Yaz sezonunu yine her zamanki gibi hedeflerimizin altında bir vücutla kapattık. Şu son zamanlarda ben dahil çoğu sporcunun “bu kış çok iyi geçecek, seneye çok daha iyi bir estetiğe, büyüklüğe, hatlara vs sahip olacağım.” dediğini duyar gibiyim. Bir yerden sonra gelişim ve kastan kazanılan kütle yavaşlamakta. Bunun sebebi; artık elde yontacak bir şey kalmamış olması olabilir mi ? Sonuç olarak yer yüzünde kaplanılan alan ne kadar fazla olursa güç de o oranda fazla olacak, bir heykeltıraş gibi yontup istenilen şeklin verilebileceği malzeme o kadar çok olacaktır.
Bulk sezonu başlasın!
İngilizce bir kelime olan “bulk” kelimesi şişirmek, büyümek, hacim anlamı taşımaktadır. Birçok spor branşında kullanılan “bulk yapmak” sözünden sadece hacim kazanmayı anlamamak lazım. Nitekim hacim arttıkça bir taraftan da hatların kapanması söz konusu. Bazı sporcular yağlı besinlere yüklenerek hatta bazıları alkol kullanımıyla bile “bulk” denemeleri yapmışlardır fakat hacim döneminde en fazla dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi beslenmedir. Bu dönemde yapılan temiz, sağlıklı ve güçlü bir beslenme programı ile beraber çok uçlardaki definasyon programları hariç neredeyse birçok antrenman programı uyum içinde çalışarak büyümeyi sağlayacak etki göstermektedir. Bu sebeple bu dönemde ilk olarak düzenlenmesi gereken unsur beslenme unsurudur.
Birçok sporcu alışkanlıkları veya unutkanlık sebebiyle öğünleri es geçebilmekte veya doğru besini doğru zamanda alamamakta. Evet belki sırası kötü giden birkaç öğünden veya birkaç gramlık bir besin eksikliğinden anlık olarak negatif bir etki görülmeyebilir fakat bu durumun gün içindeki etkisi göz önüne alındığında hele ki uzun dönemlik etkilerine bakıldığında o kaçırılan veya yanlış beslenilen bir öğünün daha sonra iştah kesme, enerjiden düşürme veya antrenman üzerindeki kötü etkileri gibi sonuçları çok rahatlıkla anlaşılabilir.
İşte bu plansız gidişat ve hızlı kilo alımı amacı sonucunda definasyon döneminde toparlanamayacak, istenilen duruşa öngörülen süre ve çalışma ile ulaşılamayacak şekilde yağlı veya iri bir vücut ortaya çıkabilir. Bu sorunun en başında beslenme planındaki hatalar vardır.
Kendiniz için beslenme programı hazırlamak aslında o kadar da zor değil. Öncelikle 1 haftalık bir süre içinde ne zaman ne yediğinizi; günlük aldığınız kalori, karbonhidrat, protein, yağ miktarı gibi değerleri bir köşeye not etmek en iyi başlangıç olacaktır. Daha sonra bu miktarlar vücut yapısına, antrenman türüne ve baz nitelikli normal beslenme miktarına göre tekrardan düzenlenip amaç belirlenecektir.