Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacılar, eski e-kağıt konseptini kullanarak, elektronik yazı tahtası, projektör gibi pahalı ve büyük görsel araçların yerini alabilecek, düşük masraflı ve el yazısıyla kullanılabilecek bir e-kağıt geliştirdiler. Çalışmalarını ise Journal of Applied Physics (Uygulamalı Fizik Dergisi)’te yayınladılar.
Klasik mürekkep ile kağıt yazmak ve okumak için uygun. E-kağıt teknolojisinde e-kağıdın yazma vasfı genellikle geride kaldı. El yazısıyla kullanılabilecek görsel araçlar ise ya ucuz çocuk oyuncaklarında ya da fazlasıyla pahalı dokunmatik e-okuyucular ve akıllı kalemlerde var. Bir grup Japon araştırmacı ise 1970’lerden beri çok ilerleme kaydememiş bu e-kağıt teknolojisini alıp elektronik yazı tahtası gibi büyük yazma alanına sahip araçları, dayanıklı ve masrafsız bir görsel araca çevirme gayesinde.
Geliştirdikleri e-kağıt 0.1 milimetre çaplı çift renkli mikroparçacıklardan yapıldı. Her parçacığın bir yarısı siyah ve negatif yüklüyken diğer yarısı beyaz ve pozitif yüklü. Parçacıklar iki elektrot arasında sıkıştırılmış durumda. Elektrotlar arasındaki akımın yönü değiştirilerek arka plan siyah veya beyaz yapılabiliyor.
Bunun gibi “dönen toplu” ekranlar yeni değil, ancak Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar orijinal elektrik ile kontrole manyetik alan ile kontrolü ekleyen ilk grup. Negatif yüklü olmalarına ek olarak, mikroparçacıkların siyah yüzü manyetik nanoparçacıklar da içeriyor. Ekranda yazmayı mümkün kılan ise bu manyetik parçacıklar.
Ekranda yazı yazmak ise şöyle gerçekleşiyor: Beyaz ekranın üzerinden bir mıknatıs geçiriliyor. Geçirilen mıknatıs mikroparçacığın siyah yüzünü kendine doğru çekiyor ve siyah yüz mıknatısa (yani yazan kişiye) dönüp o alanı karartıyor. Buzdolabı magneti gibi düşük nispeten manyetik özelliğe sahip mıknatıslar dahi bu iş için kullanılabiliyor. Yani mikroparçacıkları çevirmek gereken enerji ziyadesiyle düşük. Ekranı silmek için de iki elektrot arasında bir voltaj uygulamak gerekiyor. Uygulanan voltaj çizimleri anında siliyor. Voltaj ya da manyetik alan yokken çizim veya yazılar fazladan hiçbir enerji harcanmadan ekranda kalıyor.
“Dayanıklılık, düşük masraf, boyut ve renk e-kağıdımızın avantajları” diyor araştırma grubunda üyesi Yusuke Komazaki. Ekran, akrilik polimer, silikon elastomer ve silikon yağı gibi nispeten ucuz ve UV ışık altında görsel performansını koruyabilen maddeler kullanılarak üretildi. Komazaki’ye göre e-kağıtlarının basit yapısı büyük ekranların üretilmesini kolaylaştıracak. Ayrıca farklı mikropigmentler ekleyerek ekranın renk kombinasyonlarının kolaylıkla değiştirilebileceği kanısında.
Araştırmacılar yeni e-kağıtlarının düşük masraflı, hafif ve enerji tasarruflu elektronik yazı tahtalarının üretiminde kullanılabileceği görüşünde. “Klasik elektronik tahtalar büyük LCD ekranlar ya da projektörlerle donatılmış durumda ve çok pahalılar. Yüksek parlaklıkta düşük performans sergilemelerinin yanı sıra ağır ve fazla enerji tüketiyorlar” diyen Komazaki yeni geliştirdikleri e-kağıtlarının birçok avantajı olduğu görüşünde. Eğer yeterince büyük ekranlar geliştirebilirlerse sınıflardaki yazı tahtaları bile (elektronik olmayanlar) bu ekranlarla değiştirilebilir.
Araştırmacılar şimdilerde mikroparçacıklar içindeki beyaz ve siyah pigmentlerin miktarını arttırarak ekranın kontrastını arttırmaya çalışıyorlar. Ve eninde sonunda çalışmalarının dünyayı klasik kağıda daha az ihtiyaç duyan bir yer haline getireceğine inanıyorlar.
“Yazmak ve çizmek kağıdın vazgeçilemez bir özelliği, dolayısıyla bizim el yazısıyla kullanılabilen e-kağıdımız eski e-kağıt konseptine göre daha gerçekçi” diyen Komazaki bir gün e-kağıtlarının gerçek kağıdın yerini alabileceği görüşünde.
Çevreci bir bakış açısıyla dahi kulağa hoş geliyor bu fikir. Eğer yazdıklarımızı silmeden elektronik ortamda daha sonra kullanmak üzere kaydedebilirsek bu teknoloji öngörülenden daha fazla ilgi çekebilir.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]
Science Daily