“Sanki rüyada gibiyim. Ellerime bakıyorum ama bir kameranın arkasından sanki. Duyularım her zamanki gibi değil. Dokununca yeteri kadar hissedemiyorum. Sesin çok uzaktan geliyor. Sanki kendim gibi değilim. Başka birinin vücuduna girmiş gibi hissediyorum. İçinde olduğum bedeni tanıyamıyorum ve kendimi ya da çevremi algılayamıyorum. Bir şeyler yanlış ve çok gerginim. Sanki rüyada gibiyim.“
Daha önce hiç böyle hissettiniz mi? Bir anda gördüğünüz her şey rüyaya dönüştü mü? Cevabınız evet ise derealizasyon yaşamış olabilirsiniz. Peki nedir bu derealizasyon?
Derealizasyon, kişinin çevresini ve kendisini gerçeklikten uzak, bulanık veya kopuk algılaması durumudur. Bu durumu yaşayan kişilerin belirtileri değişiklik gösterebilir ancak çoğunlukla şu belirtileri yaşarsınız:
- Gerçeklik hissiniz kaybolur. Çevrenizi algılama biçiminiz değişir ve yaşadıklarınız gerçek değilmiş, rüyadaymışsınız gibi hissedersiniz
- Kendinize ve çevrenize yabancılaşma yaşarsınız. İçinde bulunduğunuz beden sizin bedeniniz değilmiş ve sanki başka birinin bedenine girmişsiniz gibi hissedebilirsiniz.
- Duyularınızda ve algılarınızda farklılar oluşur. Çevrenizi net olarak algılayamayabilirsiniz. Sesler bulanık ve donuk gelebilir. Görüntüler net olmayabilir. Aynı zamanda duyularınız da farklı şekilde seyredebilir. Mesela dokunma hissiniz azalabilir. Veya daha az duyabilirsiniz.
- Endişe ve yoğun anksiyete yaşayabilirsiniz. Derealizasyona sebep olması muhtemel şeylerden birisi de anksiyetedir. Bu nedenle bir anda yaşadığınız algısal değişiklikler kendinizi daha da gergin ve kaygılı hissetmenize yol açabilir.
- Zamanı algılama biçiminizde değişiklikler olabilir. Zaman daha hızlı veya yavaş akıyor gibi hissedebilirsiniz.
Bu durumun kesin nedeni tam olarak bilinmiyor ancak bazı faktörler veya bu faktörlerin aynı anda yaşanması derealizasyonu tetikliyor olabilir. Bu faktörlerden en bilindiği ise anksiyete bozukluğu. Yaygın anksiyete bozukluğu veya panik ataklarla seyreden panik bozukluğu gibi yüksek stres içeren durumlar derealizasyonunuzun kaynağı olabilir. Bunun dışında yaşamış olduğunuz fiziksel veya duygusal travmalar da derealizasyona kaynak oluşturabilir. Aslında bu faktörlerin sonucu olarak başlayan derealizasyonun vücudun kendini savunmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Yani sizin vücudunuz yoğun stres anında sizi korumak için algılarınızda farklılaşmalara sebep olarak sizi dünyadan uzaklaştırıyor ve elinden gelen en iyi şekilde sizi korumaya çalışıyor olabilir.
Sıklıkla derealizasyon yaşıyorsanız çözmenin en iyi yolu kaynağını bulmakla başlayacaktır. Yani bir psikoloğa veya psikiyatriste başvurmak kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey olacaktır. Unutmayın, sorunlarınızı çözmek farkındalıkla başlar. Farkına varırsanız çözüme ulaşmanız kolaylaşacaktır. Derealizasyon gibi algı bozukluklarından oluşan ve oldukça korkunç, hatta gerçekdışı, gözüken bu durumun bile üstüne gidildiğinde çözümünü bulabilirsiniz. Yalnız değilsiniz, psikoloji bilimi yanınızda. Sağlıkla kalın.
Kaynakça