Milli bir antivirüse sahip olmak için gereken kapsamlı bir altyapı projesi olan Savungan’da ilk aşama olan “Siber Savunma Merkezi”nin kurulumu tamamlandı.
Hepimiz mutlaka bilgisayarımızda bir antivirüs programı kullanıyoruzdur. Çeşitli ülkelerin sayısız antivirüs programı var ama ne yazıktır ki bir Türk’e ait antivirüs programı henüz piyasada yok. Bu konu Tübitak’ın da kafasına takıldı ve çalışmalara başlandı. Artık bizim de bir milli antivirüs programımız olacak.
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), özel sektör firmaları ile işbirliği yaparak bu konu hakkında çeşitli çalışmalar yapıyor. Eylül ayında başlayan ve 20 kişilik bir ekip ile yürütülen Comodo-TÜBİTAK Bilgem işbirliğiyle zararlı yazılımlar ve bilişim güvenliği konusunda bilgi paylaşımı arttırılıyor.
Bu işbirliği kapsamında zararlı yazılımlarla mücadele edilecek ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılması beklenen yeni antivirüs yazılımları geliştirilecek. Konuya ilişkin açıklama yapan TÜBİTAK Bilgem başkanı Hasan Palaz projenin amacının, zararlı yazılım tespit ve analiz kapasitesini arttırmak olduğunu söyledi. Palaz ayrıca Comodo Virüs Laboratuvarı ile çalışmanın Bilgem’e katkılarını şöyle açıkladı:
“Comodo, bilişim teknolojilerinde uluslararası seviyede geliştirmiş olduğu çözümlerle uzmanlığı kanıtlamış bir kurum. Zararlı yazılımlar ile ilgili çözümleri de bu konulardan birisi. Comodo’nun sahip olduğu bilgi birikimi ve geniş bilgi ağı imkanı, zararlı yazılım araştırma laboratuvarı için gayet faydalı olacaktır. Diğer taraftan Ar-Ge çalışmaları kapsamımızdaki bilgi birikimimiz ile Comodo’nun mevcut kabiliyetlerini daha da geliştirmesine imkan sağlayarak ülkemizde yaygın kullanılan siber güvenlik ürünlerine dönüştürmeyi amaçlıyoruz. ”
Comodo Türkiye Üst Yöneticisi Ömer Güneş ise yaptığı açıklamada projenin amacının tamamen yerli kaynaklar ile inşa edilen bir yapı ile milli tehdit istihbaratı elde etmek , milli bir siber savunma merkezine sahip olmak ve bunun sonucunda milli bir antivirüse sahip olmak olduğunu belirtti.
Güneş, bu hedefte kapsamlı bir altyapı projesi olan Savungan’da ilk aşama olan Siber Savunma Merkezi’nin kurulmasının Android ve Windows işletim sistemleri için tamamlandığını söyledi.
Güneş, projeye yardım amacıyla ODTÜ içerisinde virüs analizlerinin yapılacağı laboratuvarı kurduklarını da ekleyerek, “Biz bunu kurunca globaldeki tüm tespit analizler bu laboratuvara geliyor ve burada analiz ediliyor. Bilgem ile paylaşıyoruz, BİLGEM yerli anlamdaki tecrübesini bizle paylaşıyor ve böylece global bir firma ile yerliyi bir araya getirerek ciddi yazılımlar zararlı dosyaları tespit etme, analiz etme karşılıklı o teknolojiyi paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
[box_light]Referanslar[/box_light]
Anadolu Ajansı