Merhaba Seba. Okuyucularımıza kendini tanıtır mısın biraz?
Merhabalar, ben Sebanur Aşık. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim.
Yaz stajı yapmaya nasıl karar verdin?
Yaz stajı hem mezuniyeti yaklaşmış hem de kafasında belirli bir akademik kariyer planlaması yapmamış biri olarak tercih ettiğim bir yaz tatili programı oldu benim için. Özellikle üniversitenin bitişine yavaş yavaş yaklaşırken çoğu öğrenci hangi mesleği seçeceği konusunda kesin bir karar vermemiş oluyor. Karar verirken de çevreden duyduklarımızın yanında pek de bir bilgiye sahip olmuyoruz açıkçası. Bundan dolayı ben de hem avukatlık mesleğini yakından tanımak hem de büro ortamını, çalışma koşullarını yakından görmek için yaz stajı yapmaya karar verdim.
Başvurduğun yerleri belirlerken neye dikkat ettin? Şehir, büronun faaliyet gösterdiği alanlar gibi kriterlerin var mıydı?
Başvurularımı yaparken tabii ki belli kriterlerim vardı. Başvuracağım büroları seçerken özellikle kendi alanında adını duyurmuş, başarılı büroları öncelikli olarak tercih ettim. Kriterlerimden biri de büronun uluslararası vizyon sahibi kurumsal bir avukatlık bürosu olmasıydı çünkü bu tarzda kurumsal büroların işleyişi normal avukatlık bürolarından biraz daha farklı oluyor ve bunu da gidip yerinde deneyimlemek istedim. Büronun bulunduğu şehir bakımından bir kısıtlama yapmadım fakat bahsettiğim kurumsal büroların daha çok İstanbul’da olması beni ister istemez İstanbul çoğunlukta olacak şekilde başvurularımı yapmama itti.
Yaz stajını nerede yaptın?
İstanbul’da faaliyetini sürdüren Gün + Partners Avukatlık Bürosunda Haziran ayı süresince yaz stajımı yaptım.
Gün + Partners’a başvuru sürecin nasıldı? Ayrıca bir mülakata tabi tutuldun mu?
Diğer bürolarda olduğu gibi Gün + Partners’a da CV’mi göndermek suretiyle başvurdum. Ne kadar süre sonra olduğunu tam hatırlamamakla birlikte yaklaşık birkaç hafta içinde bana geri dönüş yaptılar ve İstanbul’a mülakata çağırdılar. O dönemde okulda sınavlarım olduğundan dolayı Skype yapmaya karar verdik. Belirlediğimiz tarih ve saatte yaklaşık 15-20 dakika süren bir İngilizce görüşme yaptık.
Gün + Partners fikri mülkiyet alanında isim yapmış bir hukuk bürosu. Ancak üçüncü sınıfı bitirmiş bir öğrenci olarak fikri mülkiyet, henüz almadığın bir dersin konusu. Bu sebeple staja başlamadan önce çekincelerin oldu mu?
Evet, dediğin gibi Gün + Partners fikri mülkiyet alanında uzman bir büro ve bu konuda benim de çekincelerim oldu lakin staj yapmaya başladığımda bu çekincelerimin yerinde olmadığını gördüm. Yaz stajının asıl amacını stajyer olarak sizin büroya ne kattığınızdan ziyade bürodan ne kadar çok şey öğrendiğiniz şeklinde düşünürsek bu tarz çekincelerin aslında hiç olmaması gerektiğini daha rahat anlayabiliriz. Evet, fikri mülkiyet alanında pek bir bilgim yoktu fakat gerek okuduğum dava dosyaları gerekse o konularda yaptığım araştırmalar sayesinde aşina olmadığım bir konu hakkında yeni şeyler öğrenme fırsatını yakaladım.
Staj programını bize biraz daha detaylı anlatabilir misin; özellikle programın süresini, içeriğini, çalışma saatlerini ve diğer çalışma koşullarını?
