Vizeler kapıya dayandı, hatta belki bazılarımız için başladı bile. Böyle zamanlarda ister istemez hepimizin kütüphanede geçirdiği zaman artıyor. Hatta yeterince odaklanamasak ya da kahve molamız, ders çalışmamızın iki katına çıksa bile kütüphanede olmak vicdan azabımızı bir nebze olsun hafifletiyor. Ama kampüs olarak bir nevi Açlık Oyunları’na girdiğimiz bu dönemde kütüphanede yer bulmak o kadar da kolay olmuyor.
Sesli salondan ortak çalışma odalarına, sanat odasından sessiz salonlara her yer dolu. İnsanlar sabahın ilk ışıklarında güzel noktalarda eşyalarıyla yer tutmuşlar. Bu da yetmezmiş gibi tam çalışmak için doğru yeri bulmuşken; arkadan gelen klavye sesleri, kulaklıklardan sızan şarkılar, pencereden gelen soğuk esinti dikkatimizi dağıtıyor. Bir an için kendi kendimize “Acaba evde kalsaydım daha mı iyi çalışırdım?” diye sormadan edemiyoruz ve işin kötüsü gerçekten de evde kalıp ulaşım vaktinde de tasarruf ederek daha verimli çalışabilecek olmamız.
Aşağıda hem kendi uyguladığım yöntemlerden hem de arkadaşlarımın kullanıp faydasını gördükleri uygulamalardan bahsedeceğim ki günün sonunda kütüphanede çalışmaya devam edecek bile olsanız buradaki bazı yöntemlerin verimliliğinizi arttıracağı kesin.
Clear Focus
Sade, hedefe yönelik ve etkili.
Pomodoro tekniğinden esinlenilen uygulamada çalışma sürenizi ve mola sürenizi istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca yine bir uzun molayı da birkaç çalışma oturumundan sonra başlaması için tayin edebiliyorsunuz. Klasik bir Pomodoro’dan örnek verecek olursak: 25 dakikalık çalışma oturumları ve 5’er dakikalık molalar ayarlıyorsunuz. Yaklaşık 4 Pomodoro’dan sonra (yani 2 saatlik bir molalı çalışma), bir tane uzun 25-30 dakikalık bir mola koyuyorsunuz. Bu tekniği benimseyenler genellikle günde 16 Pomodoro boyunca odaklanıp molalar sayesinde de yorulmadan işlerini halledebiliyorlar.
Benim de Pomodoro tekniğini öğrendikten sonra üzerinde denediğim ilk uygulama bu oldu. Telefonu elinize yanlış zamanda aldığınızda gördüğünüz domates kırmızısı (pomodoro= domates İtalyanca), teneffüslerde çıkan yeşil renk beni kendine çekti diyebilirim.
Artıları
+ Çalışma ve teneffüs saatlerini istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz.
+ İstatiksel olarak hangi göreve ne kadar süre odaklandığınızı görebilmeniz.
+ Sade tasarımı ve kolay kullanımıyla dikkatinizi dağıtmaması.
+ Seçebileceğiniz farklı temaların olması.
+ Çalışma süreniz boyunca rahatsız edici uygulamaları ve internetinizi devre dışı bırakabiliyor olması. (siz isterseniz)
Eksileri
– Çalışma sürenizi durdurup kaldığı yerden devam ettirebilmek için pro sürümü almanız gerekiyor.
-İsterseniz uygulama ekranından çıkıp telefonunuzu kullanabiliyorsunuz ve bunu yapmanızı önleyecek bir motivasyon kaynağı sağlamıyor.
Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=personal.andreabasso.clearfocus&hl=tr
iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/clearfocus-productivity-timer/id1206176186?mt=8
Forest: Stay Focused
Telefonu bırak, hayata odaklan
Bu uygulama da yukarıdaki uygulamaya benziyor ancak onun eksisine çare bulmuş diyebiliriz. Nasıl mı? Adından da tahmin edebileceğiniz üzere her telefondan uzak kaldığınız süre boyunca bir tohum dikmiş oluyorsunuz ve bu sürenin uzunluğuna bağlı olarak da ya bir çalı elde ediyorsunuz, ya çiçeksiz bir ağaç ya da tipine göre meyve vermiş ya da altında satranç tahtası olan ağaçlar. Bir gün içerisinde biriktirdiğiniz ağaçlar o günün bahçesinde size gösteriliyor ve eğer telefonunuza bakacak ya da uygulamadan çıkacak olursanız ağacınızı öldürmüş oluyorsunuz. O yüzden işinize gerçekten odaklanmanız daha kolay. Ormanınızı daha ilginç yapmak istiyorsanız da daha önceki çalışma saatlerinizden biriktirdiğiniz ödüllerinizle farklı farklı ağaçların, çalıların ya da ses efektlerinin kilidini açabilirsiniz.
Artıları
+ Daha sevimli ve motive edici bir arayüzü var.
+ Ağacınızın ölmemesi için telefonunuzu gerçekten kullanmamanız gerekiyor.
+ Diğer ağaçların kilidini açabilmek için uygulamayı uzun süre kullanmanız gerekiyor. Bu da daha çok ders çalışmanız için bir fırsat.
