Rapsberry Pi, kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayar. Bir televizyona ve bir klavyeye bağlayıp, ve hemen hemen bir kişisel bilgisayarın yapabildiği her şeyi yapabiliyor. Yani Rapsberry Pi ile sunum hazırlayabilir, belge yazabilir, oyun oynayabilir hatta HD film bile izleyebilirsiniz.
Cambridge Üniversitesinden Eben Upton, bilgisayarların gittikçe pahalılaştığını ve oyun oynama alışkanlığının, amatör yazılım geliştirme heveslilerini zamanla azalttığını görerek üniversitede ders vermeyi bırakır ve basit bir programlama bilgisayarı geliştirmek üzere endüstriye atılır. İşte 2006 yılında Raspberry Pi’nin tohumları bu şekilde atıldı.
ARMv6 mimarisi ve GNU/Linux işletim sistemlerini kullanan Raspberry Pi, USB portları, HDMI video çıkışı, standart 3.5mm ses soketi ve diğer bir sürü portuyla gayet kullanışlı bir cihaza benziyor. A modeli 25 dolar ve B modeli 35 dolar olacak şekilde üretilecek Raspberry Pi’nin B modelinde haricen bir Ethernet girişi ve 256 mb bellek bulunuyor. Ocak ayında satışa başlanılması planlanan bilgisayarın ayrıntıları için Raspberry Pi’nin web sayfasına göz atabilirsiniz.
Açıkçası böyle bir gelişme, bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak beni fazlasıyla heyecanlandırdı. Televizyona bağlanan bilgisayar fikri hem çocukluğumda kullandığım Nintendo Entertainment System benzeri makineleri hem de büyüklerimizden duyduğumuz Commodore 64’ler üzerinde BASIC ile program yazma maceralarını hatırlattı diyebilirim.