Staj, gerçek dünyaya attığımız ilk adım. Artık arkadaşlarımızın bizi koruduğu ve hocaların bilmediklerimizi tekrar tekrar anlattığı, ailemizin istediğimiz her şeyi olabileceğimize inandırdığı hayaller dünyasından çıktığımız; besin piramidinin en alt basamağında yem olmak için yerimizi aldığımız vahşi ortama giriş yaptığımız ilk an. Ben, Şeytan Marka Giyer şıklığını filmdeki Andy’nin aksine kendimi yeniden yaratmaya ihtiyaç duymadan, birkaç adaptasyonla yakalayabildiğime inanıyorum. Bu sebeple stajda ne giyilir sorusunun cevabını alışverişe çıkıp bir servet harcamadan kendi gardrobunuzda bulmanıza yardımcı olacağım.
Öncelikle, artık kendinizi değil; bir markayı/kuruluşu temsil ediyorsunuz. İleride orada çalışmayı düşünmüyor olsanız bile, kariyerimizde bir basamak olanları yüz üstü bırakmamak adına hem iş hem de imajınıza çaba göstermelisiniz. Bu fırsatı kendiniz için de bir deneme süreci olarak düşünerek iş hayatına gerçekten atılınca sahip olacağınız alışkanlıklarınızı belirleyebilirsiniz. Sahip olduğunuz iş değil, sahip olmak istediğiniz iş için giyinin. Kişisel altın kuralım: Ekstra efor sarfetmiş gibi görünmek, efor sarf etmemiş gibi görünmekten her zaman daha iyi.
Dolayısıyla ilk günlerinizde henüz çalıştığınız iş ortamının yazısız kurallarını çözüp ortama adapte olmadan önce, azını değil; fazlasını hedefleyin. Bir fotoğrafta saçları yapılı ve süslenmiş tek kişi olmak, dağınık saçlı ve eşofmanlı tek kişi olmaktan daha iyi hissettirmez mi?
Farklı şekilde bilgilendirilmediyseniz, stajınıza uygun kıyafet kodu business casual olarak bilinen rahat-iş şıklığıdır. İş ortamınız bir banka veya hukuk firması gibi takım elbise yoğunlukla giyilen bir yer olabilir. Unutmayın, her gün Suzan Sabancı gibi görünmek zorunda değilsiniz. Kendi stilinizi korurken profesyonel bir görünüme de sahip olabilirsiniz. İşin sırrı dolabınızdakileri profesyonel görünecek şekilde kombinlemekte.
Maalesef bu her şeyi giyebilirsiniz demek değil. Örneğin kumaş seçerken payetler, fazla simli metalik renkler ve karmaşık coşkulu renkli baskılardan kaçının. Üzerinde yazı veya grup resmi olan tişörtler veya atlet kesimli üstler seçilmemelidir. Çok iyi kesimli bile olsa şortlar/şort takım elbiseler kabul görmeyebilir. Etek boyunun kısalığı bazı iş yerlerinde eleştirilmenize sebep olabilir. Kot pantalon, kargo pantalon ve yırtık pantalon iş yerine uygun değildir. Öte yandan sanılanın aksine gömlek pantalon tek opsiyonunuz değildir. Narin bir elbiseniz topuklu ayakkabılarla, güzel kesimli bir eteğiniz (tercihen trumpet, lale veya kalem kesimli etek) ise boyundan bağlanan bir eşarpla hem şık hem de göz alıcı olabilir. Topuklu ayakkabı zamansız bir parçayken uzun süre üzerinde duramayanlar Oxford’lar, D’orsay’lar, Loafer’lar veya Blutcher’ları tercih edebilir. Stajda dengeyi bulmak zor: hem profesyonel görüntünüzü korumak hem de iş çıkışı diğer stajyerlerle bir şeyler içmeye uygun görünmek zorundasınız.
Yazın çalışıyor olmanın en kötü kısmı erken kalkmak biliyorum. Akşamdan hazırladığınız kıyafetleri giyiyor olsanız bile saç, makyaj, oje ve aksesuarların kıyafetin kalanı kadar önemli olduğunu unutayın. Dolayısıyla sabah ona harcayacağınız ekstra 10-15 dakika işkence bile olsa profesyonel görünüşünüzü üst seviyeye çıkaracaktır.
Altın, rose veya gümüş ince bileklikler, kibar kolyeler ve özellikle saatler ideal tamamlayıcı parçalardır. Saç aksesuarları ve kendi tarzına sahip statement küpeleri de kullanılabilir. Erkekler içinse en büyük önerim elegant kol düğmelerine yatırım yapmaları olur. Stajda yalnızca işinizle değil, tüm imajınızla oraya ait olduğunuzu hissettirin, hakkınızda tepeden tırnağa pozitif izlenim oluşturun.
Resimler:
https://www.pinterest.com.au/pin/825284700439496478/
https://www.pinterest.com.au/pin/748230925562208385/
http://www.posta.com.tr/kadin-patronlarin-yemek-sirlari-haber-fotograf-1288219-6