Finansal piyasalarda işlem yapan kişi veya kurumların en çok ihtiyaç duydukları şey, güncel ve alakalı bilgidir. Güncel’den kasıt saniyelik düzeltmeler manasına gelir ve bir bilgiye diğerlerinden ne kadar önce erişirseniz, o kadar karda olursunuz. Ya da başka bir deyimle, ne kadar geç bilgilenirseniz o kadar geride kalırsınız. Başka bir deyişle de sona kalan donakalır.

Bugün sizlerle beraber sayılı okulda olan ve okulumuzda varlıklarından haberimizin olmadığı, kütüphanenin giriş katında ve İşletme binasının ilk katında kilitli bir kapının arkasında yatan Bloomberg terminallerini inceleyeceğiz. Elimden geldiğince kullanımını anlatacağım ama tüm bilgisayar öğretmenlerinin dediği gibi, kendiniz kurcalamadan öğrenemeyeceğinizi de belirteyim.

Bloomberg finansal yazılım/veri üreten ve aynı zamanda medyada da aktif rol alan bir şirket. Bu terminallerin amacı da marketteki gerçek zamanlı finansal verileri gözlemleyebilmek ve analiz edebilmek. Terminaller ile haberlerden tutun da hisse senedi fiyatlarına ulaşabileceğiniz gibi, aramalarınızı tarihsel olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Mesela 15 sene önce batmış bir şirketle ilgili verilere ya da XYZ şirketinin 15 sene önceki performansına göz atabilirsiniz. Tabii terminallere ulaşmak için belli bir ücret ödenmesi gerekiyor. 2 senelik periyotlarla kiralanabilen terminallerin yıllık kirası 24,000 dolar. Terminaller bilinen işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabildiği için telefon veya tabletten de erişilebiliyor.

Herhangi bir terminalin önüne oturduğunuzda sizi karşılayacak olan şey yaklaşık 3 kg ağırlığında, renkli ve türündeki diğer örneklere pek benzemeyen bir klavye. Yeni bir klavyenin tasarlanmasındaki asıl amaç önceden bilgisayar kullanmamış olanların rahatça anlayabilmesi. 1997 yıllında, bu düşünce bazı insanların kulağına mantıklı gelmiş olabilir. Bu basit çizimde de görebileceğiniz gibi bazı klavye tuşlarının üstünde kelimeler var.

bloomberg-terminal1

Klavyede alışageldiğiniz bazı kullanımlar farklı. Mesela “Enter” görevini <GO> tuşu görüyor ya da “Esc” tuşunun işlevlerini yerine getirmek için <CANCEL> tuşuna basmanız lazım. En kafa karıştırıcı olanı ise geriye dönmek için yani “Backspace” için <MENU> tuşuna basmanız. Gördüğünüz üzere temel fonksiyonları kolay hale getirmek için bazı tuşlar değiştirilmiş. <EQUITY> tuşu, hisse senetleri için kullanılıyor veya <CURNCY> para birimi için.

Terminallerin asıl amacının güncel ve alakalı bilgi olduğunu belirtmiştik. Mesela siz bir yatırımcı olarak XYZ şirketinin Londra Borsası’ndaki durumunu gözlemlemek istiyorsunuz. Yapmanız gereken şey XYZ LN <EQUITY> <GO> fonksiyonunu terminale girmek. Eğer dolar Euro paritesini öğrenmek istiyorsanız da USDEUR <CURNCY> <GO> fonksiyonunu kullanmalısınız.

"NEWS" sayfasından bir kare

“NEWS” sayfasından bir kare

Terminallerin kullanım alanı bunlarla sınırlı değil. Sol üst köşede bulunan arama motoruna herhangi bir şirketin adını ya da NEWS (haberler) yazıp istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Terminallerin güzel taraflarından birisi daha önce de belirttiğim gibi tarihsel verilere sahip olması ve buna ek olarak da analizlere ya da raporlara erişim sağlaması. Yine XYZ şirketini örnek alırsak, bir borsa analistinin o şirket ile ilgili yaptığı çalışmalara ulaşmak mümkün. Normal yollarla uzun sürede elde edebileceğinizin garantisi olmayan bilgileri anında temin etmesi açısından çok kullanışlılar. Sistemdeki tüm bilgiler dışarı aktarılabilecek şekilde tasarlanmış, yani ihtiyacınız olan veriyi bulduktan sonra sağ kısımda bulunan seçeneklere tıklayarak Excel, PDF veya başka şekillerde indirebilirsiniz. Eğer terminallerin kullanımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız internette kullanımlarını ve yapabileceğiniz muhteşem şeyleri anlatan siteler bulabilirsiniz.

Terminallerin sadece finans ile ilgili olmadığını ve büyük bir veri tabanı olarak görülmesi gerektiğini de eklemek lazım, ana menüden “Hukuk” kısmını seçerek Amerika’da görülen davalar incelenebiliyor. Buna ek olarak ülkeler arasında yapılan anlaşmalar gibi uluslar arası öneme sahip verilere de yine terminaller ile kolayca erişilebilir.

Yazının başında da belirttiğim gibi bu terminallerden MA binasının, yani İşletme Fakültesinin zemin katında 6 tane var, kapının kilitli olmasının terminallerin değerini duyduktan sonra sizleri şaşırtmaması lazım. Anahtarı almak için bölüm sekreterine öğrenci kimliğinizi bırakmak dışında yapmanız gereken bir şey de yok. Starbucks’tan kahve almadan önce şirketin mali durumunu inceleyebileceğiniz bu terminallere herkes davetli.

Leave a Reply