+ Teneffüs süresi ayarlayabiliyorsunuz.
+ Premium versiyonunu satın alırsanız Trees for the Future aracılığıyla gerçek hayatta ağaç dikilmesine katkı sağlayabiliyorsunuz.
Eksileri
-Telefonunuza gelen aramayı cevapladığınızda ağacınızın ölmesi.
-Ağaçların son haliyle bahçenizde yer alması için en az 120 dakikalık bir çalışma oturumu başlatmanızın gerekmesi (ki bu da verimli çalışılamayacak kadar uzun bir süre, o yüzden kilidini açtığınız ağaçları görme ihtimaliniz oldukça düşük).
-Eğer başka bir dilde çalışıyorsanız telefonunuzdan sözlüğe bakmanız imkansız.
-Siz kendiniz kapatmadıkça internetiniz açık kalıyor bu da mesaj geldiği zaman bakmamanızı oldukça güçleştiriyor.
Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=cc.forestapp&hl=tr
iTunes: https://itunes.apple.com/us/app/forest-by-seekrtech/id866450515?mt=8
Mekan Ses Efektleri
Kütüphaneye çoğu insan sessiz olduğu için gider ama bazılarımız da var ki onların da dikkatleri sessiz ortamlarda daha kolay dağılıyor. Onlar da yine evde kalamıyor ama okuldaki ya da dışarıdaki kafeleri tercih ediyorlar. Bazen onları binaların koridorlarına serpiştirilmiş çalışma masalarında bulmak da mümkün oluyor. Peki yollarda vakit kaybetmemek için o mekan hissini evlerine getirebilirler mi? Bunun da cevabı mekanların ses efektlerini kulaklıklarından dinlemek. Hem de hayal gücünüzü şaşırtacak kadar çok çeşit var. Normal bir kafe ses efektinden tutun, Harry Potter Serisi’ndeki Prof. Snape’in dersine girseydiniz nasıl sesler duyardınız buna kadar içerik bulmak mümkün.
Kafe sesleri:
Mistik yerler:
Bu tarz ilginç mekanlar için bu kanala da bakabilirsiniz: ASMR Rooms
Ayrıca bazı uygulamalardan da bu tarz efektleri bulabilirsiniz. Böylece evden çalışırken bile kendinizi istediğiniz yerde hayal edip motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.
Verimliliğinizi Arttıracak Kokular Kullanın
Yine kütüphanede uygulayamayacağınız bu yöntemle evde çalışmanızı kütüphaneden daha etkili hale getirebilirsiniz.
Japonya’dan Takasago Şirketi, kokuların daktiloda yazı yazan kimselerin doğruluk derecesini nasıl etkilediğiyle ilgili bir araştırma yapmış ve sonuçlar ilgi çekici. Araştırma sırasında denekler lavanta kokusu aldıklarında %20, yasemin kokusu aldıklarında %33 ve limon kokusu aldıklarında ise %54 daha az hata yapmışlar.
Siz de kesilmiş bir limonu yanınızda bulundurarak ya da o kokuya sahip bir mum yakarak ders çalışma veriminizi arttırabilirsiniz.
“Study with me” Videolarını Deneyin
Kulağa başta komik gelebilir ama okulda en son sizin finalleriniz kaldığında ve kütüphane (hatta kampüs) boş olduğunda ya da yorucu bir sınav haftasının son vizesi olup artık kitap yüzü görmek istemediğinizde, karşınızda hiç tanımadığınız birinin sizinle gerçek zamanlı çalışması tek ihtiyacınız olan şeye dönüşüyor. Çünkü hem bir yandan sanki sıradan bir günde Youtube’dan video izliyor ve ders çalışmıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz hem de aslında kendi çalışmanıza o kadar odaklanıyorsunuz ki videoya bakmak için kafanızı bile kaldırmıyorsunuz.
Umarım bu yöntemler sizlerin de dikkatinizi dağıtan unsurları en aza indirip gerek çalışma saatlerinizi, gerekse molalarınızı daha verimli geçirmenizi sağlar. Sizin daha verimli çalışmak için uyguladığınız yöntemler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle…
Kaynakça
https://d28dwf34zswvrl.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/07/88-Work-from-home.jpg
https://www.pcguia.pt/wp-content/uploads/2017/11/ClearFocus-app.jpg
https://thumbs.gfycat.com/DimpledSingleBlackfish-size_restricted.gif
https://media.giphy.com/media/glmRyiSI3v5E4/giphy.gif
https://www.quora.com/How-is-the-Forest-app-a-safe-time-management-app
https://itunes.apple.com/us/app/clearfocus-productivity-timer/id1206176186?mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/forest-by-seekrtech/id866450515?mt=8
https://www.youtube.com/channel/UCoXQCYOw5–9PlQ74JVIEmw/videos
https://i.pinimg.com/originals/6f/fc/5f/6ffc5f65100816127fe6f0a5b64b5db0.jpg
https://www.theguardian.com/small-business-network/2014/jan/23/productivity-office-design
https://1064025.v1.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2017/07/How-Decluttering-Your-Workspace-Can-Make-You-A-Better-Employee.jpeg
Saliha
Bayılarak okudum. Kesinlikle doğru ve orijinal tespitler :)