Yıl 1999, Shigetaka Kurita isimli Japon telekomünikasyon şirketi NTT Domoco için çalışan ara yüz tasarımcısı dünya üzerinde yazışma bazlı iletişimi değiştirecek bir ilke imza attı. Kurita şirketin i-mode isimli mobil internet platformunda kullanılması için ilk emojileri tasarladı.
Anında mesajlaşma hayatımızın bir parçası olduğundan beri kullandığımız emojiler ilk çıktıklarından beri görüntüleri değişmiş olsa da hayatımızdaki kullanım alanları oldukça genişledi. İki nokta parantez ile başlayan bu suratlar günümüzde üzerinde saatlerce uğraşılmış çizimlere benziyor. Aktivitelerden yemeklere, söylemek istediğiniz her kelime için artık bir emoji var. Hatta film başlıklarının emojilerle anlatıldığı neredeyse yeni çağ sessiz sineması denilebilecek oyunlar ortaya çıktı. Bu küçük resimlerin dünya üzerinde ne kadar etkili olduğunu Oxford sözlüğünün 2015 yılında yılın kelimesi olarak “?”ı seçmesinden anlayabiliriz.
Emojiler bilgisayarlarda, telefonlarda ve birçok iletişim aracında etkin bir yeri var. Öyle ki artık birçok elektronik ürün emojilerle yapabildiği özellikleriyle satışa sunuluyor.
Arkadaşlar arası anlık yazışmalarda ve sosyal medyada her an gördüğümüz bu küçük resimler yavaş yavaş başka bir alanda da yer edinmeye başladı: Bilimsel literatür.
İngiliz tıp dergisi “The Biomedical Journal(BMJ)’ın” 2018 Noel sayısında yayınlanan bir makale okuyucularına “biyomedikal literatürde emoji kullanmanın vakti geldi mi?” sorusunu soruyor.
Bilimsel literatüre “Food Research International” dergisinde yayınlanan “Product involvement and consumer food-elicited emotional associations:Insights from emoji questionnaires” makalesyie ufak bir giriş yapmış olan emojiler, yeni yayınlanan BMJ makalesiyle birlikte kendilerine daha kesin bir yer edinecekler gibi görünüyor.
Makale emojilerin eğlenceli göründüklerini ama asıl olarak insanların duygularını anlatmak için kullanıldıklarından bahsediyor. Bu fikrin üzerine giderek tıp dünyasının yazılı metinlerinde, emojilerin editörlere ve okuyuculara yorumlarını yazarken daha açık olmaları konusunda yardımcı olabileceğini açıklıyor. Örneğin:
“Doktor Obtuse’a makalemize verdiği detaylı yanıt dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Söylendiği gibi hassasiyet analizi yaptık ve sonuçlarda bir değişiklik görülmedi. ?”,
Veya
“Maalesef gönderiniz yayınlanmasını garantileyecek kadar yüksek bir öncelik almadı ?⛔.”
Bir makalenin özet kısmı bile tamamen emojilerle anlatılabilir. Örneğin ambulansla acile getirilen bir dizi diyagnostik sonucu çok ender bir hastalığı olan bir çocuk geleneksel tedavi yöntemleriyle tedavi edilemiyor. Bir dizi cerrahi operasyon geçirdikten ve taburcu edinildikten sonra tamamen iyileşiyor. Bu olayı anlatan raporun özet kısmı şu şekilde olabilir:
??????⚕️?????????❗??✂️?⏳???
Bu resmi yazışmalara ilginç bir yaklaşım olarak görülse de birtakım sorunları var. İlk olarak akla gelen sorun kültürler arası farklılıklar. Hepimiz “Bu ülkede şu el hareketi ne anlama geliyor?” isimli videolara rastlamışızdır. Emojilerde de aynı sorunla karşı karşıyayız.
?
Bu emoji bazı kültürlerde “beni ara” anlamına gelirken sörf gibi deniz sporlarının daha baskın olduğu Hawaii veya Brezilya gibi ülkelerde farklı bir anlama gelebiliyor.
Emojileri bilimsel literatüre taşımak konuşunda herkesin farklı bir fikri var. Fakat iletişim kanallarının çok hızlı bir şekilde değişip geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu değişimler bir grup yazışmasında ortaya konulan fikri beğendiğimizi nasıl söylediğimizin değişmesi anlamına gelebildiği gibi tıbbi ve bilimsel yazıların ne şekilde yazıldığının değişmesi anlamına da gelebilir.
Konu hakkında daha fazla bilgi için : https://www.bmj.com/content/363/bmj.k5033