Koleksiyonerin tutkusu önce kalbinde başlar, sonra yavaş yavaş ellerine akar. Ellerden akıp gitmesine asla izin verilmez; tutku her zaman önce düşüncede, sonra da ellerde can bulmalıdır. Tutkudan sonra azim ve sadakat gelir… Koleksiyonda eksik kalan bir parça için günlerce uykusuz kalınır, koşturulur, hayaller kurulur; kavuşulduğundaki mutluluğun tarifi ise bir başkadır, tatmayan bilemez.
Guinness, birkaç gün önce tüm koleksiyonerleri ve koleksiyon tutkunlarını sevindirecek bir açıklamada bulundu. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan dünyanın ilk ve tek minyatür kitap müzesi, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Sadece Azerbaycan için de değil, dünya çapında da değerli olan; Bakü’nün tarihi merkezi İçerişehir’de bulunan bu müzede sergilenen minyatür kitaplar, ‘Dünyanın en büyük minyatür kitap koleksiyonu’ olarak onaylandı. Müzede 71 ülkeden gelen basılı minyatür kitapların yanı sıra, farklı büyüteçler yardımıyla okunabilen mikro kitaplar da bulunuyor. Bu kitaplar arasında öne çıkan birkaç değerli kitaptan biri de, Japonya’da Toppan Yayınevi tarafından basılan 0,75×0,75 milimetre ebadındaki “Dört Mevsim Çiçekleri”. Yirmi iki sayfalık bu kitap, özel mikroskop vasıtasıyla okunabiliyor. Kitabın en büyük özelliği ise, müzedeki en küçük kitap olması.
Müzenin kurucusu ve minyatür kitap koleksiyonunun sahibi Zarife Salahova, 30 yıl önce minyatür kitap toplamaya başladığını ve koleksiyonundaki 5 bin 600 kitabın müzede yer aldığını söyledi. Müzenin dünyada “ilk ve tek” olduğunu vurgulayan Salahova, bir kişinin en uzun tırnak kategorisinde Guinness’e girdiğini öğrenmesiyle başvuruda bulunmaya karar verdiğini ve geçen yılki başvurunun ardından gönderdiği tüm belgelerin incelenmesiyle geçen uzun bir bekleyişin ardından amacına ulaştığını ifade etti. Sadece 7,5 santimetreden küçük kitapların minyatür kitap olarak kabul edildiğini vurgulayan Salahova, koleksiyonunda bu standardı taşıyan 2913 kitap bulunduğunu bildirdi.
Müzede, ülkemiz açısından değerli kitaplar da bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’unun 2008 yılında Azerbaycan’da basılan özel baskısı ve Ümit Yaşar Oğuzcan‘ın şiirlerinden oluşan mini kitaplar, bunlardan bazıları.