Belki matematik köyüne katılmak için, belki de 2012’de gerçekleşeceği konuşulan kıyametten korunmak için gittiniz Şirince’ye. Ya da Efes’e gitmişken birileri size önerdi bu köyü ve merakınız kabardı. Gitmediyseniz bile, bu öneriyi size bizzat yapıyorum. Şarabı ve evleriyle öne çıkan Şirince, sadece doğasıyla değil ancak tanıklık ettiği tarihin kalıntılarıyla da önemli bir yer kaplar dünyada. Özellikle Katolik inancının en önemli yerlerinden birisine de ev sahipliği eder. Hristiyanlar tarafından Panaya Kapulu olarak isimlendirilen Meryem Ana Evi, Şirince yakınlarında bulunan Bülbül Dağı’nda günümüzde de ziyaretçi kabul etmektedir. Peki, bu evin sırrı nedir?

29_big

Meryem Ana Evi

Anne Catherine Emmerich’in Görümleri

Hikâye Anne Catherine Emmerich isimli Alman rahibenin Meryem’in hayatına ilişkin görümleriyle başlar. Emmerich tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele eder ve yatalaktır. Ancak Meryem’in hayatına, olaylara ve kişilere ilişkin ayrıntılı tasvirleriyle kamuoyunun ve Clemens Brentano isimli bir şair de dahil olmak üzere entelektüellerinde ilgisini çeker. Emmerich’in sekreteri olarak anılmaya başlanan Brentano görümlerle Meryem’in hayatını yeniden düzenleyerek bir kitap şeklinde basar.

 

Anne Catherine Emmerich 4

Anne Catherine Emmerich

Kitapta anlatılana göre İsa Meryem’i St. Jean’a emanet eder. İsa’nın göğe yükselmesinden sonra Meryem’in güvenli bir yere gitmesine karar veren St. Jean onu Efes yakınlarında bulunan Bülbül Dağına götürür. Orada yaşayan bölge halkı son derece ıssız kalmış yerleri ve oyukları ikamet yeri olarak seçerken sadece Meryem’in evi taştan yapılmıştı. Emmerich’in bu anlattıklarından yola çıkarak Meryem’in Efes’te gömülü olduğu çıkarımlarında da bulunulmuştur.

 

Panaya Kapulu’nun Keşfi

Rev-Fr-Henri-Jung1

Peder Jung

Brentano’nun kitabında anlatılan bu evin varlığı henüz söz konusu değilken 1890 yılında bir
grup din adamı Emmerich’in vahiylerinin doğru olup olmadığını araştırmak ister. Bu grubun başına da en kuvvetli muhaliflerden olan Peder Jung çağırılır. Kitabı rehber alarak Bülbül Dağı’na ulaşır ancak yolculuğun zorluğu ve sıcağın yıkıcı etkisiyle grup perişan bir halde su ararken Meryem’in evine ulaşır. Kitaptaki ayrıntılı tasvirleri göz önünde bulundurarak evi incelerler ve bu evin gerçekten de kitapta bahsi geçen ev olduğuna kanaat getirirler. Bu keşiften on beş gün sonra ikinci bir kafile çıkar evin keşfini doğrulamak için. Bu sefer sadece evi onaylamakla kalmayıp Emmerich’in anlattığı bazı ayrıntıları destekler nitelikte kanıtlar bulurlar ve üçüncü kafilenin de ziyaretinden sonra Hristiyan dünyasına bu keşfi açıklama kararı alırlar.

popes-became-pilgrim-visiting-house-virgin-mary

Papaların ziyaretleri

Papalar tarafından da ziyaret edilen Meryem Ana Evi sadece Hıristiyanlarca kutsal kabul edilmeyip aynı zamanda Müslümanlar için de kutsal kabul edilir. Çünkü Kuran-ı Kerim’de de Meryem suresi Meryem Ana’yı kutsayacak bir şekilde dile getirmiştir.

Panaya Kapulu iki din içinde kutsal bir mekân iken aynı zamanda turistik anlamda da çok ilgi çekmektedir. Alman rahibenin hasta yatağında anlattığı görümleri sonucu keşfedilen kutsal bir mekândır. Geçirdiği restorasyonlar sonucu günümüzde de ziyaretçi kabul eder Panaya Kapulu. Gerek turistik amaçla gerekse dini amaçla pek çok kişinin ve farklı dinlerin buluşma noktasından birisidir.

 

 

 

Kaynakça:

http://www.meryemana.info/tr/meryem-ana-evi-hakkinda/meryem-ana-evi-nin-esrari

http://www.sirince-evleri.com/Default.asp?L=TR&mid=266

http://www.mysticsofthechurch.com/2015/02/blessed-anne-catherine-emmerich.html

https://www.privatetour.com/blog/our-lady-died-at-ephesus-in-the-house-called-panaya-kapulu

 

Resim kaynakçası:

http://www.mysticsofthechurch.com/2015/02/blessed-anne-catherine-emmerich.html

http://wikimapia.org/1330916/tr/Meryem-Ana-Evi

http://www.meryemana.info/tr/meryem-ana-evi-hakkinda/meryem-ana-evi-nin-esrari

https://www.privatetour.com/blog/our-lady-died-at-ephesus-in-the-house-called-panaya-kapulu

Leave a Reply

2 comments

  1. Mine

    Bilgilendirici ve çok etkileyici bir yazı olmuş. Başarılarının devamını diliyorum.

  2. Faruk Arkın

    Yakınımızda olduğu halde tarihinden bihaber olmak da iyi değilmiş. Ta uzaklardan Ankara’dan öğrenmek beni üzse de öğrenmek öğrenmektir deyip öğrendim. Elinize sağlık kısa ve öz olarak aktarmışsınız.