Merakınızı anlıyorum ama başlığa bakıp hemen telaşlanmayın. Türkiye bu sefer Yavru Vatana hayati bir yardımda bulunacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde son yıllarda hızla gelişim gösteren inşaat ve turizm sektörü Ada’da bazı problemlerin oluşmasına sebep oluyor. Bunlardan en önemlisi anlaşılacağı üzere su kıtlığı…
Hali hazırda kurak bir iklime sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hızla artan nüfusun da eklenmesiyle herkesin de öngörebildiği gibi her yaz mevsiminde su kıtlığı meydana gelmektedir. Yetkililerin dünyada bir ilk diye tanımladıkları ‘KKTC’ye Su Temin Projesi’ işte bu sorunun çözümü için bir ilaç niteliğinde. Projenin gerçekleşmesi halinde, Türkiye Marmaray Projesi’nden sonra deniz altındaki inşa hünerini tüm dünyaya göstermiş olacak. Proje neleri kapsıyor? Projeye kısaca değinmek gerekirse, Türkiye ile KKTC arasına döşenecek olan boru hattı yardımıyla Anamur’daki Dragon Çayı üzerine inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan, KKTC’de inşa edilecek Geçitköy Barajı’na su nakli gerçekleştirilecek. Nakledilen suyun yaklaşık olarak yarısı içme suyu ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak iken suyun geriye kalan yarısı da sulama suyu olarak kullanılacak. Dört adımda gerçekleştirilmesi planlanan projenin ilk ayağı olan Alaköprü Barajı’nın temeli 7 Mart 2011’de Anamur ‘da atıldı. Kıbrıs’ta yapılacak olan Geçitköy Barajı’nın da temellerinin 30 Mart 2012’de atılmasıyla projenin baraj ayakları aynı anda iki ülkede de sürdürülmeye başlandı. Buraya kadar projenin başka projelerden pek de farklı olmadığını söyleyebilirsiniz. Projeyi dünyada önemli kılan asıl etken deniz içerisine döşenecek olan 80 kilometrelik boru hattı. Evet, yanlış duymadınız; projenin Akdeniz Ayağı’nda deniz içerisine tam tamına 80 kilometrelik boru hattı döşenecek. Boru hattının deniz tabanında bulunacak kısmı deniz yüzeyinde gemiler aracılığıyla birleştirilip deniz tabanına batırılacak. Deniz içerisinden geçecek kısım için ise 134 tane askı yapılıp, boru hattı deniz içerisine konumlandırılacak. Deniz seviyesinden 250 metre derinde askılar ve şamandıralar yardımıyla dengelenen boru hattı ayrıca özel sensörlere sahip olacak. Bu şekilde sistemde meydana gelebilecek herhangi bir sorun önceden fark edilip yetkililer tarafından hızlı bir şekilde düzeltilebilecek. Tahmini üç yıllık bitim süresi belirlenen projenin 2014’ün Mart’ında faaliyete geçeceği planlanmaktadır.
Projenin bitimiyle birlikte 75 milyon m3’lük su, boru hattı ile her yıl Yavru Vatan’a akacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaklaşık olarak 50 yıllık su ihtiyacının bu şekilde büyük ölçüde çözüleceği planlanıyor. Adanın en büyük ovalarından olan Meserya Ovası’da projenin bitimi sonrasında 4.824 hektarlık alanda sulu tarım yapılabileceği de konunun diğer bir güzel tarafı. Umuyoruz ki KKTC’ye Su Temin Projesi KKTC’deki su problemini uzunca bir zaman için çözüme kavuşturur ve dünyadaki buna benzer projeler için güzel bir örnek olur.
Ayrıntılı bilgi için:
http://www.dsi.gov.tr/projeler/kktc-su-temin-projesi