Bir Yılın Daha Sonuna Geldik. Peki Sırada Ne Var? 

Son üç yıldır tarih kitaplarında yer edinecek olaylara tanıklık ettik ve etmeye de devam edeceğiz gibi görünüyor. Pandemi, ardından başlayan dünya çapındaki ekonomik kriz, uzaya giden milyonerler, enerji krizi, Rusya-Ukrayna savaşı derken, tabi ölen kraliçeyi de unutmamak gerek. Bunlar sadece ilk akla gelenler. Aynı zamanda bilim ve teknoloji alanında da önemli gelişmelere imza atıldı. Bunda, pandeminin etkisi de çok fazlaydı. Evlere kapanmamız, dijital ortama adapte olmayanları bile adapte olmaya zorladı ve aslında belki de elimizdeki teknolojiyi tam anlamıyla kullanmadığımızın bir işaretiydi. Aynı zamanda başta tıp alanında olmak üzere insanların düşünmesine ve üretmesine itici güç oluşturdu. Şükürler olsun ki artık maskeler de evde kapalı geçen günler de geri de kaldı. Ancak pandeminin getirdiği ivme gelecek yıllarda çok daha fazla teknolojik gelişmeye şahit olacağımızın ve tabiri caizse yeni bir çağın başlangıcının habercisi. Peki bu yeni çağda bizleri neler bekliyor ve kendimizi nasıl hazırlamalıyız?

Yapay Zeka ve Robotlar

Elbette en başta yapay zeka ve robotlar başı çekiyor olacak. Bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezi robotlar, özellikle de akıllı robotları artık hayatımızın hemen hemen her alanında göreceğimizden şüpheniz olmasın. İlk olarak duymaktan bıktığınıza emin olduğum yapay zeka teknolojisi ile başlamamın sebebi aslında bahsedeceğim bir çok teknolojik gelişmenin de ana unsuru olması. Bu kadar çok bahsedilmesinin ve geleceğin vazgeçilmez teknolojilerinden biri haline gelmesinin temel nedeni aslında bilgisayarların hesap yapabilme kapasiteleri.  Günlük hayatta borsadaki bir hissenin değerinden, kanserli bir hastanın alması gereken doğru dozdaki ilaca kadar geniş bir uygulama alanı potansiyeline sahip olmakla birlikte şu ana kadar insan kapasitesiyle geliştirilmiş bir çok teknolojiyi bir adım daha öteye taşıyacak. Her ne kadar bugün de bilgisayarların gücünü kullanıyor olsak da yapay zeka etkisini büyük veri gruplarında gösterecek. Örnek olarak bir hastalığın semptomları üzerine bir araştırma yaptığınızı düşünün. Araştırmanızın değeri ve ortaya çıkaracağı sonuçlar araştırma grubunuzun büyüklüğüyle yüksek ihtimalle doğru orantılı olacaktır. İşte bu noktada bilgisayarların yardımıyla çok fazla veriyi işlememiz mümkün ancak bilgisayarımız tıp bilgisine sahip olmadığı için elde edilen sonuçlar arasından çıkarım da bulunmak size kalacaktır. Şimdi belli bir hastalık için eğitilmiş bir yapay zeka hayal edin, ve bu yapay zekanın gigabaytlarca veriyi hesapladığını, veriler ve sonuçlar arasındaki ilişkiyi analiz edebildiğini ve çıkarımlar yapabildiğini düşünün. Böylesine bir güç işleri hızlandırmakla kalmayıp yeni sonuçlar da ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla bugün güncel bir tıp makalesinde makine öğrenmesiyle hastalık tanısı üzerine bir başlık görebilirsiniz. Bu örnekte olduğu gibi yapay zeka belki daha önce aklınıza bile gelmeyen alanlarda kendini gösterecek.

