Ülkemizde artan telefon fiyatlarıyla beraber son yıllarda kullanıcılar farklı marka ve modellere yönelmeye başladı. Ülkemizde, Xiaomi rakiplerine göre daha uygun bir fiyatla sunduğu kaliteli donanımla yeni trend olan markalar listesinde başı çekiyor. Fakat bugün değinmek istediğim marka Xiaomi kadar köklü bir geçmişe sahip olmayan, fakat başardıklarıyla yurtdışında özellikle de Amerika pazarında çok daha etkili olan OnePlus.
OnePlus köklü bir geçmişe sahip bir marka değil. Fakat kesinlikle tecrübesiz ellerde olduğu söylenemez. OPPO gibi köklü bir Çin telefon üreticisinden ayrılan iki üst düzey yöneticinin kurduğu yine Çin menşeili olan OnePlus 2013 yılında kuruldu. Kurulurken, şirketin amacı üst düzey kaliteyi uygun fiyata sunmak olarak belirtilirken gerek ilk model olan OnePlus One gerekse de ilk modellerinin satış yöntemiyle piyasada büyük bir heyecan yarattılar. OnePlus One döneminin amiral gemisi modelleriyle çarpışabilecek özelliklere sahip fiyat olaraksa çok daha ucuz bir telefon olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Ama asıl heyecan yaratan nokta telefona herkesin sahip olamamasıydı. OnePlus One sadece OnePlus tarafından davetiye alan kişiler tarafından sahip olunabilecek bir model olarak bir ilk oldu. Yani parasını verseniz de bu “amiral gemisi katili” telefona sahip olamıyordunuz. Yeni kurulan ve sınırlı üretim kapasitesine sahip olan bir firma için bu yol oldukça anlaşılabilir karşılandı. Fakat telefonun pazarlama yöntemleri oldukça tepki çekti. OnePlus ilk modelini nispeten daha çok insana ulaştırabilmek amacıyla “Smash the Past” ve “Ladies First” adında iki tane kampanya düzenlendi. “Smash the Past” etkinliğinde kullanıcılardan eski telefonlarını parçaladıkları bir video çekmeleri istendi. Bunun karşılığında seçilen katılımcılar 1 Dolar karşılığında firmanın ilk telefonuna sahip olabilecekti. Firma daha sonra telefonlarının bağışlayarak da kampanyaya katılabileceklerini açıklasa da oldukça fazla negatif geri dönüt aldı. “Ladies First” etkinliği ise çok daha büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Bu kampanyada kadın kullanıcılardan OnePlus logosuyla çekilmiş fotoğraflar yollamaları istendi. Cinsellik içeren birçok fotoğraftan sonra kampanya firma tarafından sonlandırıldı.
Fiyaskolara rağmen başarılı bir satış döneminden sonra 2016 yılında firma yeni “amiral gemisi katili” telefonunu yine davetiye yoluyla piyasaya çıkardı. Yine başarılı geçen satış döneminden sonra OnePlus 3 ile firma davetiye sistemini sonlandırmaya karar verdi. Peki, bu hızlı ama çelişki dolu geçmişte OnePlus modellerini bu kadar çekici kılan sadece fiyatları mıydı?
Elbette hayır. OnePlus, Android cihazlarda yaşanan kronik sorunları içermeyen özel bir ara yüz ile oldukça beğeni topladı. Daha sonra bu sade ama etkili ara yüzü değiştirseler de yerine getirdikleriyle de aynı başarılı yakaladılar. OnePlus modelleri, iPhone’lar kadar istikrarlı çalışırken çok daha fazla özgürlük ve hız sunuyor. Bütün bu artı özelliklerin yanında fiyatı da neredeyse yarı fiyatıyken OnePlus çok hızlı bir şekilde piyasada yer edindi.
OnePlus 3 artık normal yollarla satılmaya başladığından şirket çok daha fazla gelir elde etmeye başladı. Dünyada sayılı fiziksel mağazaya sahip olan OnePlus, genel anlamda satışlarının internet siteleri üzerinden gerçekleştiriyor. OnePlus 3T modeli ile piyasada en hızlı şarj teknoloji özelliğini koruyan “Dash Charge” teknolojisi tanıttılar. Bu modelle de amiral gemilerinin canını hem fiyatıyla hem de performansıyla okuyan OnePlus, kültürlerinde uğursuz olarak kabul gören 4 rakamını atlayarak sırasıyla 5 ve 5T modellerini piyasaya sürdü. Satış rakamlarında oldukça başarılı görünen OnePlus, başını bir türlü olaylardan kurtaramadı.
OnePlus gerek şarj teknolojisi gerekse de yüksem RAM’li modelleri ile piyasanın her anlamda en hızlısı olduğunu birçok teste kanıtladı. Fakat Benchmark testlerinde telefonun özel bir şekilde çalıştığı ve performansını olağanüstü bir şekilde arttırdığı ortaya çıktı. Bu hileni yanı sıra OnePlus birçok güvenlik açığıyla karşımıza çıkmaya devam etti. Telefonların IMEI numaralarının depoladıkları, kişisel verileri izinsiz olarak sakladıkları ve kredi kart bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı.
OnePlus günümüzde artan fiyatlara çok güzel bir tepki göstermiş olsa da maalesef güven sarsıcı olayların içinde bulunmaya devam ediyor. Aktif bir OnePlus 3T kullanıcısı olarak telefonumun performansında oldukça memnun olsam da güvenliğim açısından da oldukça endişeliyim. Firma özellikle son dönemde birçok eleştiri alsa da daha çok yeni bir firma olduğu unutulmamalı. Umarım çıkaracakları çok daha iyi modelleri çok daha iyi yönetebilirler. Yoksa sonları da telefonları kadar hızlı gelebilir.