20160628_1553051111
Renault grubunun kompakt hatchback C segmentindeki temsilcisi Megane bu senenin 2.çeyreğinde yollarda yerini almaya başladı. Fransız otomobil devi Renault, ortaya bütünüyle farklı bir araç çıkarttığını belirtiyor. Talisman ile başlatılan ön far çizgileri ve ilk kez Clio ile görmeye alıştığımız ön plana çıkarılan Renault amblemi yeni Megane’ın ön tasarımını bütünlüyor.
20160628_155448
Motor seçeneği olarak bir önceki nesilden çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. Ülkemize 1.5 dizel 90 ve 110 beygir ve 1.2 benzinli 130 beygirlik motor seçenekleri ile sunuluyor. Şunu da eklemeliyim ki sadece GT Line paket ile sunulan 1.6 dizel 130 beygir opsiyonu da mevcut fakat bu motor sadece manuel vites kombinasyonu ile sunuluyor. Bununla birlikte sedan karoser seçeneği ile Ekim’de Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Motor ve Şanzuman
ijkQfPs_SIOv772ZKgzR5g-Grafika-pr-strojov-a-ich-farba-sa-men-pod-a-re-imu-Multi-Sense-alebo-pod-a-vo-by-vodi-a
Test aracımız 1.5 Dci 110 beygirlik olan versiyondu. Donanım seçeneği Icon paket olduğu için birçok donanımı tecrübe etme imkanım oldu yazının devamında üzerinde sıkça duracağım. Rakipleri gibi Euro 6 emisyon normlarına uyan aracımız Renault’un EDC şanzumanıyla kombine edilmişti. Araç maksimum 250 Nm olan torkunu 1750 devirde sunabilirken 0-100 hızlanmasını da 12.3 sn’de tamamlamayı başarıyor.

Aslında motor kağıt üzerinde pek tatmin edici gözükmese de direksiyona oturup “Sport Mod” a aldığınızda tüm gücünü ideal bir şekilde sergiliyor. Şehir içinde yeterli performansı verebilecek potansiyelde olduğu kanısındayım. Yenilenen sürüş dinamikleri ve direksiyonuyla oldukça atik bir performans sergileyebiliyor.

00087987

EDC şanzuman ve motor uyumlu bir şekilde çalışıyor. 6 ileri olan bu çift kavramalı otomatik şanzumanda kararsızlık, sarsıntı veya zorlanma gibi herhangi bir durumu gözlemlemedim. Eğer daha devirli kullanmak isterseniz araçta 2 seçenek mevcut; sürüş modunu değiştirmek veya manuel seçeneğe alıp vites kontrollerini ele almak. Her şey güzel ama bir eksiklik fark ettim, direksiyon arkasına konumlandırabilecek kulakçıklar vasıtasıyla sürücüye daha esnek bir vites kontrolü sunulabilirdi.

Konfor

Konuya süspansiyonlardan girecek olursak, C segmentinin diğer temsilcilerinden bazılarıyla karşılaştırıldığında (Astra, 308, Auris veya C4) yakın performansa sahip ve bu durum yol tutuş performansında da çok farklı sayılmaz. Arkalarda bağımsız süspansiyon sistemi kullanılmadığı için kasislerdeki ve yol çıkıntılarındaki sarsıntılar daha kolay hissediliyor.

5 farklı sürüş modu sunabilen MULTI-SENSE teknolojisini tek tuş ile yönetmek mümkün

5 farklı sürüş modu sunabilen MULTI-SENSE teknolojisini tek tuş ile yönetmek mümkün

Belki de Megane’ı sınıfında ayıran bir özellik olan MULTI-SENSE sürücüsüne uygun sürüş profilini seçme imkanı sağlıyor. Confort, Neutral, Sport, Perso ve Eco seçenekleriyle birlikte araç bir anda farklı bir sürüş dinamizmine bürünüyor. Direksiyon, gaz tepkileri farklılaşıyor, içerideki ambiyans aydınlatmaları moda göre renk değiştiriyor ve sadece Sport mod seçildiğinde hoparlörlerden yapay bir motor sesi veriliyor.

Masaj destekli koltuklar övgüyü hak ediyor

Masaj destekli koltuklar övgüyü hak ediyor

Şunu da eklemeden geçemeyeceğim: Icon pakette standart olarak sunulan koltuklar Megane’ın en büyük kozlarından bir tanesi. Elektronik bel destekleriyle sürücüye virajlı yollarda dahi gerekli konforu sunuyor ve vücudu yeterli seviyede sarmayı başarıyor. Ayrıca bu koltuklar standart olarak masajlı koltuklar olarak geliyor. Ana yönerge ekranından kontrol edilebilen bu özellik araçtaki konfor odaklı kayda değer bir yenilik.

İşçilik ve malzeme kalitesi önceki Megane’dan daha başarılı. Bilhassa da Icon pakette daha da hissedilir diyebilirim. Ön konsolda tok ve yumuşak bir plastik tercih edilirken orta konsolda göze hoş hitap eden mat ve sert plastik tercih edilmiş. Kapı cepleri ve torpidoda da yine tıkırtı sesi çıkartma potansiyeli taşıyan plastikler kullanılmış. Bu ayrıntılar bir çok alıcının kalite algısını baltalayan unsurlar. Şahsen diğer kısımları incelemeden önce benim beklentimi birazcık da olsa düşürdü.