Bulut Teknolojileri

Tabi bu kadar veriyi işlemek ve depolamak için günlük hayatta kullandığımız bilgisayarlar yetersiz kalıyor. Çözüm olaraksa bulut teknolojileri yaygınlaşmaya başladı ve ileride de daha yaygın olacağı kesin. Bulut diyince ilk akla gelen şey Google Drive, ICloud gibi depolama servisleri oluyor. Depolama işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştıran bu servisler gibi yeni bulut teknolojileri de size internet üzerinden başka bir bilgisayarı çalıştırmanıza olanak sağlıyor. Bugün Amazon, microsoft gibi şirketler bulut hizmetleri sunuyor ve giderek diğer teknoloji devleri de bu akıma ayak uydurmaya çalışıyor. Bulut teknolojisi sayesinde internet üzerinden kiraladığınız, size uygun özellikte, örneğin 2 terabayt hafızaya, 128 gigabayt ram kapasitesine sahip güçlü bir bilgisayarı laptopunuzdan çalıştırabilirsiniz. Benzer bir teknoloji de Gforce Now gibi oyun platformlarında da görmek mümkün. Normalde bilgisayarınızın kaldıramayacağını oyunları uzaktaki bir bilgisayara internet üzerinden bağlanarak oynamanıza olanak tanıyor.

Web 3.0

Bulut dedik, veri dedik yeni internet web 3.0 dan da bahsetmeden olmaz. Özellikle metaverse konseptiyle birlikte duyduğumuz web 3.0 merkeziyetsiz internet olarak da adlandırılabilir. Bilgisayarlar arası bağlantı olarak başlayan internet web 2.0 ile birlikte birden fazla merkez bağlantı noktasına evrilirken, web 3.0 la birlikte bu merkezler de ortadan kalkacak. Tabi bununla birlikte NFT, Bitcoin gibi ürünler de daha yaygın hale gelecek 

Yenilenebilir Enerji

Tabi bu kadar teknolojiye yetecek enerjinin üretimi de gelecek yüzyılın en önemli başlıkları arasında. Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte önemini tekrar ortaya koyan enerji sorunu en çok yatırım yapılan endüstrilerden bir tanesi. Dev şirketlerden tutun da evlerimize kadar yenilenebilir enerji teknolojileri kendine yer bulacak. Yollarda ve bayilerde sayıları giderek artan elektrikli araçlar bunun en belirgin göstergelerinden bir tanesi. Herkes öyle de ya da böyle bu dönüşümün bir parçası olacak bizden söylemesi. 

Materyal bilimi

Değişen teknolojilerle birlikte ortaya çıkan daha gelişmiş nitelikteki malzeme ihtiyacı da özellikle materyal bilimini de ileri de yüklü yatırımlar alacak alanlardan biri haline getirecek. Uzay giysileri, yarı-iletkenler, elektrikli araç pilleri gibi alanların materyal bilimiyle yakından ilgisi materyal bilimini geleceğin önemli çalışma alanlarından biri haline getirecek.

Uzay Teknolojileri

Son olarak tabi ki uzay ve bu alandaki çalışmalar da gelecekte diğer teknolojik gelişmelerin de katkısıyla daha da önemli hale gelecek.  Uzay turizmi, malzeme getirilip götürülmesi, Mars’ta kolonileşme çalışmaları ve yörünge otelleri görmemiz kuvvetle muhtemel. Bu noktada meşhur Elon Musk’tan da bahsetmemek olmaz. En son Twitter’ı satın alıp üzerine “her şey uygulaması” diye paylaştığı tweeti ile gündeme damgasını vurdu. Robotlarıyla, uzaya gönderdiği roketlerle ve “her şey” uygulamasıyla gelecekte tıpkı filmlerdeki gibi teknolojik her şeyde imzasını gördüğümüz bir çılgın milyarderimiz olması da kuvvetle muhtemel.

Kısaca önümüzdeki yıllarda bu alanlar özellikle endüstrinin odak noktaları olacak. Kariyer ve hayat planlarınıza bu alanları hesaba katarak yapmanızı tavsiye ederiz.

Kaynakça

B31416, Barış Özcan, director. 10 Yılda Hangi 10 Teknoloji Gelişecek? YouTube, YouTube, 27 Oct. 2022, https://www.youtube.com/watch?v=1vGO3hSJxIE. Accessed 6 Nov. 2022.

Chui, Michael, et al. “McKinsey Technology Trends Outlook 2022.” McKinsey & Company, McKinsey & Company, 31 Oct. 2022, https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/the-top-trends-in-tech.

“These Are the Top 10 Tech Trends That Will Shape the Coming Decade, According to McKinsey.” World Economic Forum, https://www.weforum.org/agenda/2021/10/technology-trends-top-10-mckinsey/.

Leave a Reply