Araştırma şirketi Wealth-X’in verilerine göre Dünya üzerinde 2325 milyarder var ve bu milyarderler dünya üzerindeki toplam refahın % 4’ünü ellerinde bulunduruyor. Kimisinin serveti ailesinden gelmişken, çok önemli bir bölümü servetini kendi başına gerçekleştirdi. Bunu yaparken politikaya el atmayan milyarder sayısı oldukça az. Özellikle Amerika’da seçimlerde başkan adaylarından çok onları kimin desteklediği ön plana çıkıyor. Bunun yanında gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde, politikadan milyoner veya milyarder olanları da göz ardı etmemek lazım. Bu durum iki taraf için de kazan-kazan olarak görülüyor herhalde.
Milyarderler, kendilerini milyarder tutacak yatırımlara ulaşabilecek bir pozisyonda olmak isterken politikacılar ise zaten amaçlarına ulaşmış oluyorlar. Hatta seçime giren milyarderler bile var. Ancak verilere göre bu durum demek değil ki refah ve para kendi başına elde edilemez. Milyarder erkeklerin %87’si kendi işi ile milyarder olup, yine % 65’i ise herhangi bir mirasa sahip olmadan milyarder olan insanlar. Milyarderlerin servetinin ortalama %20’sini nakit olarak bulundurduğu göze alındığında kriz ve fırsatlara oldukça hazırlıklı oldukları söylenebilir. Yine birçoğu parasını farklı yatırımlara yatırıp olası krizlerden korunmuş oluyor.
Sektörel olarak bakacak olursak, milyarderlerin uğraştığı meslek alanlarının ilk beş sırada;
- Finans, Bankacılık, Yatırım %19.3
- Endüstriyel Holdingler %12.1
- Gayrimenkul %7.1
- Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar & Sivil Toplum Örgütleri %5.0
- Tekstil, Lüks Ürünler ve Aksesuarlar %4.9
gibi sektörler yer alıyor.
Son yıllarda Bilişim ve İnternet sektörlerinden daha fazla milyarder çıktığı da bir gerçek. Mark Zuckerberg servetinde kayıplar yaşarken Bill Gates servetinde artışa gitmiş bu verilere göre. Warren Buffett ve Carlos Slim de yine ilk sıralarda yer alıyor.
En fazla Milyarder ABD‘de yaşarken, üniversite olarak Pennsylvania Üniversitesi 25 mezun ile milyarderlerin en çok tercih etmiş olduğu okul olmuş oluyor. Avrupa’ya geldiğimizde ise Liechtenstein 37 bin nüfusa 5 milyarder gibi bir oranla milyarderlerin en yoğun olarak yaşadığı yer olarak göze çarpmakta. Almanya ise milyarderlerin şehir bazında, bizdekinin aksine, adil dağıtımla yerleştiği görünüyor.
Kendi ülkemize gelecek olursak, İstanbul 35 kişi ile en fazla zengin kişinin yaşadığı 7. Dünya kenti olarak sıralamada kendine yer buldu. İstanbul dışı ise 3 milyarderimiz var. Daha güncel ve ilginç değerler için http://www.wealthx.com/wealthxubswealthreport/ sitesine bakmakta fayda var. Türkiye’de ise en bilindik milyarder Ali Ağaoğlu.
İyisi ile kötüsü ile ekonominin önemli bir bölümüne etki eden bu insanlar, işçi istihdamı açısından önemli bir yer tutuyorlar. Ayrıca dünyada sadece %19’unun aile servetine bir katkıda bulunmadan milyarder olduğu düşünülecek olursa, çoğunluğun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ne demişler ‘yiğidi öldür hakkını yeme. Son olarak, bu insanların başarılarını küfür ederek tebrik etmeyelim.
[box_dark]Kaynakça:[/box_dark]
http://www.milliyet.com.tr/milyarderlerin-bir-eli-siyasette-gundem-1963606/
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2014/02/26/milyarderler-liginde-32-turk
http://ekonomi.haber7.com/is-dunyasi/haber/1202330-dunyada-milyarderlerin-son-sayisi
http://www.haberturk.com/yasam/haber/994543-milyarderler-nerede-bulunur
http://webrazzi.com/2013/03/05/dunyanin-en-zenginler-listesi/