İç ve Dış Tasarım

Renault’un yeni tasarım diliyle üretilen Megane, üzerinde yapılan radikal değişikler ile gerek ön-arka gerekse yan profilden bam başka bir araç görünümüne kavuşmayı başarmış.

Renault'un yenilikçi far tasarımına Talisman'dan sonra Megane'da da rastlıyoruz

Renault’un yenilikçi far tasarımına Talisman’dan sonra Megane’da da rastlıyoruz

İç tasarım için de benzer şeyleri söylemek mümkün.

maxresdefault

içerideki yaşam alanına değinirsek, gerek ön kısım gerek arka kısım yeterli ferahlığa sahip. Arkada ortalama diz ve baş mesafesi sunuluyor. Arkadaki şaft tüneli artık yeni nesil araçlarda neredeyse yok denecek boyuta çekilirken Megane’da pek öyle bir girişime rastlamadım bu arkadaki üçüncü yolcu için biraz can sıkıcı bir durum.

Arka camdaki görüş mesafesi oldukça kısıtlı bir de buna koltuk başlıkları eklendiğinde durum ciddiyetini artırıyor

Arka camdaki görüş mesafesi oldukça kısıtlı bir de buna koltuk başlıkları eklendiğinde durum ciddiyetini artırıyor

Öte yandan sürücü açısından dikkat arz eden bir duruma değineceğim: Hem ön hem de arka cam, tasarımda estetik veya aerodinamik kaygısı güdüldüğünden dolayı olsa gerek küçük tutulmuş bu durumda A sütunu sürücüyü yer yer zor durumlarda bırakabiliyor ve de arka camı da ne kadar ayar yaptıysam dikiz aynasına göre çok zor uyarlayabildim. Tasarımlar güzel ama yeteri kadar ergonomik değil.

Yükleme alanı konusunda da bir takım iyileştirmelere gidilmiş böylece 372 litreden 432 litreye artılmış ve geniş tutulan bagaj ağzı sayesinde artık kullanışlı.

Donanım
megscreenred
Araç ülkemizde Joy, Touch, Icon ve GT Line paketler ile getiriliyor. Icon paket test aracımızın bu anlamda oldukça zengin olduğundan bahsedebiliriz. Elektronik el freni, 17″ alaşımlı jantlar, 7″ dokunmatik gösterge paneli, masaj fonksiyonlu koltuklar ve MULTI-SENSE sistemi. Bütün bunlarla donanım anlamında ortalamanın üzerinde beklentileri olanları tatmin edebileceğe benziyor. Head-up display, 18″ alaşım jantlar ve otomatik park sistemi gibi özelliklerde dileyenler için opsiyon olarak sunuluyor. Fakat sunroof veya panoramik cam tavan ile henüz satışı yapılmıyor.

renault-megane-14-1
7″ multimedya ekranı yüksek bir çözünürlüğe sahip değil fakat araç kullanımı için oldukça yeterli. Dokunmatiği ve tepki süresi gayet başarılı bir de kullanımının yeterince kolay olduğunu eklemeliyim. 6 hoparlörlü ses sistemi de ortalama sayılabilecek bir müzik performansını verebiliyor, henüz bir girişimde bulunulmasa da belki Renault’da ileride Harman Kardon, Bose veya Bang&Olufsen gibi ses konusunda iddialı markalarla bir iş birliğine gidebilir.

Yakıt Tüketimi

Önceden de bildiğimiz bir motor olan 1.5 Dci motor tutumluluk ve performans konusunda taktirleri üzerine topluyor. Bu motorun değiştirilmiş versiyonlarına Mercedes‘in A ve CLA gibi bazı araçlarında da rastlamak mümkün. Araç çoğunlukla tutumlu bir potansiyele sahip diyebiliriz. Fabrika verilerine göre şehir içinde 4.1, şehir dışı 3.6 olarak lanse edilen araç karma tüketimde 3.8 litrelik bir değere sahip. Tabi bu kağıt üzerinde olan rakamların çeşitli nedenlerden dolayı pratikle çoğu zaman uyuşmadığını belirtmekte fayda var. Yakıt deposu 47 litrede tutulmuş, diğer rakipleri ile eş değer büyüklüklerde olduğunu söyleyebiliriz.

20160628_155928

Genel olarak, tasarım anlamında kendine has bir forma bürünmüş araç oldukça estetik bir görünüme kavuşmuş. Öte yandan bu tasarım kendisini kanıtlamış tutumlu bir dizel motor ile destekleniyor. Çok yüksek performans kaygıları olanlar için pek tavsiye edilemez fakat günlük kullanım için ideal bir araç. Fiyat konusunda rakipleriyle karşılaştırıldığında opsiyonlarıyla birlikte yaklaşık 95.000 TL‘ye gelen test aracımızın maliyet açısından pek de bir avantajı olmasa da en zorlu pazarlardan biri olan kompakt C segmenti sınıfında tercih edilebilir bir araç olabileceği kanısındayım.

Genel Değerlendirme

Yakıt: ✯✯✯✯
Performans: ✯✯✯✯
Konfor: ✯✯✯✯
Tasarım: ✯✯✯✯
Fiyat: ✯✯✯

Leave a Reply