Fotoğraf çekmek ve anıları ölümsüzleştirmek eskiden bazı insanların hobisiyken şimdilerde herkesın anıları geleceğe saklamak için kullandığı bir yöntem olmuş olmakta. Seri olarak yazdığım fotoğrafçılık dizisindeki ilk yazım “Fotoğrafın Temel Üçgeni” idi. Genel olarak fotoğraf çekmeye ilk kez başlayan insanlara temel bir rehber olduğu için bu yazıyı okumadan önce onu okumanız daha faydalı olacaktır. Fotoğrafın temellerini öğrendikten sonra işi pratiğe dökmek fotoğrafçılık için oldukça önemli bir durum. Bu yazımda işi pratiğe dökerken neleri yapmanız ve hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğinden bahsedeceğim.
1) Kompozisyon
Kompozisyon bir fotoğrafın kurgusudur ve fotoğrafta kurgu oldukça önemlidir çünkü fotoğrafınıza bakan kişiye kafanızdaki mesajı net bir şekilde verebilmenize olanak sağlar. Temel olarak yapabileceğiniz en mantıklı kompozisyon, kılavuz çizgilerini kullanmak ve objenizi kılavuz çizgilerinde kesişen yerlere yerleştirmektir. Bu sayede, öne çıkarmak istediğiniz şey fotoğrafınıza bakan kişinin gözüne hitap edeceği için daha iyi fotoğrafın ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.
2) Işık Kullanımı
İlk yazımda da belirttiğim gibi, ışık fotoğrafçılar için oldukça önemli bir yere sahiptir çünkü ışık olmadan fotoğraf ortaya çıkmaz. Yapmanız gereken şey ışığı daha iyi nasıl kullanabileceğinizi düşünmek ve bunları fotoğraf çekerken denemektir. Örneğin, gün batımında direkt güneşi çekmek yerine gün ışığının sokaklarda yaptığı etkiyi fotoğraflamak daha iyi fotoğraflar ortaya çıkarmanıza katkıda bulunacaktır.
3) Daha Fazla Fotoğraf İncelemek
Fotoğraflarının kalitesini arttırmak için belki de en basit yol. Yapmanız gereken tek şey ünlü fotoğrafçıların fotoğraflarını incelemek ve bunu kendi fotoğraflarında uygulamaya çalışmak. Fotoğraf incelemek için 500px ve Instagram’ı kullanabilirsiniz.
4) Daha Fazla Fotoğraf Çekmek
Daha iyi fotoğraf çekmenin en önemli kuralı, bunun pratiğini daha fazla yapmaktır. Ne kadar fazla fotoğraf çekerseniz o kadar fazla deneyim kazanırsınız. Fotoğrafları çektikten sonra incelemek de fotoğrafı çekmek kadar önemli olduğu için ara ara eski fotoğraflarınızla şimdiki fotoğraflarınızı kıyaslamanızı öneriyorum. Çok sayıda fotoğraf çekmek için yanınızda fazladan hafıza kartı bulundurmayı unutmayın!
5) Farklı Bakış Açıları
Bir fotoğrafı çektikten sonra beğenseniz bile farklı bakış açıları denemek oldukça mantıklı çünkü genellikle gözden kaçırdığımız detaylar farklı bakış açılarında saklı oluyor. Bu detayları yakalamak için fotoğrafın açısını veya konumunuzu değiştirmek oldukça yararlı olacaktır.
6) Fotoğrafları Düzenlemek
Bazen fotoğrafınız iyi olsa bile kafanızdaki düşünceye tam olarak uymayabilir. Bu nedenle, fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanmak oldukça yararlı olacaktır. Yan tarafta çektiğim ilk fotoğrafı ve düzenlenmiş halini görebilirsiniz. Kafamdaki düşünce daha ıssız bir sokak havası yaratmak olduğu için minik ayarlarla ışığın tonunu değiştirdim ve daha karanlık hale getirerek kafamdaki düşünceyi uyguladım. Fotoğrafları düzenlemek için telefonlarda yüklü gelen uygulamaları kullanmak başlangıç seviyesi için işinizi görecektir.
Yazı boyunca verdiğim taktikleri uygulayarak kendinizi kısa zaman içerisinde beklediğinizden çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilirsiniz. Her zaman daha fazla fotoğraf çekmek ve iyi/kötü bütün yapıcı eleştirilere kulak vermek bu alanda gelişmek için oldukça önemli. Umarım ki yazdığım yazı fotoğrafçılıkta gelişme açısından sizlere yardımcı olmuştur. Fotoğrafla kalın, hoşça kalın…