Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma ile video oyunlarının bireyler üzerinde görülen bir faydası daha keşfedilmiş oldu. Bu seferki müjde ise oyun bağımlıları için değil, post-travmatik stres bozukluğu ya da şizofreni gibi zihinsel rahatsızlığı olanlar için. Molecular Psychiatry dergisinde bir grup Alman araştırmacının yayımladıkları makaleye göre video oyunları oynamak beynin büyümesini sağlıyor ve bu etkinliğin, kontrollü bir şekilde yapılabilirse zihinsel hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılabileceği iddia ediliyor.
TTNET Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar’ın eylül ayında yaptığı bir açıklamaya göre, dünyada var olan dijital oyun sektörünün büyüklüğünün 75 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti. Dünyada yaklaşık 1 milyar insanın video oyunu oynadığı göz önüne alınacak olursa oyunların insan sağlığına etkisinin sürekli bir araştırma konusu olduğunu ve olacağını söylemek yersiz olmaz.
Bu konuda yapılan en son araştırmadan bahsetmeden önce geçmişte yapılan çalışmalardan birkaçını hatırlayalım. Geçtiğimiz ekim ayı içerisinde Nature bilim dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre video oyunlarının yaşlı bireyler üzerinde kayda değer olumlu etkileri olduğu görülmektedir. 60 ile 85 yaş aralığında bir grup bireye 6 ay boyunca, ayda 12 saat olmak üzere Neuro Racers oyunu oynatıldı ve bu gruptaki bireylerin hafıza muhafazası, aynı zaman diliminde birden fazla görev yapabilme ve konsantrasyon yeteneklerinin bu oyunun oynatılmadığı diğer grubun üyelerinin yeteneklerinden daha iyi olduğu görüldü.
North Carolina State University ‘de yapılan bir araştırmada kanser hastası olan genç insanlara kanser hücrelerini patlatma oyunu bir terapi olarak oynatıldı ve oyunu oynayan bireylerde daha az depresyon görüldü.
Daha ilginç bir çalışma University of Rochester’da farklı oyun türlerinin insan üzerindeki farklı etkileri üzerine yapılmıştı. Bu araştırmada yaşaları 12 ile 25 arasında değişen bireylerden iki grup oluşturuldu. Bir gruba Call Of Duty 2, diğer gruba ise Sims 2 oynatıldı ve sonuç olarak, CoD2 oynayan bireylerde doğru karar verme hızının %25 daha fazla olduğu ve aksiyon oyunu oynayanlarda görme gücünün daha yüksek olduğu görüldü. Araştırmacılardan Daphne Bavelier bir açıklamasında “ İnsanlar aksiyon oyunları oynadıkları zaman, beynin görsel işlem sürecinden sorumlu kısmını değiştiriyorlar” şeklinde bir yorumda bulundu. Current Biology bilim dergisinde yayımlanan bir yazıda, benzer bir araştırma sonrasında disleksi hastalarının aksiyon oyunları oynamalarının okumalarında hız ve doğruluk açısından artış sağladığı gözlemlenmiştir.
Bu konudaki en son araştırma Molecular Psychiatry bilim dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlamdı. Yayınlanan bu yazı, daha önceden yapılmış neredeyse bütün çalışmalara bilimsel kanıt getirdi. İki gruba ayrılan deney katılımcılarından bir gruba her gün yarım saat Super Mario 64 oyunu 2 ay boyunca oynatıldı. Oyunu oynayan bireylerin beyinlerini MR ile inceleyen araştırmacılar, bireylerin beyinlerindeki gri madde miktarında artış olduğunu gözlemledi. Yer-yön duygusu, hafıza saklama gücü, stratejik plan yapma yeteneği ve göz-kas koordinasyonu gibi yetenekler üzerinde doğrudan etkisi olan bu maddenin artışı, araştırmacılara göre post-travmatik stres ve şizofreni gibi zihinsel hastalıkları olan bireylere tedavi açısından bir umut niteliğinde. Beyindeki ilgili yerlerin video oyunları kullanılarak kontrollü bir şekilde eğitilebileceğini ve bu şekilde zihinsel hastalıklarla daha kolay savaşılabileceğini belirten araştırmacılar aynı zamanda çok ilginç bir açıklamada daha bulundular, bu oyunları oynamada daha istekli olan oyuncularda gri madde miktarındaki artış hızının daha yüksek olduğunu belirttiler.
Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili Almanya’da daha geniş çaplı bir araştırma yapılması düşünülüyor. Bu araştırmada farklı oyun türlerinin insanlar üzerindeki etkisini, beyini benzer tekniklerle inceleyerek yapmak isteyen araştırmacıların ortaya koyacağı sonucu dört gözle bekliyor olacağız.
[box_light]Referanslar:[/box_light]
http://www.businessinsider.com