Güncel Sanat: Vizyonda Bu Hafta

Yoğun iş hayatınıza kısa bir mola vermek ve kalabalıklar içinde kaybolmadan derin bir nefes almak için haftada en az bir günü kendinize ayırın. Seçtiğiniz gün, hobilerinizi ve en sevdiğiniz aktiviteleri içeren mini tatiliniz olsun. Emin olun ki kendinize ayırdığınız bir gün yeni haftaya çok daha deşarj olmuş şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Ertelemeyin ve kendinize bir gün belirleyin!

Peki size ait olan bugünde neler yapmak istersiniz? Sahne ışığıyla büyülenmek, bir ressamın fırça darbeleri arasında kaybolmak ya da nefis müziklerle ruhunuzu beslemek isteyebilirsiniz. Bu hafta itibariyle hemen hemen tüm kültürel etkinlikleri en taze şekilde sizlere sunmak için yeni bir yazı dizisi başlatmaktayız. Çeşitli kültürel etkinlikleri sizlerle ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularına yanıtlar bularak paylaşacağım. Yazı dizime vizyondaki filmleri tanıtarak başlıyorum, keyifli okumalar. 3 2 1 Sahne!

Bu hafta hem yerli hem de yabancı yapımlar vizyona girdi. Dram ağırlıklı olan haftaya gerilim ve korku türünde kült bir isim hareket katıyor ve aynı zamanda macera ve aksiyon filmlerinin tanınan kahramanları da bu hafta vizyonda.

Vizyona giren filmlerden bahsetmekle birlikte yazımda geçen haftanın ses getiren bazı eserlerine de yer vereceğim.

Ayla: The Daughter of War ( 27 Ekim 2017 / IMBD: 9.3 / 125 dk)

Geçen hafta vizyona giren ve gerçek bir hikayeden esinlenerek beyaz perdeye aktarılan Ayla; gerçekliği, gerçek sevgi tanımı ve savaşın en büyük yaralarını aslında minik kalplerin aldığını, izleyiciye en güzel şekilde aktaran çok başarılı yerli bir yapım. Film, 1950’lerdeki Kore Savaşı’nın etkilerini hem bir Türk askerinin hem de ailesini savaşta kaybetmiş küçük bir Koreli kızın penceresinden anlatıyor. Astsubay Süleyman Dilbirliği, Ayla ismini verdiği küçük Koreli kızla kurduğu samimi baba-kız ilişkisini mutlu bir şekilde devam ettirebilecek mi? Oscar Akademisi’nin “yabancı dilde en iyi film” aday adayı Ayla, karakterleri hala hayatta olan etkileyici bir öykü. Spoiler içerdiği için bu hikaye hakkındaki son gelişmeleri şu an paylaşamamaktayım fakat internetten takip edebilirsiniz.

 

 

Thor: Ragnarok (27 Ekim 2017 / IMDB: 8.2 / 131 dk)

Thor serisinin  üçüncü filmi olan Thor: Ragnarok, yaklaşmakta olan Norse kıyametini konu alıyor. Asgard’tan uzakta, evrenin öbür ucunda hapsolmuş olan Thor çıkış yolu bulamamaktadır. Üstelik güçlü çekici de yanında değildir ve Asgard bir yıkımın eşiğindedir. Ragnarok zamanı (İskandinav mitolojisindeki kıyamet) gelmiştir. Ancak Asgard’ı kurtarabilmek için öncelikle Thor özgür kalmalıdır, bunun için de eski müttefiki Hulk ile arasındaki ölümcül bir yarışmayı kazanmalıdır.

 

 

 

 

 

 

Testere: Jigsaw Efsanesi (3 Kasım 2017 / IMDB: 6.2 / 91 dk ) 

Bu haftanın korku-gerilim türünde bir klasik yer alıyor. 2004 yılındaki ilk filmiyle uzun soluklu bir fenomenin başlangıcını yapan film, zeka ürünü çeşitli cinayet senaryolarıyla izleyiciye oldukça ürkütücü dakikalar yaşatıyor. Hiç beklemedikleri bir mekanda toplandıklarını fark eden birbirlerinden oldukça farklı insanların, Jigsaw Killer (Bulmaca Katili) tarafından cezalandırıldıkları ve tamamen katilin adalet terazisine uygun olarak günahlarının bedellerini ödedikleri bir yapım.

Jigsaw olarak bilinen John Kramer, yıllar önce ölmesine rağmen bu gizemli cinayetler nasıl işlenmeye devam edebiliyor?

 

 

 

 

 

Kare (The Square) (3 Kasım 2017 / IMDB: 7.8 / 142 dk) 

Stockholm’deki bir modern sanat galerisinde çalışan Christian’ın projelerinden biri de The Square olarak isimlendirilen alandır. Bu alanda, toplumun farklı katmanları ile çeşitli sosyal sınıflardan gelen insanların yansımaları yer almaktadır. Güven konusu, film boyunca dinamik kalan unsurlardan biri. 2017 Cannes’da gösterimi yapılan The Square, İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un konuşma özgürlüğü, sanatsal özgürlükler, sosyal sansür vb. konuları İskandinav perspektifinde, politik ve sosyal bir çerçevede inceleyen bir film. Dramatik komedi alanında başarılı bir film olan Kare, Altın Palmiye ödüllü vizyon filmleri arasında yer alıyor.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zKDPrpJEGBY

 

                                Haftaya görüşmek üzere. 3 2 1 Sahne!

 

 

Kaynakça

Vecteezy: Free Pop Corn Box and Movie Cinema Vectors

http://www.imdb.com/title/tt6316138/

www.beyazperde.com

www.imdb.com

 

Leave a Reply