Merhaba Hilal. Bize biraz kendinden bahseder misin?
Merhaba, adım Hilal ÖZÇELİK. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim.
Neden bu yazının bir kısmını staja ayırmayı düşündün?
Net olmamakla beraber ileride avukat olma idealim var, fakat uluslararası bürolarda çalışan avukatların meslek hayatlarına dair detaylı bir bilgim yoktu. Biraz merak ettiğim bu hayata, bahsettiğim tarzdaki bürolardaki işleyişe aşina olmak adına yaz stajını düşündüm. Diğer bir sebep ise yasal staj için mülakatlara gideceğim zaman tecrübesiz olmak istemedim. Yaz stajı boyunca edindiğim tecrübelerle yasal stajda daha deneyimli ve dolayısıyla daha verimli bir stajyer olmak istedim.
Staj kararının ardından başvuru aşaması nasıl oldu? Başvuracağın yerleri nasıl seçtin? CV’ni hazırlarken neleri ön planda tuttun? Ve de ne zaman başvurularını yaptın?
Bu kararın ardından öncelikle kendime bir CV hazırladım. CV hazırlarken başvuracağım büroların birçoğu İngilizce düzeyine önem verdikleri için İngilizce düzeyimi belirginleştirecek sınav sonuçlarımı ön planda tutmaya çalıştım. Bunun dışında zaten 3.sınıf öğrencisi olduğumuzdan ve bürolar da bizden deneyimli olmamızı bekleyemeyeceklerinden yazabileceğim bir şey yoktu. Genel olarak okuduğunuz üniversitenin adı ve ortalamanızın belirli bir düzeyin üstünde oluşu bürolara stajyer alımlarındaki profile uyup uymadığınız hakkında bir izlenim bırakmakta. Başvuracağım büroları; okulumuza gelip tanıtım yapan bürolar, arkadaşlarım ve hocalarımdan bildiğim ve başarılı olduğuna inandığım bürolar arasından seçtim. Sadece Ankara ve İstanbul’da staj yapmak istediğim için başvurularımı bu illerle sınırlı tuttum. Yaz stajı başvuruları Şubat-Mart arasında kabul edildiği için ben de Şubat ayının sonuna kadar CV’mi bu büroların staj başvurusu için belirledikleri mail adreslerine gönderdim.
Ardından bir mülakat sürecinden geçtin mi?
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki başvurduğunuz bütün bürolar size olumlu yanıt vermeyebiliyor hatta aralarında olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap maili göndermeyenler de oluyor. Benim olumlu yanıt aldığım bütün bürolar mülakatla stajyer seçiyorlardı. Bu nedenle birkaç kez mülakat sürecinden geçtim.
Nerelerde stajını yaptın?
Tatilimin farklı dönemlerinde Ankara’da Yazıcı Hukuk Bürosu ve Kasaroğlu Hukuk Bürosu’nda stajımı yaptım.
Staj programlarını okuyucularımız için ayrı ayrı değerlendirebilir misin? Çalışma şartları ve programların içeriği nasıldı? Sana neler kattı?
İlk olarak staj yaptığım büroda (Yazıcı Hukuk Bürosu) daha çok Türk Hukuk Sistemi’ne ilişkin araştırmalar yapmaktaydım. Zaman zaman bu araştırmaları benimle eş zamanlı bir yaz stajyeri ve iki yasal stajyer ile birlikte yapıyorduk. Yaptığımız araştırmalar ardından, gün içinde o konuyla ilgili araştırmayı veren avukat ile birlikte yaptığımız araştırmalar yardımıyla detaylı bir inceleme ve tartışma yapıyorduk. Bunun dışında çeviri, dosya inceleme, adliye işleri, dilekçe yazımı, bazı toplantılara katılma gibi tecrübeler de edindim. İkinci büro olan Kasaroğlu’nda ise daha çok çeviri odaklı bir staj yaptım. Yetiştirmem gereken gün ve saatin belirtilmesi ile birlikte bir çeviri veriliyor ve benden özenle hukuki metni hukuki terimleri araştırıp bularak çevirmem bekleniyordu. Bunun dışında bu büroda makale yazımı, yine adliye dosya işleri, araştırma ödevleri gibi işlerle de meşgul oldum.
