9 farklı ülkeden 22 heykeltıraş, bu sene dokuzuncusu yapılacak olan Uluslararası Antalya Kum Festivali’nde hünerlerini göstermek için oldukça sıkı bir çalışma içine girdiler. Geçen sene ‘İmparatorluklar 2’ teması ile düzenlenen festivalin bu seneki temasının, ‘Dünyanın 7 Harikası ve Mitoloji’ olması da, festivale gidecek olanları heyecanlandırmıyor değil. Heykellerin adeta nefes alıp verişini duyabileceğiniz bu festivali, Global Design Art Work organize etmekte.

kumfestivali2014

Kuzeyin Zeus’u ‘Odin’

15 bin ton kumun kullanılmasıyla 200’e yakın heykel yapmayı planlayan sanatçılar, Lara Birlik Plajları’nda kendilerine tahsis edilen 10 dönümlük alanda çalışmaktalar.

15 Mayıs’tan itibaren ziyaretçileri kabul etmeyi düşündüklerini belirten festival direktörü Cem Karaca, festivale gelenlerin Yunan mitolojisindeki Poseidon’dan Hint mitolojisindeki Ganeşa’ya kadar mitolojik figürler ile Mısır Piramitleri ve Babil’in Asma Bahçeleri’nin de bulunduğu 7 harikayı tanıma ve görme olanağı elde etmiş olacaklarını belirtmekte. Ayrıca, festivalin küresel çaptaki büyüklüğüne dikkat çekiyor. Gerçekten de festival; hem kullanılan alanın büyüklüğü, hem katılımcı sayısı ve onların kültürel çeşitliliği, hem de eserlerin çokluğu açısından önemli bir organizasyon.

kum-heykeller-festivali-icin-dunyanin-7-harikasi-yapiliyor

Ganeşa

Geçen sene yer değişikliği sebebiyle dünyanın en büyük kumdan heykelini yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girme planlarını askıya alıp; bir sonraki seneye ertelemek zorunda kalan Karaca ve ekibinin, bu sene rekor denemesinde bulunup bulunmayacakları da bir hayli merak konusu.

J3-700x420

Bir önceki yılın teması ‘İmparatorluklar’

Yalnızca su ile kum kullanılarak yapılan kumdan heykel yapma sanatı, hiçbir şeyin kalıcı olmadığı ve her şeyin bir gün yok olacağı felsefesine dayanan ephemeral (geçici) bir sanat türüdür.

Sanatçıların Mısır Piramitleri’ni nasıl yapacağı bende derin bir ilgi ve merak uyandırırken; geçen seneki 200 bin rakamının ardından bu sene 250 bin ziyaretçinin beklendiği festivalde sizlere keyifli gezmeler diliyorum.

 

[box_light]

Kaynakça:

http://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/dunyanin-7-harikasi-kuma-islenecek-182281.html

[/box_light]

 

Leave a Reply