İş dünyasına atılan ilk adım genellikle staj ile olur ve bu süreç bazen oldukça zorlu geçebilir. Birçoğumuz, içimize sinen bir staj yerleştirmenin ne kadar zor olduğunu deneyimlemişizdir. Ödevler ve sınavlar arasında kısıtlı zamanımızda, staj pozisyonları için saatlerce CV göndermek gibi zorlu bir süreçle karşılaşmış olabiliriz. Ancak, bu kadar çaba harcadığımız stajlar bize gerçekten ne kadar fayda sağlıyor? Bizim beklentilerimiz ve işverenlerin bizden beklentileri birbirini gerçekten karşılıyor mu?

Bazı şirketler stajyerlerden çok fazla şey beklerken, diğerleri neredeyse hiçbir şey beklememekte. Stajyeri düşük maaşlı bir çalışan olarak görmek ve onu sömürmek, ya da sadece işe gelip kalabalık yaratmasını beklemek, stajyerin o şirkete girebilmek için harcadığı emeğin karşılığı olmamalı.

1-)Şirketlerin Stajyerleri Sömürmesi

Aslında bu kavram, ne yazık ki günümüzde oldukça yaygın ve şirketlerin stajyerleri çalışan kategorisinde değerlendirmelerine yol açıyor. Birçok şirket, düşük bir ücret karşılığında stajyerlere bir çalışanın sorumluluğunu yükleyebiliyor. Genellikle, detaylı mülakatlar ve hassas bir eleme süreci ile stajyer alımı gerçekleştirilir. Ancak stajyer mülakatını geçmiş olsa bile, iş yerine adaptasyon sürecinde zorlanma durumu sıkça yaşanır. İlk iş deneyimini kazanmak için başvuran bir stajyerden, ne kadar tecrübeli olması beklenir diye düşünmemek önemlidir. Bazı organizasyonlar stajyer alımını sadece düşük maaş verme pratiği olarak görebilir ve stajyerlerden, çalışanlardan beklenen sorumlulukları aynı düzeyde yerine getirmelerini bekleyebilir. Roy Maurer’ın bir blog yazısına göre, birçok işveren artık stajyerlerden ilk günden itibaren bir çalışan kadar deneyimli olmalarını bekleyebilir. Ancak deneyimi olmayan birinin deneyimliymiş gibi muamele görmemesi gerek. Sizce de iş hayatına atacağımız ilk adımda deneyimli olmamak çok normal değil mi? Dolayısıyla, şirketlerin stajyerlerden ilk iş deneyimlerinde bu kadar yüksek beklentilere girmeleri büyük bir haksızlık olarak değerlendirilebilir.

2-)Stajyerlerden hiçbir beklentinin olmaması

Wallstreet Insanity’de yayımlanan en kötü 20 staj deneyimi isimli bir yazı bulunmakta. Bu tanıma uyan stajların çoğunda stajyerin alacağı sorumluluklar ve iş tanımı çarpıtılarak, stajyerlere sadece ayak işeleri verilmiş. Wallstreet’e göre Bir tane öğrenciye mühendisler bir proje üzerinde çalışacağı söylenmesine rağmen bütün staj boyunca rapor doldurmuş. İlk iş deneyimi için gece gündüz çalışan birinin böyle bir hüsrana uygulaması, şirketin genç yetenek kazancını düşürerek stajyerlerin de hevesini kırmakta. Nihayetinde bu tarz bir durum iki tarafa da zarar veriyor

3-)Bir Stajyer ve İş yeri maximum verimi nasıl alabilir?

  • Şirketler stajyerlere verilecek iş tanımı konusunda dürüst ve açık olmalıdır. Stajyer, neyle karşılaşacağını iş tanımını açıkça bilmelidir.
  • Şirketler stajyer olarak aldıkları kişinin ilk günden her şeyi bilmelerini beklememeli ve onları işe çalışan olarak değil stajyer olarak aldıklarını unutmamalı.
  • Stajyerlere de sorumluluk verilmeli. Şirketin parçası oldukları hatırlatılarak onlara özel projeler ve sorumluluklar verilmeli. Yani stajyer ne kendini verilen görevler yüzünden bunalmış hissetmeli ne de verilmeyen iş nedeniyle yetersiz. Bu şekilde çalışma ortamını daha iyi tanıyabilir.

Kaynakça:

https://wallstreetinsanity.com/

https://www.shrm.org/resourcesandtools/hr-topics/talent-acquisition/pages/employers–interns-show-up-skills.aspx

https://www.nytimes.com/2022/07/19/business/summer-interns.html

Leave a Reply