Gün + Partners’ta staj programı haziran, temmuz ve ağustos dönemi olmak üzere birer aylık üç dönemde oluyor ve her dönemde yaklaşık on stajyer yer alıyor. Her stajyerden sorumlu bir avukat oluyor ve genelde o avukatla bütün staj dönemi boyunca iletişim halinde oluyorsunuz ve onun verdiği dosya inceleme, araştırma veya çeviri yapma gibi görevleri yerine getiriyorsunuz. Bunun dışında acil bir iş olduğunda da diğer avukatlar tarafından iş verilme olasılığı oluyor. Stajyer olarak çalışma saatlerimiz genel olarak 9.00-18.00 arasındaydı fakat yetiştirmemiz gereken işler olduğunda çok sık olmamakla beraber daha geç çıktığımız zamanlar da oldu. Öğle molası yanlış hatırlamıyorsam 12:30-13:30 arası ve öğle yemekleri için büro size belli miktarda sodexo biletleri veriyor. Bunların dışında büronun çalışma ortamı ve insanlar arasındaki ilişki çok sıcak olduğu için çok zevkli bir staj dönemi geçirdiğimi belirtmek isterim.
Bu staj sana neler kattı?
Bu stajın benim açımdan en önemli tarafı bu kadar büyük ve kurumsal bir büroda çalışmanın nasıl bir şey olduğunu tecrübe edinmek oldu. Ayrıca büronun İstanbul’da olmasının ve 1 ay boyunca İstanbul’da çalışma hayatını görmenin de ileride iş hayatımı yönlendirmemde bana çok faydası olacağını düşünüyorum. Bunların yanında fikri mülkiyet hukuku benim için çok yeni bir alandı ve bu alanı öğrenebileceğim en iyi yerlerden birindeydim. Bu açıdan da kendimi şanslı hissediyorum.
Tüm bu deneyimlerini göz önünde bulundurarak, sence bir hukuk fakültesi öğrencisi için yaz stajı olmazsa olmaz mıdır? Yapılacaksa fakültenin kaçıncı yılından sonra tercih edilmelidir? İdeal bir staj programının içeriği ve süresi nasıl olmalıdır?
Kesinlikle yaz stajının olmazsa olmaz olduğunu düşünmüyorum fakat bir hukuk fakültesi öğrencisine akademik planlamasını yapması bakımından çok iyi bir tecrübe sağlayacağı da aşikâr bence. Ben yaz stajı yapılması için en azından medeni usul hukukunun alınması gerektiğini düşünüyorum ve 3. sınıfın yazının da yaz stajı için ideal bir dönem olduğu kanaatindeyim. Fakat çok isteyen bir öğrenci için 2. sınıfın yazında da pek tabii ki yaz stajı yapılabilir ama akademik olarak da bu dönemde yapılacak stajın çok bir katkısı olmayacağı bilincinde olmak gerekir. İdeal bir staj süresi kanaatimce 1 ay olmalı zira 1 ay hem büronun işleyişini görme hem de verilen işleri yapma bakımından ideal bir süre. Bunun yanında staj programının içeriği ne stajyerlere büronun işlerini yaptırmak bakımından çok yüklenilecek şekilde ağır olmalı ne de hiç bir şey yapmadan oturacak şekilde hafif olmalı. Bu konuda hem büronun hem öğrencinin maksimum fayda sağlayacağı şekilde dengeli bir staj programı içeriği hazırlanmalı.
Her sınıftan hukuk fakültesi öğrencilerine GazeteBilkent aracılığı ile iletmek istediğin başka tavsiyelerin var mıdır?
Röportajın konusu yaz stajı olduğu için o konuda birkaç tavsiye verebilirim belki; az önce de bahsettiğim gibi yaz stajları kesinlikle olmazsa olmaz değiller, bu açıdan illa en iyi bürolarda staj yapmam lazım gibi bir düşüncede olmamak gerekiyor. Öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre ve kendilerini yormayacak şekilde bir staj programı ayarlayabilirler. Fakat bunun yanında kendilerine de vakit ayırıp, yeni döneme daha zinde başlamak için çok güzel bir tatil yapmalarını tavsiye ediyorum.