Bu sıralar herkesi “Westworld” (Türkçe adıyla “Batı Dünyası”) çılgınlığı sarıp sarmalamışken, ben de bir iki bir şey kaleme almak istedim. Ekranların yeni dizisi “Westworld”, bu sıralar dizi fanatiklerinin tek gözdesi haline geldi. HBO kanalında yayınlanmaya başlayan “Westworld”un yapımcıları, “Game of Thrones”un son iki sezonu olması sebebiyle geleceğe yatırım yapıyor gibi gözüküyor… İlk bölümünün yayınlanmasından bu yana IMDB puanı dokuzun altına düşmeyen “Westworld”, gerçekten yılın dizisi olmaya aday mı dersiniz? Biraz inceleyelim…
Westworld’un kadrosunda kimler yer alıyor?
“Westworld” bünyesinde Anthony Hopkins, Ed Harris gibi ünlü oyuncuları barındırıyor. Dr. Ford rolündeki usta oyuncu Hopkins, Hannibal Lecter tiplemesini zihnimizde tekrar canlandırıyor ve bu kötü-karakter tiplemesiyle seyircinin sempatisini kazanıyor. Bunun dışında kadın başrol oyuncularından olan, taş bebek rolündeki Evan Rachel Wood ve melez güzel Thandie Newton, daha önce aldıkları rollerle çok fazla ön plana çıkamasalar da Westworld’deki oyunculuklarıyla odak noktası olmayı başardılar. JJ Abrahams’ın yapımcılığını üstlendiği dizi, dünyaca ünlü oyuncu kadrosuyla, özenli ve bir hayli pahalı prodüksiyon tasarımı ile tam puanı hak ediyor!
Dizi neyi anlatıyor?
Michael Crichton’ın 1973 yapımı filminden televizyona uyarlanan, senaryosu ise Lisa Joy ve Jonathan Nolan tarafından kaleme alınan Westworld, bilim kurgu türüyle karşımıza çıkıyor. Dizi, zengin kesim için oluşturulmuş Vahşi Batı’daki bir eğlence parkında geçiyor. Bu parkta Dr. Ford ve ekibi tarafından tasarlanmış, her biri farklı dış görünüş ve kişiliklerle yaratılmış, insan benzeri robotlar yer alıyor. Yaratılan bu evrende tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi çiftçiler, kovboylar, kanun kaçakçıları vücut buluyor ve “Vahşi Batı” canlandırılıyor. Gerçek dünyadan olan insanların, yani müşterilerin, para vererek bu Vahşi Batı dünyasına katılması ve bu şekilde eğlenmesi mümkün kılınıyor. Dizide kimi zaman robotların programları bozuluyor. Bu durumda robotlar, gerçek dünyadaki merkeze tekrar programlanmak üzere geri çekiliyor. Tekrar programlanan, kimi zaman ise rolleri değiştirilen robotlar, hazır olmaları durumunda parka yeniden yerleştiriliyor ve oyun devam ediyor…
Dizinin pilot bölümü beklentiyi karşılıyor mu?
Dizinin pilot bölümü ne yazık ki beklentiyi karşılamıyor. İlk yarım saat boyunca dizinin içine girmek; konusunu bilmeyen biri için oldukça güç. Sık sık gerçek dünya ile park arasında geçişler yapan ilk bölümü son derece dikkatli izlemek gerekiyor. Çok fazla karakter olması sebebiyle karakterleri tanımak ve kurguya alışmak zaman alıyor. Dizinin süresinin yaklaşık bir saat olması da izleyiciyi zaman zaman yoruyor. İlk beş bölüm boyunca durağan bir tempoyla ilerleyen, ancak bu sayede karakterlere ısınmamızı sağlayan “Westworld”, altıncı bölümü itibariyle izleyici ekran başına kitliyor ve su gibi akıp gidiyor… Western türünden keyif almayan biri olarak, diziye ısınmak biraz izledikten sonra mümkün. Yani tavsiyem ilk bölümden ürkmemeniz ve biraz sabretmeniz!
Bu diziyi diğer bilim kurgu yapımlarından ayıran nedir?
“Matrix”, “Ben Robot” gibi filmlerle kıyaslanan “Westworld”, onlardan çok daha eski bir zaman diliminde geçiyor. “Westworld,” bilinçlenen yapay zekayı izleyiciye çok farklı noktalarla sunuyor ve senaryosuyla izleyiciyi her bölüm şaşırtmayı başarıyor.
Dizide en çok ilgimi çeken ne oldu?
Bana sorarsanız dizideki en güzel şey, kuşkusuz müzikleri! Daha jenerik müziğiyle bile içimizi ısıtan “Westworld”, o dönemin ünlü gruplarının şarkılarına ve klasiklerine neredeyse her bölüm yer veriyor. Yelpaze, Rolling Stones’un ikonik şarkılarından Soundgarden’a, Amy Winehouse’a kadar uzanıyor.
İkinci sezonuyla 2018’de izleyiciyle buluşacak olan Westworld, umarım ki çizgisinden sapmaz. Herkese iyi seyirler! :)
Görsel Kaynakları:
http://www.thisisinsider.com/westworld-time-frame-theory-confirmed-2016-11