Eğimli ekranlar artık yaşamımızda yer edinmeye başladı. Önce eğimli ekrana sahip Smart TV’ler derken son zamanlarda mobil cihaz devlerinden Samsung ve LG ilk eğimli ekrana sahip akıllı telefonu tanıtmak için yarış halindeydiler. Bu yarışı kazanan Samsung oldu ve Galaxy Round’u tanıttı. Galaxy Round, dünyada tanıtılan ilk eğimli ekrana sahip telefon olma sıfatını kazandıktan bir süre sonra LG de kendi eğimli telefonunu 5 Kasım’da tanıtacağını duyurmuştu. İnternete çoktan LG G Flex tüm detayları ile sızmış olması sebebiyle LG, G Flex’e erkenden resmiyet kazandırdı.
Tarihin “kıvrılabilen” ekrana sahip ilk telefonları “kıvrılamayan” telefon yapısına sahip. Samsung’dan gelen açıklamaya göre aslında Galaxy Round sadece bir prototipti fakat deneyim olması açısından sınırlı sayıda üretilip sadece Güney Kore’de 1015 dolara satışa sunuldu. LG’den gelen açıklamaya göre küresel çapta satışa sunulacak olan G Flex ile LG, eğimli ekrana sahip telefonu dünya genelinde satışa sunan ilk marka olma çabası içerisinde.
Madem telefonlar kıvrılamıyor, kıvrımlı ekrana sahip telefonun faydası ne? LG ve Samsung aslında birbirine benzer birtakım özellikler sıraladı. Bunların arasında eğimden dolayı telefonun ekranı üzerine düşme olasılığının azalması, daha rahat bir tutuş ve kullanım gibi güzel özellikler var. Aşağıda bir inceleme videosundan alınmış bir kesit ile Galaxy Round ’da bulunan “Roll Effect” özelliğini seyredebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=p1TTCSZExoo
Benzer şekilde Roll Effect ile çalan müziğinizi değiştirilebilir ya da albümde fotoğraflarınız arasında gezinirken parmaklarınızı daha az yorabilirsiniz.
Galaxy Round ’un teknik özellikleri Galaxy Note 3’ten ve Galaxy S4’ten çok farklı değil. Aslında Note 3’ün özel bir versiyonu diyebiliriz. 154 gram ağırlığa sahip Round, 168 gram ağırlıktaki Note 3’ten daha hafif. Buna muhtemel sebep olarak kıvrımlı yapının getirdiği dezavantaj olan küçük pil kullanımı söylenebilir, Note3 ‘te 3200 mAH ve Round ’da 2800 mAH. Samsung bu engeli aşmak üzere kavisli bataryaların seri üretimine hazır durumda olduğunu ve böylece ikinci nesil kavisli telefonlarda daha büyük bataryaların kullanımı mümkün hale geleceğini belirtti. Note 3 gibi 5,7 inç ekran boyutuna sahip Round, S4’ten 0,7 inç daha büyük. Her üç telefon da 13 MP ve 2 MP olmak üzere iki kameraya sahip. Note 3 ve S4’ün bazı sürümlerinde olduğu gibi Round da 4G desteğine sahip. Galaxy Round ‘da 1080p HD görüntü kalitesi sunabilen ekran bulunuyor. 3 GB RAM ve 4 çekirdekli 2,3 GHz işlemcisi olan Round hızlı ve akıcı bir deneyim sunmaya hazır.
LG cephesinde duruma göz atacak olursak, G Flex eğimli modeli 6 inç boyutu ile şirketin amiral gemisinden 0,8 inç daha büyük. G Flex ’in full HD çözünürlük desteğine sahip olmaması büyük bir hayal kırıklığı. 177 gram ağırlığı ile G2’den 34 gram daha ağır olan G Flex 3500 mAH bataryaya sahip. G Flex de Round gibi kıvrılabilen ekrana sahip olmasına rağmen kıvrılamayan yapıda. G2’nin aksine G Flex’te microSD kart girişi bulunuyor. 13 MP arka ve 2,1 MP ön kamera G Flex’te yerini almış bulunmakta. 2.26 GHz frekansında çalışan 4 çekirdekli işlemciye sahip olan G Flex aldığı AnTuTu benchmark skoru ile performans sıralamasında zirveye oturuyor. Ayrıca G Flex, LG tarafından yapılan açıklamaya göre telefonun arka kısmında bulunan bir malzeme çizildiği zaman kendini onarabilen bir yapıya sahip.
Samsung “kıvrılabilen telefon” sözünü Galaxy Round’u tanıtırken verdi. Ne zaman olur bilinmez. Galaxy Round ve G Flex sadece kıvrılabilen ekranların telefonlarda uygulanması yönünde ilk örnekler. Alınması gereken daha çok yol var. Umarız gösterilen prototiplerin hizmetimize sunulması uzun sürmez.