Bilindiği üzere soy gazlar (Helyum, Neon, Argon, Kripton, Ksenon ve Radon) diğer kimyasallarla kolayca reaksiyon vermezler, doğada kendi başlarına bulunma özelliğine sahiptirler. Ancak ve ancak uygun koşullar sağlanırsa, diğer elementlerle reaksiyon vererek molekül oluşturabilirler. Günümüze kadar bu tarz kimyasallar sadece laboratuvarlarda üretilmiş, ve bu durum, uzayda soy gazların bileşik oluşturması için uygun şartlar olmadığı fikrinin benimsenmesine yol açmıştır. Fakat Crab Nebula’da soy gazlardan biri olan argonu içeren bir molekül keşfedildi.
Cardiff Universitesi’nden Dr. Haley Gomez keşfini Science dergisinde yayımladı. Dr. Gomez “Crab Nebula sadece 1000 yıl önce büyük kütleli bir yıldızın patlamasıyla oluşmuştur. Çok yaşlı olmamasının yanı sıra, yanlızca 6.500 ışık yılı uzaklığında olduğundan, yıldız patlamalarıyla ilgili müthiş bir çalışma imkanı sağlıyor.” diye belirtti.
Dr. Gomez ve meslektaşları, Argon keşfini, moleküllerin farklı dalga boylarında ışığı emme gücünden faydalanarak yaptılar. Şu an için, Crab Nebula bu tarz moleküller oluşturmak için uygun şartları sağlıyor gibi görünüyor.
Argon başlangıçtaki yıldız patlaması sırasında üretildi, sonrasında ise atomdan ayrılan elektronlar ile iyonlaştı. Ve bu da yoğun bir radyasyon şok dalgasının oluşmasıyla sonuçlandı. Bu şok dalgaları iki Hidrojen atomundan oluşan hidratların oluşmasına yol açtı. Daha sonra, argon bu soğuk gaz kütlesiyle birleşerek asal gaz bileşiklerinin oluşması için mükemmel şartları sağlamış oldu.
Dr. Gomez, “Bu tarz bir molekül bulmak, bize diğer Argon çeşitlerinin değerlendirilmesi için bir olanak sundu. Şimdi biliyoruz ki bu, Dünya’da gördüğümüz Argon’dan çok daha farklı. İleride yapacağımız ölçümler bize 1.000 yıl önceki patlamada tam olarak ne olduğunu söyleyecek nitelikte olacaktır.” dedi.
[box_dark]Referans:[/box_dark]
http://www.cardiff.ac.uk/news/articles/noble-gas-molecule-discovered-in-space