Roket bilimi 1940’lardan beri büyük yol kat etti. Wernher von Braun’ın uzaya gitme hayali günümüzde kullandığımız roketleri geliştirmesini sağladı. 1969’da Ay’a ilk insanlı yolculukla zirvesini yaşayan uzay hayali ve roket bilimi günümüzde de gelişen teknoloji ile birlikte büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Ama bu işin perde arkası bu kadar parlak değil ve bütün bu başarılara önayak olan başarısızlıklarla dolu. Roket yolculuğu çalışmalarında felaketler ve kazalar çok yabancı olaylar değil, bu bilimin aşırı karışık yapısı ve çoğu zaman denemek için tek hakkınızın olması sebebiyle bu kazalar kaçınılmaz. Tarih gerek insan yaşamına mal olan, gerek büyük maddi kayıplara sebep olan kazalarla dolu. Bu kazalardan bir tanesi de bu gece yarısını 20 dakika geçe yaşandı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na takviye malzemeler ve çeşitli uydular taşıyan Orbital Sciences’e ait Antares isimli roket kalkıştan 6 saniye sonra infilak etti. Kazada herhangi bir can kaybı yaşanmaz iken, roket ve kargosu yokoldu, kalkış pisti büyük zarar gördü.
NASA’ın Orbital Sciences ile yaptığı sözleşme sonucu yörüngeye malzeme taşımakla görevli olan Orbital Sciences firması yapacağı çok sayıda uçuştan üçüncüsünü 27 Ekim gecesi gerçekleştirecekti. İlk iki uçuşu başarı ile tamamlayan şirketin üçüncü uçuşu kalkış vakitlerinde boş olması gereken alana giren bir bot sebebi ile bir gün ertelenmişti. 28 Ekim gecesi normal bir şekilde kalkışa hazırlanan rokete herhangi bir aksaklık görülmemesinden dolayı kalkış izni verilmişti. Fakat öngörülemeyen ve halen bilinmeyen sebeplerden dolayı roketin alt kademelerinde kalkıştan saniyeler sonra patlamalar meydana geldi ve roket hızla irtifa kaybedip yere çakıldı. NASA tarafından “A catastrophic anomaly (Yıkıcı bir arıza)” olarak değerlendirilen kazanın esas sebebi halen araştırılmakta.
Kazanın sebebi ile yapılan ile spekülasyonlardan birisi motorlardan birisinin patladığı yönünde. Orbital Sciences, Antares roketlerinde 1960’ların sonunda Sovyet Rusya’da geliştirilen ve üretilen motorları kullanmakta. 1990’lardan sonra bir daha üretilmeyen bu motorlardan geriye kalanlar Rusya’da bir depoda çürürken Amerikan Aerojet firması tarafından satın alınmış ve modernize edilip Antares roketlerinde kullanılmıştı. Bu motorlar teknolojik olarak günümüzün gerisinde kalmasından dolayı eleştiri toplamıştı.
Patlayan roket 2290 kg ağırlığında kargo taşımaktaydı. Bu kargonun içeriğinde Uluslararası Uzay İstasyonu için yiyecek, malzemeler ve çeşitli uydular bulunmaktaydı. Kazada yok olan uydular arasında Amerika genelinde öğrencilerin ve gönüllülerin geliştirdiği CubeSat ismi verilen ve basit bilimsel gözlemler/deneyler yapabilen çok sayıda mini uydu bulunmaktaydı.
Kazanın ardından Orbital Sciences Twitter üzerinden “Aracımızda bir arıza oldu, en yakın zamanda gelişmeleri bildireceğiz” gibi kısa bir açıklama yaparken NASA da Amerika saati ile 8.30’da bir basın açıklaması planlamış durumda. Kazanın sebebi henüz bilinmese bile en kısa zamanda aydınlatılacağını umuyoruz.
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bsQij1ZyXWQ&start=235]