İyisiyle kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla koca bir yılı, 2011’i, geride bıraktık. Elbette hem kendi kişisel gündemimizde hem de Türkiye’nin gerek siyasi gerekse diğer gündemlerinde çok önemli olaylar oldu, bir sürü yeni yasa yürürlüğe girdi, bazı yasalar düzenlendi ve tabii ki bazı yasa önerileri de veto edildi. Mesela hepimiz duymuşuzdur, 2011’in son dönemlerinde bir yasanın yürürlüğe girmesi istenmişti, hangi yasa mı? Hem çalışan hem de emekliye ayrılan milletvekillerinin maaşlarına zam yapılması gerektiğini öngören yasa. Bu yasaya göre normalde 2000 TL alan çalışan milletvekillerinin maaşlarına %170 zam yapılacak ve böylece maaşlarının 5400 TL olması sağlanacak, ayrıca emekli milletvekillerinin maaşları da düzenlenerek bugüne kadar ortalama 5000-5500 TL arası emekli maaşı alan vekillerin yaklaşık 7700 TL maaş almaları sağlanacaktı. Her ne kadar “Toplum vicdanını rahatsız etmesi” sebebiyle cumhurbaşkanı tarafından veto edilmiş ve yeniden düzenlenme kararı alınmış olsa da, gündeme getirilmiş olması bile büyük ve çok önemli bir olaydır deyip Bilkent öğrencilerine bu yasa önerisi hakkında ne düşünüyorlar sorduk. Genelde bu yasa önerisine karşı çıksalar da işte aldığımız tüm cevaplar:
Ezgi, IR, 1. Sınıf: Ben de bir milletvekili çocuğuyum ve çalışan milletvekilleri için 2000 TL nin az olduğunu düşünüyorum. Ancak, 7700 TL de emekli vekiller için gereksiz, tabii eğer herkesin aldığı maaşlar arasında orantı olsaydı bu çok olmayabilirdi. Bu kadar fazla zam yapmaya hakları yok. Sonra bize bütçe açığından bahsetmesinler.
İsmini vermek istemeyen öğrenci, IR, 1. Sınıf: Eğer içlerinde insaf varsa, bu kadar sürünen insan varken bu zammı yapmazlar. Bir sürü işsiz öğretmen var ortada. Ayrıca milletvekili yemekhaneleri oldukça ucuz. Tehlikenin farkında mısınız?
Elif, IR, 1. Sınıf: Çalışan milletvekilleri misafirlerinin paralarını da karşılıyorlar ama emekli vekil maaşlarındaki artış gereksiz. Milletvekili emeklileriyle memur emeklileri arasında koca bir uçurum fark var.
Nurselin, Hukuk, 4. Sınıf: Meclisteki milletvekilleri yeterli maaşı alıyor, belirli masraflar zaten devlet hazinesinden karşılanıyor (mesela THK bedava). Devlet önce vatandaşın refahını düşünmeli, asgarî ücretler çok düşük. Zam uygun değil. Bu durum halk ile hükümet arasındaki uçurumu derinleştirir. Hukukî açıdan böyle şeylere sınırlar getirilmeli.
Yeşim, Hukuk, 4. Sınıf: Ülkemizde artan işsizlik yüzünden onca öğretmen ve memur kan ağlarken, milletvekilleri maaşlarına yapılacak zam tamamen milletvekillerinin kendi çıkarlarını milletten üstün tutmasıdır. Ayrıca halk tarafından seçilen milletvekillerinin milleti temsil etmesi için milletin kralı gibi değil de onlardan biri gibi yaşaması gerekir. Tok açın halinden anlamaz. Zaten yeterince rüşvet alıyorlar, zamma gerek yok hatta maaşları indirilmeli.
Hüseyin, Bankacılık ve Finans, 3. Sınıf: Artış normal, onlar sonuçta ülkeyi temsil ediyorlar. Belli bir standart lazım. İnsanların tepkisini anlamıyorum. Ortada bu kadar yolsuzluk varken parasal konulara bu kadar tepki gereksiz.
Göksu, Endüstri Mühendisliği, 2. Sınıf: Haksızlık. İşçilerin canı çıkıyor, onlar hiçbir şey yapmıyorlar. Umarım o paraların hayırlarını görmezler. Bu iğrenç bir şey. Daha Türkçe konuşmayı doğru düzgün beceremeyen insanlar, benim paramla keyif çatamazlar. Halk bu konuyla alakalı daha çok bilgilendirilmeli.
Bahar, İktisat, 1. Sınıf: Bu haksızlık. Benim düşüncelerimi bile temsil etmeyen insanlar benim paramla rahat bir hayat süremezler.
İsmini vermek istemeyen öğrenci, Makine Mühendisliği, 2. Sınıf: Rüşveti kaldırsınlar, zam olsun. Herkes mal varlığını açıklasın, herkes yerini bilsin.
İsmini ve bölümünü vermek istemeyen öğrenci, Doktora: Türkiye’de böyle bir durumda adaletten bahsedilemez. Milletvekilliği sosyal bir statü temsil ediyor gibi gösterilse de haksızlık.
İsmini ve bölümünü vermek istemeyen öğrenci, Doktora: Rakam çok yüksek. Biz gerçekten milletvekillerinin ne iş yaptıklarını bilmiyoruz. Milleti mi temsil ediyorlar, misafir mi ağırlıyorlar? Kabul edilemez. Bu zammı istemelerindeki gerekçeler mantıklı değil. Neden bu kadar çok para istiyorsunuz?
İsmini ve bölümünü vermek istemeyen öğrenci, Yüksek Lisans Mezunu: Geçen günlerde kamu ve sağlık çalışanları yürüyüş yaptı, temel talep asgarî ücreti 1000 TL yapmaktı ama amaçlarına ulaşamadılar. Biz milletvekillerini seçerken bizi temsil etmeleri için seçiyoruz ama seçmen ile seçilen arasında patron-müşteri ilişkisi var. Bu sağlıklı değil. Veto edilmesi iyi oldu.
Burhan, Bilgisayara Mühendisliği, 3. Sınıf: Birincisi, Kesinlikle veto edilmesi için düzenlenen bir oyun, Abdullah Gül’ün lehine. İkincisi, çalışan milletvekilinin maaşına yapılan zam fazla ama normal, sonuçta çok fazla misafir ağırlıyorlar. %170 olan rakam %100 olabilir. Ancak, her ne olursa olsun emeklilere yapılan zam çok fazla.
Batuhan, Bilgisayar Mühendisliği, Mezun: Yüksek mevkilerde çalışanları da düşünerek zam paylaştırılabilir, %170 onların arasında dağıtılabilir. Emekli maaş zammına karşıyım, diğerleri de düşünülmeli.
İsmini vermek istemeyen öğrenci, Hukuk, 1. Sınıf: Veto edilmesi iyi. Zaten doğru düzgün çalışmıyorlar. Her yerde dengesizlik var. Emekli öğretmenlere yazık değil mi?
Desen, Siyaset Bilimi, 1. Sınıf: Diğer emeklilere haksızlık. Aslında veto edilmesi iyi, AKP için faydalı oldu çünkü eğer veto edilmeseydi çok tepki alacaklardı. Gündem yaratma amaçlı bir oyundu.