GazeteBilkent Kampüs birimi olarak başlattığımız yeni yazı dizimizin bu bölümünde benim de öğrencisi olduğum Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü incelemek istedik.
Şuan bölümdeki birçok öğrenci gibi ben de, 2011 girişli olarak, üniversite yıllarımızın başlangıcında sadece ‘Siyaset Bilimi’ mezunu olacağımızı sanırken sonradan değişen adı ve eklenen dersleriyle şimdi hepimiz ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ mezunları olacağız. Bu değişiklik bazılarımızı mutlu ederken bazılarımızı da rahatsız etmiş durumda. Mezun olunca iş bulma alanımızın genişleyeceğini düşünen ve yeni eklenen derslerin politikanın içine girmemizi kolaylaştıracağına inanan bir grup bu durumdan memnunken, bölümü çok da istemeyerek sadece Uluslararası İlişkiler bölümüyle ortak fazlasıyla dersi olduğu için tercih eden diğer grubun bu değişiklikten çok da memnun olduğu söylenemez.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün ilk yılında Bilkent Üniversitesindeki birçok öğrenci gibi biz de bölüm derslerimizden çok daha fazla İngilizce, Ekonomi, Psikoloji, Sosyoloji ve Medeniyetler Tarihi gibi dersler almak mecburiyetindeydik. Bu ilk yılı Siyaset Bilimi’ne dair giriş niteliğinde sadece 2 ders alarak tamamladıktan sonra, ikinci yılımızda bu sayı 1’e düştü. Bölümdeki değişik öğrenci profilinden dolayı bazıları bu durumu umursamazken, siyasete ilgi duyan ve bu işin akademik yönünü öğrenmek için aramızda bulunan arkadaşlarımız için ise, 2. yıllarının sonunda politikaya ilişkin sadece 3 ders almış olmak büyük hayal kırıklığıydı. Üçüncü yılımızda aldığımız 4 POLS dersiyle bu ders dengesizliği bir parça düzelse de bütün öğretim hayatımızda almak zorunda olduğumuz 11 seçmeli ders yerine bölüm dersi almak isteyen öğrenci sayısı oldukça fazla.
Bölüm derslerinin azlığını ya da müfredattaki değişimleri bir yana bırakırsak, Bilkent Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumanın avantajları da yok değil. Adlarını ancak okuyacağımız makalelerden tanıyabileceğimiz, birçoğu dünyaca tanınmış, alanlarında uzman, çok değerli insanlardan ders alıyor olmak bence bu avantajların en başında geliyor. Bunun yanı sıra, değişik öğrenci kulüpleri aracılığıyla neredeyse her hafta okulumuzda ağırlanan çeşitli partilerin mensubu olan siyasetçilerle tanışma ve konuşma şansı, geleceğimizi şekillendirmemizde bize yön gösterirken etkili referanslar edinmemizi de sağlıyor.
Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne gelmeyi düşünenlere söyleyeceklerime ve tavsiyelerime gelecek olursak;
farklı bakış açıları kazanmak, değişik bölümlerden dersler alıp kendinizi farklı yönlerde geliştirmek istiyorsanız bu bölüm size oldukça uygun olacaktır. Her gününüz politik olaylarla geçmeyecek ya da her dersinizde hararetli politik tartışmalar olmayacak ama emin olun bilmediğiniz birçok şeyi bambaşka yönlerden öğreneceksiniz. İlla tartışmalara girip kendi fikrini savunmak isteyenler için ise her düşünceden türemiş öğrenci kulüpleri sizleri bekliyor. Dolu dolu bir üniversite hayatı geçirin.