Modada Doğru Sandıklarımızdan Mısınız?

Modada yıllardır toplumun o dönemki güzellik algısının veya kültürünün yansımasını görmemiz mümkün. Böyle kriterler çoğu zaman kendimize ket vurmamıza sebep oluyor, yasaklar ve kurallar çerçevesinde görünmeye çalışıyoruz. Bu da doğru bildiğimiz ‘yanlışlara’ yol açıyor. Aslında bu noktada hiçbir şeye doğru ya da yanlış denmemesi gerekiyor. Özellikle bu beğeni ve güzellik algısının dönemden döneme değiştiğini düşünürsek bu anlamsız yargılardan uzak durmakta fayda var. Gelin bazılarına daha önceki yazılarda da değindiğimiz birkaç örneği inceleyelim.

“Desenli parçalar düz parçalarla kombinlenir”

Genelde korksak da desenli parçalar farklı desenli parçalarla kombinlenebilir, hatta çoğu modacıya göre tam da bu şekilde kombinlenmelidir! Biz yine kural koymaktan kaçınalım ve kendimiz neyi beğeniyorsak veya istiyorsak o şekilde giyinelim. Ancak önyargılarımızı yıkmaya çalışmamız gerektiğini de unutmayalım, kendimizi farklı şeylere alıştıralım.

“Neon renkler siyahla kombinlenir”

Bir başka riskten kaçınma algısı da budur. Neon renkler ne kadar parlak olsa da en iyi beyazla kombinleniyor. Bir diğer seçenekse farklı bir neon renkli parçayla kombinlemek!

“Makyaj ve aksesuarlar kıyafetle aynı renk olmalıdır”

Bu da bir seçenek olmakla birlikte rujunuz, farınız, ayakkabınız, çantanız veya aksesuarlarınız kıyafetinizle aynı renk olmak zorunda değil.

“Renkli farlar demode”

Bu da günümüzde geçerliliğini çoktan yitirmiş bir kural. Son yıllarda renkli, iddialı ve eğlenceli farlar hiç olmadığı kadar revaçta! Dilediğiniz renk veya renkleri cesurca kullanabilirsiniz. Özellikle Euphoria furyasıyla birlikte son birkaç ayda herkeste ışıltılı ve renkli göz makyajları görmeye daha da alıştık, değil mi?

“Alt kirpiklere maskara sürülmez”

Neden olmasın? Yaratmak istediğiniz ve kendinizde görmek istediğiniz stile uygun olduğunu düşünüyorsanız üst kirpiklere sürdüğünüz kadar alt kirpiklere de sürebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey temiz bir şekilde sürmek olacak…

“Beyaz yaz, siyah kış rengidir”

Renklerin mevsimden bağımsız olduğunu unutmamalıyız. İstediğimiz rengi istediğimiz zaman diliminde giyebiliriz. Ayrıca beyaz kombinler karlı havalarda oldukça havalı durabiliyor, siyah parçalar ise yazın bronz tende çok güzel bir görünüm yaratabiliyor.

“Tüm takılar gümüş, altın veya rose rengi olup uyumlu olmalıdır”

Uyum anlayışının değiştiğini tekrar hatırlatarak başlamalıyız. Her renkten farklı parçalar bir araya getirilebileceği gibi artık tek bir ürün içinde 3 rengi de bulmak mümkün, hatta tercih sebebi. İstediğiniz gibi çokça parçayı ve rengi takıp takıştırabiliriz!

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir, burada sadece birkaç tanesine değindik. Uzun lafın kısası modadaki ‘olmaz’lar değişebiliyor, aldırmamak lazım. Değişmese bile neyi nasıl giyeceğinizi normlara veya algılara göre değil kendinize göre karar verebilirsiniz. Sonuçta moda neydi? Moda insanın kendine yakışanı giymesiydi ;)

Kaynakça

https://onedio.com/haber/universite-ogrencileri-icin-kislik-kampus-kombin-onerileri-1023602

https://www.altinplaza.com/3-halkali-3-renkli-altin-kolye

https://www.altinplaza.com/3-renk-kalin-zincirli-dorikali-altin-kolye-kl05883

https://www.hepsiburada.com/wish-design-3-renkli-orgu-zincir-celik-kolye-p-HBCV0000186CAG

https://www.trendlervemoda.com/bir-moda-duayeni-gibi-leopar-desen-giymenin-yollari/leopar-desen-ile-uyumlu-farkli-desenler-2019-moda/

https://www.trendlervemoda.com/mayo-kombinleri-2018-2019/plaj-mayo-kombinleri-2019-2020/

https://www.youtube.com/watch?v=S8EsN8VfFrQ

Leave a Reply