Dünya Felsefe Günü Hakkında
Her yıl kasım ayının üçüncü perşembe günü kutlanan Dünya Felsefe Günü için bu seneki hazırlıklar başladı.Türkiye Felsefe Kurumu tarafından Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu’na (UNESCO) sunulan önerinin kabul görmesiyle birlikte, 2002 yılından itibaren Dünya Felsefe Günü adı altında, dünyanın birçok yerinde konferanslar, paneller ve söyleşiler düzenlenmeye başladı. Felsefe tutkunlarını bir araya getiren bu etkinliklerin, toplumda gerektiği değeri göremeyen felsefeyi daha çok bireye ulaştırdığını söylemek mümkün.
Toplumda barış, özgürlük ve insani değerlerin savunulmasında büyük bir öneme sahip olan felsefenin, diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de eksikliği açık bir biçimde görülüyor. Felsefenin belki de en büyük yararlarından biri olan insanları dogmalardan arındıran bir anahtar olması, Türkiye’deki toplumsal olaylara çok farklı boyutlar katabilecek bir çözüm yolu olabilecek nitelikte. Olaylara felsefenin ışığında bakabilmeyi öğretmek ve felsefenin işlevinin toplumda kalıcılığını sağlamak amacıyla düzenlenen bu etkinliklere katılımın, gelecek yıllarda daha da artması ise bu noktada en büyük temenni.
Bilkent Üniversitesi’nde de Dünya Felsefe Günü için hazırlıklar tamamlandı. Bilkent Felsefe Bölümü’nün hazırladığı, 20 Kasım Çarşamba günü G-160‘da gerçekleşecek olan “Darwin ve Felsefe” adlı konferansta oldukça yoğun bir program felsefe meraklılarını bekliyor.
Etkinliğin programı ise şu şekilde:
09.45 “Giriş” Simon Wingley
09.55 “Nagel’in Şüpheleri” Varol Akman
10.25 “Matematiksel Benzerlikleri Çürütme” Jack Woods
10.55 “Akıl, Beyin ve Genlerin Bağlantısı” Katja Doerschner
11.30 “Darwin, DNA ve Dane Partikülleri: Küçük Evrim ve Ortaçağ Tarihi” David Thornton
12.40 “Anadolu’dan Popüler Bilim Hikayeleri: Bitkiler, Hayvanlar ve İnsanlar” Çetin Kocaefe
İngilizce gerçekleştirilecek olan konferans, felsefeyle ilgilenen ve felsefenin geliştirdiği kuşkuculuk ve eleştirel düşünce deryasına dalmak isteyen herkesin katılımını bekliyor.