Ülkemizde, hak ettiği değerin çok üzerinde bir fiyata satılan fakat “tok” kapı sesi sebebiyle Türkiye’nin en çok tercih edilen araba markalarından biri olmaya devam eden Volswagen, milyarlarca dolar ceza aldığı ve güvenirliğini kaybettiği Dieselgate skandalının ardından yepyeni bir skandal ile tekrar karşımızda. Fakat eminim ki bu skandal da “tok” kapı sesi severleri pek ilgilendirmeyecek cinsten…
Öncelikle kısaca Dieselgate skandalı hatırlamakta yarar var. 2015 eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri Çevreyi Koruma Ajansı (EPA) tarafından fark edilen olayda, Volkswagen firmasının TDI motorlu araçlarında özel bir yazılım vasıtasıyla emisyon değerlerinin kasıtlı olarak düşürdüğü ortaya çıkarılmıştı. Testler sırasında devreye giren yazılım sayesinde araçların Amerika standartlarına uygun emisyon değerleri vermesi sağlanıyordu. Günlük kullanımda ise standartların 40 kat üstünde zararlı gaz salınımı yaptığı ortaya çıkmıştı. İddiaları kabul eden Volkswagen Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkeden para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Birçok aracı geri çağıran ve maddi yaptırımlarla karşılaşan Volkswagen dünya çapında zedelenen güvenini geri kazanmak için çabalar gösterirken yepyeni bir skandalla daha karşımıza çıktı.
Spiegel tarafından dünyaya duyurulan haberde, Volkswagen firmasının satılmaya hazır durumda olmayan eski ve kullanılmış test araçlarını müşterilerine sattığı ortaya çıktı. Haberde sadece 2010-2015 yılları arasında 9000 den fazla test aracının kullanıcılarla buluşturulduğu iddia edilirken Vokswagen’dan gelen açıklama 2006-2018 yılları arasında yaklaşık olarak 4000’i Almanya’da olmak üzere 6700 test aracının müşterilere satıldığı kabul edildi. Peki müşterileri 0 araç aldıkları konusunda yalan söylemekten başka test araçlarının yollarda yer alması neden skandal? Çünkü satılan veya satılmayan test araçları asla seri üretime geçmemesi planlanan, piyasaya sürülmesi imkansız olan araçlar. Test araçları, insan sağlığını tehlikeye atabilecek eksikliklere sahip araçlar. Bu araçların yollarda yer almaması planlandığı için, firmalar test araçlarını belli başlı özelliklerden mahrum bırakıyor.
Peki bundan sonra ne olacak?
Volkswagen, geri çağırma işleminin, Dieselgate skandalına göre daha farklı işleyeceğini açıkladı. Geri çağrılan test araçlarının birbirlerinden çok farklı olmasından ve bahsettiğimiz eksikliklerin her araçta farklı olmasından dolayı geri çağırma işleminin çok uzun süreceği belirtildi. Geri çağrılan araçlardaki eksikliklerin birer birer tespit edilmesinin aylar alabileceğinden korkuluyor. Dolayısıyla Volkswagen araçların müşterilerden satın alınması yolunu izleyeceğini açıkladı. Fiyatlandırmanın ise nasıl yapılacağına veya satılan test araçlarının sayılarının artıp artmayacağı konusunda henüz bir açıklama yok. Yaşasın “tok” kapı sesi…