuk” (2004 Altıkırkbeş Yayınları- Roman)

 

alti_kirk_9752790135

Aliester Crowley; majizyen,mistik,zındık,gizli örgüt başkanı,din kurucusu,İsa karşıtı,kara büyücü olarak tanınsa da  aynı zamanda şair ve yazardır da. Ay Çocuk’ta, yazar kendisini farklı karakterlere bölüyor ve gerçek hayatındaki insanları da hikayesinde kullanıyor.Harry Potter’dan gördüğünüz tüm büyüleri unutun; çünkü Ay Çocuk sizi büyünün,kültlerin,doğa üstü olayların korku dünyasına sokuyor.Doğa üstü temaları işlemesinin dışında kitap; felsefe,bilim ve tarih açısından da çok zengin. Kurgusundaki olaylara kendinizi kaptırırken, Aliester Crowley’nin gizemli beynini de yavaş yavaş anlamaya başlıyorsunuz.

Not: Aliester Crowley hayatta kalan tek oğluna Atatürk adını koymuştur.

 

H.P Lovecraft: “Charles Dexter Ward Olayı” (2000 altıkırkbeş Yayınları- Roman)

80411

Eskilerin dediği gibi, susturamayacağınız hiçbir şeyi çağırmayın!

Geçmişinizi araştırırken, ailenizde asla yaşlanmayan ve çiftliğinde yaptığı çalışmalar yüzünden toplumdan dışlanan birisi olduğunu öğrenseydiniz, bunun üstüne gider miydiniz?

H.P Lovecraft romanında; diriltilmemesi gereken varlıkları,ayinleri,mistik yaratıkları; polisiye kitaplarının bilinmezliğiyle birleştiriyor. Ortaya, korku türünün en mistik romanlarından biri çıkıyor.

Leave a Reply