Özellikle son yıllarda artan uygulamalarla maalesef sansür ülkemizin bir gerçeği haline geldi. Daha önce sıkça Youtube, Facebook, Ekşi Sözlük ve Twitter gibi internet sitelerine geçici bir süre için erişimin engellendiğine şahit olduk. Günümüzde ise Wikipedia hala erişilemez durumda. Fakat bu sefer durum biraz daha farklı.
Yeni torba yasayla beraber, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internetten yayın yapan kuruluşlara denetim yapmaya başlıyor. Torba yasada bulunan bu madde ilk fark edildiğinde, gerek içerikleri gerek kanal sahipleriyle ülkemizin gündeminde bir numara olan Youtube akıllara geldi. Fakat daha sonra RTÜK üyesi Doç.Dr. Hamit Ersoy tarafından yapılan açıklamada denetimin Netflix, Blu TV, Puhu Tv gibi platformalara geleceği açıklandı. Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter ise denetim kapsamının dışında yer alıyor.
Denetime sebep olarak ise geleneksel medyanın korunması amacı gösterildi. İnternet yayıncılığı, geleneksel yayıncılığı göre çok daha az maliyetli ve denetimsiz olduğu bildirildi. Bu koşulların haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle denetim yapmaya karar verildiği aktarıldı. Çocukları korumak ise hedeflerden biri olarak açıklandı.
Yasa TBMM’den geçerse RTÜK internetten yapılan yayınları denetleyebilme, lisans verme ve durdurma yetkisine sahip olacak.
RTÜK üyesinin yaptığı açıklamadan yaklaşık 24 saat sonra ise, internet dizisi Fi ve Çi’nin geçmiş bölümleri yayıncı kuruluş Puhu TV tarafından buzlanmaya başladı.
Öncelikle uydu ve kablolu yayın hemen hemen Türkiye’deki her evde var. Çocuklar ise bu televizyonlarda bulunan içeriklerin bir tık uzağında. Özellikle akşam saatlerinde yayınlanan dizilere baktığımızda TRT de onlarca kanlı sahnenin yer aldığı diziler görüyoruz. Diğer kanallarda ise tecavüz sahneleri veya şiddet sahneleri gırla. Netflix ise parayla üyelik gerektiren bir site. Yani çocukların Netflix’de bulunan içeriklere erişebilmek için önce kredi kartlarıyla siteye üye olmaları gerekiyor. Dolayısıyla RTÜK parayla izlenebilen özel içerikleri denetim altına almadan önce televizyonlarda yer alan dizi ve programların içeriğine yoğunlaşmalı.
Ülkemizde internet yayıncılığı henüz gelişen bir uygulama olmasına rağmen şimdiden milyonlarca izleyiciye sahip. Ayrıca yeni yeni yapımlar yayınlanmaya başlıyor. Bu durum da yeni istihdam anlamına geliyor. Yani internetten yayın yapan platformalar ülkemize fazlasıyla katkıda bulunuyor. Bunun yanında, içerikte daha az denetleme, daha az reklam kaygısı olduğu için ortaya çıkan son ürün daha kaliteli oluyor. 2 saat olması için uzatılan dizilerde bulunun gereksiz sahneleri içermeyen, yalın, temiz ve güzel anlatımlı birçok içerik bize ulaşıyor. Zaten geleneksel medya günümüzde eski etkinliğini kaybetmeye devam ediyor. RTÜK yeni gelişen platformları desteklemeli ve gelecekte geleneksel olacak uygulamaların önünü açmalıdır.
Tüm bunların yanında özgür düşüncenin asla kısıtlanmaması gerektiğine inanıyorum. RTÜK internet platformalarını haksız rekabet içinde olarak görse de, bence kaliteli yapımların aşağıya çekilmesinden ziyade, korunmaya çalışılan geleneksel medyanın kendine çeki düzen vererek yukarıya tırmanması lazım. Ancak güçlü rekabet eden rakiplerle beraber başarıya uzanabiliriz.
Salva Rodriguez
Katiliyorum
Leonardo Da Vinci
Adam hakli