Doğru Bir Karar Mı?
Euroleague’in CEO’su Jordi Bertomeu’nun pazartesi yaptığı basın açıklamasıyla 12 Mart’tan beri askıya alınmış sezonun iptalini açıklandı. Basın açıklamasında Bertomeu verdikleri kararın ağırlığını anlatmak için bu organizasyonun yirmi yıllık tarihinde aldığı en zor karar olduğunu söyledi. Ünlü basketbol filmi Koç Carter’da Koç Carter’ın söylediği gibi “Basketbol bir ayrıcalıktır.” Önemli olan oyuncuların, teknik ekiplerin, hakemlerin ve taraftarların sağlığı ancak NBA’de sezonun devam etmesi için büyük bir uğraş veriliyor aynı zamanda bu sezonun oynanmaması demek kulüpler adına TV gelirleri ve Euroleague gelirlerinin yok olması demek. Bu kritik kararın doğru olup olmadığını anlayabilmemiz için eğer oynansaydı yaşanacak olayların takımları, taraftarları ve ligi nasıl etkileyeceğini anlamamız lazım. Bunu da ancak Euroleague’in 23 Nisan’da açıkladığı takvime bakarak yapabiliriz.
Euroleague’in yönetici kadrosu ve oyuncular birliğinin anlaşması ile alınan kararda eğer 24 Mayıs’ta sezonun devamına karar verilseydi üç aşamalı bir normalleşme takvimi uygulanacaktı.
- 29 Mayıs’ta oyuncular için başlayacak 14 günlük karantina süreci
- 12 Haziran’dan başlayarak kulüplerin kendi ayarlayacağı üç haftalık bir hazırlık kampı
- 4 Haziran’dan 27 Haziran’a kadar tek bir salonda oynanan maçlar ile aynı formata(top 8 ve final four) uyarak şampiyon belirlenecekti.
NBA yöneticileri için de bir örnek teşkil eden bu kararın doğru ve yanlış taraflarını adım adım inceleyelim.
İki haftalık karantina bütün oyuncuların sağlıklı bir şekilde antrenman kamplarına katılması ve takımların kendi içinde sağlıklı kalması için konulması gereken bir zamandı ancak bunun ne kadar yeterli geleceği sorusu bütün herkesin aklına gelmişti. 200’den fazla oyuncu ve bir o kadar teknik kadrosu olan Euroleague’de bir kişinin COVID-19 olması bile ligin tekrardan askıya alınması ile sonuçlanabilirdi. Aynı zamanda takımların yaptığı bütün hazırlıkların çöpe atılması ve Euroleague’in marka değerinin düşmesine sebep olabilirdi.
Üç haftalık hazırlık kampının bütün takımlar için eşit olamayacağı düşüncesinin ise sezonun iptal edilmesinde önemli etkenlerden biri olduğu Bertomeu’nun konuşmasından anlaşıldı. Üç aylık bir antrenmansızlık sonrasında takımların tekrardan bir araya gelmesi ve bunun için süre verilmesi kesinlikle gerekli ancak Euroleague 11 ülkeden 18 takımlı bir lig ve her ülkenin durumu oldukça değişken, bazı ülkelerin sınırlarını kapatması özellikle Euroleague’de oynayan Amerikalı oyuncuların bu kamplara katılmasını engelleyebilir. Aynı zamanda Türkiye’de alınan önlemlerden biri olan 20 yaş altı sokağa çıkma yasağının, Anadolu Efes’in genç yeteneklerini bireysel antrenmanlar için Merter’deki Anadolu Efes tesislerine gitmekten alıkoyduğunu Ergin Ataman Socrates dergisine yaptığı açıklamalarda dile getirmişti Belki bu engel 3 haftalık hazırlık kampı için aşılabilir. Ancak on bir ülkede farklı farklı önlemler, antrenman kampı döneminde takımların bazı oyuncularından ve teknik heyetin bazı parçalarından eksik kalması sezon içinde dengeleri haksız şekilde değiştirebilir. Bu kamplar düzgün bir şekilde toplanabilse bile “oyuncuların hazırlanması için verilen üç hafta ne kadar yeterli?” sorusu da gündeme gelecekti. Oyuncuların üç ay süren antrenmansız dönem sonrası lige bıraktıkları haliyle dönmelerini beklemek bence imkansız. Oyuncular kendi evlerinde koçlarının yönergeleriyle antrenman yapsalar bile en azından takım savunmaları ve hücumlarında eksiklerin kapatılması için üç hafta pek yeterli bir süre değildi. Bu yetersiz sürede de oyuncuların tempoya yetişmek için kendilerini zorlamaları ve kampın olası sakatlıklarla sonuçlanması oyuncu konseyinin önemli endişelerinden biriydi. Sezonun en önemli MVP adayı Shane Larkin’in bunu konuyu ele alan açıklamaları da bu endişelerin en üst seviye oyuncularda bile olduğunu gösteriyor.
Bu yazı serisinin ilk kısmında Euroleague’in kendi de onaylamadığı normalleşme takviminin ilk iki kısmını inceledik. Bence Euroleague iki haftalık karantina süreci ve üç haftalık hazırlık kampında yaşanacak sıkıntılar için bile sezonu kapatabilir ancak yazının ikinci kısmında yine iptal kararı yerine normalleşme takvimi devam etseydi maçların seyircisiz ve tek salonda oynanmasından dolayı yaşanacak sıkıntıları düşünerek Euroleague’in doğru bir karar verip vermeyeceğini inceleyeceğiz.