Erdem Başçı, Bilkent İktisadi Araştırmalar Topluluğu tarafından ağırlandı. Yapılan söyleşiyi iki ayrı yazarımız, iki ayrı perspektiften yorumladı.
*Ben ODTÜ’de MBA yapmaya başlayalı 1.5 ay olmuştu, Bilkent de burslu MBA bölümünü yeni açmıştı, babama “Ne dersin?” diye sorduğumda “Git oğlum, İhsan Doğramacı iyi adamdır” diye cevap verdi.
*12 yaşımdaki oğlum geçen sordu, “Baba, sen tam olarak ne iş yapıyorsun?” diye, cebimden bir kağıt para çıkarıp, “Bunun değerini korumaya çalışıyoruz” dedim, o “Nasıl yapıyorsunuz?” diye üsteleyince “Bundan çok fazla basarsak eğer senin aynı çikolata ve oyuncağı alman için 2 katı para vermen gerekir” dedim, “ E madem 2 kat paramız olacak, ne farkeder” deyince “Aha” dedim “Çocuk Nature of Money konusunu çözmüş”.
*Carry Trade ile cari açığı kapamaya çalışmayı çok doğru bulmuyoruz, Carry Trade dediğimiz bildiğimiz taşıma su. Taşıma su ile değirmen dönmez, neden, çünkü “Taşimasu” küçük bir Japon kız çocuğudur.
Yukarıdaki cümleler(sonuncusu da dahil) İktisadi Araştırmalar Topluluğu tarafından okulumuzda konuk edilen Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı’nın yaklaşık 1.5 saat süren keyifli söyleşisindeki anekdotlardan yalnızca bir kısmı. FFB 022 salonunu hınca hınç dolduran Bilkentli öğrenciler, TV ve gazetelerden tanıdıkları Erdem Başçı’dan ciddi ve birazcık da sıkıcı ekonomik analizler bekliyorlardı. (Arada birkaç kişi de “Altın ne olur hocam?” diye sormaya gelmişti
muhtemelen.) Fakat karşısında onca öğrenciyi ve protokol sıralarını doldurmuş olan eski hocalarını (ve aynı zamanda çalışma arkadaşlarını tabii ki) gören Başçı, biraz da ortamda ulusal basından kimsenin olmayışının rahatlığıyla ders verdiği günleri hatırladı ve medyada kendisi için kullanılan “ekonomi gemisinin kaptanlarından biri” gibi tumturaklı sıfatlarını bir yana bırakıp sık sık kahkahalarla kesilen eğlenceli bir “ders” yaptı yaklaşık 200 kişinin bulunduğu salona.
Kimi zaman “Yahu Subidey hocanın okuttuğu kitap da çok kolaydı, A+ almıştım heralde, hala var mı A+” ya da “Mefaret Hoca’nın verdiği dersin amacını hiçbir zaman anlayamadık” diyerek Bilkent’teki öğrencilik günlerine göndermede bulundu, kimi zaman da “Yahu nerde bizim Refet? Ha Amerika’daydı doğru.”(MIT’ye misafir hoca olarak gitmiş olan Econ bölümü hocası Refet Gürkaynak’tan bahsediyor) gibi cümlelerle eski çalışma arkadaşlarını andı. Teknik içerikli kimi sorularda ise arkasındaki slayta dönerek “Bakın bu yeşil çizgi tatlı tatlı artıyor, bunun normalde yatay olması gerekir” ya da “Bu durumda ne oluyor, Japon ev kadınları hemen gelip TL almaya başlıyor” gibi cümlelerle derin ekonomi bilgisini olabildiğince basite indirgeyerek tatmin edici cevaplar verdi.
Kısacası hem “eski öğrencilerini” gören hocalar, hem de basından yaptıklarıyla ilgili çok “methini duydukları” öğrenciler salondan memnun ayrıldı.
Topluluk başkanı Ömer Karaduman olan Bilkent İktisadi Araştırmalar Topluluğu, ilk yaptığı organizasyondan alnının akıyla çıktı ve ses getirmeyi başardı. Kendilerini tebrik ediyor ve yeni kurulmuş bu kulübün üyelerine başarılar diliyoruz.
ENVER ELLİALTIOĞLU
KAMPÜS MUHABİRİ
Yeni kurulmakta olan Bilkent İktisadi Araştırma Topluluğu öğrenci kulübü ve Bilkent İktisat Bölümü’nün ortak organizasyonu sonucunda, bugün (12 Ekim) T. C. M. B. Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, Bilkent’te “Global Kriz Sonrası T. C. M. B. Para Politikaları” adı altında bir seminer verdi. Seminere akademik çevreden ve öğrencilerden ilgi oldukça büyüktü. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (FFB-22) yapılan seminerde, aşırı yoğunluktan dolayı kimi öğrenciler ayakta kaldı kimileri ise merdivenlere oturmak zorunda kaldı; fakat seminerin sonundaki öğrenci yorumlarından anlaşıldığı kadarıyla bu çileye değdi.
Seminerin açılışında İktisat Bölümü öğretmenlerinden Doç. Dr. Bilin Neyaptı kısa bir konuşma yaparak seminerin konusundan genel olarak bahsetti. Ardından Bilkent İktisadi Araştırma Topluluğu’nun başkanlığını yapmakta olan İktisat Bölümü 2. sınıf öğrencilerinden Ömer Karaduman B. İ. A. T.’tan bahsederek, kulübün tanıtımını yaptı ve amaçlarından bahsetti. Bu noktadan sonra ise sözü Doç. Dr. Erdem Başçı ele alarak oldukça eğitici ve aynı zamanda da eğlenceli bir şekilde sunumunu yaptı. Konuşmasının başlangıcında Bilkent’te öğrencilik yaptığı zamanlarla ilgili birkaç anısından bahseden Doç. Dr. Başçı, ardından genel olarak Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili konuştu. Seminerin kapanışında ise Doç. Dr. Başçı, salondaki misafirlerin sorularını yanıtladı.
Ülkemizdeki ekonomik açıdan çok önemli pozisyonların birinin başında bulunan Doç. Dr. Erdem Başçı, oldukça öğretici ve bilgilendirici bir çerçevede yaptığı konuşmasında zaman zaman espriler yaparak zaman zaman da özel hayatıyla ilgili anılarından bize kesitler sunarak, semineri samimi bir ortamda yürüterek, konuşmasını tamamladı.
ORAL ERSOY DOKUMACI
KAMPÜS MUHABİRİ