Her iki büro da staj yaptığım sürece benden mesai saatleri içinde disiplinli çalışmam beklentisi içindeydi. İlerideki çalışma hayatımda edinmem gereken bu özelliğin farkındalığını kazanmak adına bu beklentilerinin benim için faydalı olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında yaptığım çevirilerle hukuki dile her iki dilde de daha çok hakimiyet kazandığımı düşünüyorum.
İlk büronun en büyük artısı ikinci büroya göre daha çok avukatı olması nedeniyle stajyere verilen iş sayısı da bununla doğru orantılı olarak artmasıydı. Bu nedenle meslek hayatına dair daha çok tecrübeler edinmemi sağladı. İkinci büronun artısı ise yoğun bir şekilde yaptırdığı çevirilerle hukuki İngilizce bilgimin canlı kalmasını ve kelime bilgimin artmasını sağlaması oldu.
Daha önce herhangi bir yerde staj deneyimin olmuş muydu? Önceki deneyimlerinin bu yazına katkısı olduğunu düşünüyor musun?
2.sınıf yazında kısa bir dönem küçük bir büroda staj yapma imkânım olmuştu. Orada dava dosyası inceleme ve adliyeyi tanıma fırsatım olduğu için bu stajlarıma daha bilgili ve tecrübeli gelmemi sağladı. Fakat bahsettiklerim öğrenilmesi çok zaman almayan bilgiler olduğu için ilk kez bu stajlarımda da öğrenmek fazlaca zaman kaybı doğurmayacaktı. Dolayısıyla 2.sınıf yazında staj yapmayan arkadaşlarımın kayıplarının olmadığını düşünüyorum.
Bunun dışında Başbakanlık Hukuk Müşavirliği’nde bir haftalık kurum uzmanlarının meslek hayatlarını tanımak adına bir staj yaptım. Bu stajım kamuda hukuk mezunlarının iş alanları ile alakalı olduğu için bu yaz yaptığım stajlara katkısı olmadı.
Peki, sence yaz stajı hukuk fakültesinde olmazsa olmaz mıdır? Eğer yaz stajı yapılacaksa ideal bir programın süresi ve içeriği nasıl olmalıdır?
Bence 3.sınıftan sonra yaz stajı yapmak mezun olmadan önce CV’mize ekleyeceğimiz deneyim olmaları açısından yararlı bir tecrübe. Ne kadar başarılı bir büroda yasal staj yapmak istiyorsanız sizden stajyer olarak beklentilerin de o kadar arttığını düşünüyorum. Dolayısıyla yasal stajı daha iyi bürolarda yapmak adına önceden tecrübe edinmenin, o tarz bürolardaki işleyişleri öğrenmenin faydalı olacağı kanaatindeyim. Yaz stajının ideal süresinin 2-3 hafta olduğunu düşünüyorum, çünkü ilk kez bu ortama giren stajyerler olarak tecrübelerden dolayı keyif almanın yanında alışık olmadığımız bir ortamdan dolayı ve zaman zaman stajyer olarak yapacağınız işin olmadığı anlar yaşamaktan dolayı sıkılacaksınız. Bu nedenle 2-3 haftayı aşan staj programlarının verimliliğini ve çekiciliğini kaybedeceği kanısındayım.
Hukuk öğrencilerine bu konuda GB aracılığı ile iletmek istediğin başka tavsiyelerin var mı?
Tavsiyem hem yaz stajı sürecinde hem de yasal staj döneminde başvuruları erkenden, büroların kontenjanları dolmadan yapmaları olacaktır. Aksi takdirde fazla sayıda “Stajyer alımımız sona erdi” cevap mailleri ile yüzleşmek pişmanlık verebilir.