Böylesine gerçek, böylesine acı bir hikayeyle daha önce kaç kez yüz yüze geldik? Sonuna kadar desteklenmesi gereken ve bu gerçeklerin unutulmaması gerektiğini en iyi şekilde anlatmış olan film…

Filmin en duygu yüklü sahnelerinden ve Miray Akay'ın en çok ağlatan performansından kare

Filmin en duygu yüklü sahnelerinden ve Miray Akay’ın en çok ağlatan performansından bir kare

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında çocuk yaşta evlendirilen kızlar ve akraba evliliği konularını işleyen “Halam Geldi” adlı filmi 3 Ocak’ta sinemaseverlerle buluştu. Türkiye’nin bir türlü son bulmayan ve kanayan yarası olarak bildiğimiz çocuk gelinler ve akraba evliliklerine sert bir eleştiri getiren Halam Geldi filmi geçtiğimiz günlerde vizyona girdi ve büyük beğeni topladı. Yönetmenliğini Erhan Kozan’ın yaptığı ve gazeteci Evrim Kanpolat’ın tanık olduğu gerçek bir olaydan uyarlanan hikayenin beyaz perdeye aktarılmış hali seyirciden de tam not aldı. Filmi Kıbrıs’ta bir sınır köyünde 8 haftada tamamlamaları gereken 5 hafta gibi kısa bir sürede tamamladıklarını ve çocuk gelinler noktasında bir ses duyduklarını ifade eden yönetmen Kozan, “O sese biz de sesimizi kattık. O sese herkesin seslerini katmak istiyoruz ve bu filmi seçmemin asıl sebebi kızımdır” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar’da yaşayan Diyarbakırlı ve henüz 13 yaşındaki üç genç kızın hazin öyküsünü anlatan film, “çocuk gelinler” gerçeğini beyazperdeye taşıyor. Çocuk gelinlerin uzaktan uzağa seyrettiğimiz dramını, akraba evliliğinden doğan engelli çocukların yaşamını çocukların gözünden anlatan film aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buluyor.

Ayrıca film, üç çocuğun kaderini anlatırken farklı anne babaların da durumlar karşısındaki tepkilerini de dile getirmiş. Huriye’nin hikayesinde bir kabullenmişlik var ve aynı dramı yaşamış annesinin ise kızına tavrı onu kendi kaderine ortak etmek. Toplumsal kabulün ilk destekleyicisi oluyor bu anne karakteri.  Reyhan ise bu kadere isyan eden tarafta . Okuma arzusunda olan, bunun için her şeyi göze alan bir kız çocuğu… Asıl dram Reyhan üzerinden işleniyor. Reyhan’ın annesi ise çocuğunu kendi kaderine ortak etmek istemeyen, buna rağmen çaresiz kalan bir anne. Çocuğunu bu bataktan çekip çıkarma çabaları da erkek şiddetinin altında eriyip gidiyor.

Filmde özellikle Burçin Terzioğlu (Reyhan’ın annesi) ve Miray Akay (Reyhan) çok iyi birer ikili olmuşlar. Anne kız ilişkisi iyi oturtulmuş; hem benzerlik, hem duygusal bütünlük olarak. Terzioğlu’nun oyunculuğu için söylenecek söz yok zaten ama filmin en büyük yükü Reyhan karakteri üzerindeydi ve Reyhan karakterine hayat vermiş olan Miray Akay hakkını sonuna kadar vermiş. Kesinlikle gelecek vaadeden çok iyi bir oyuncu… Küçük yaşta böylesine bir senaryoyu anlayıp karakteri başarıyla canlandırmış olması ve gelecekte Türkiye açısından sağlam oyuncuların yetişiyor olması çok gurur verici.

Filmle ilgili bir çok yazı okudum ve bir çok eleştiriyi dinledim fakat içlerinde beni en çok etkileyen Oya Tekin’in yazısı oldu. Yazdıklarıyla, fikirleriyle kesinlikle okunması gereken ve okurken herkesi düşündüren bir yazı. Yazıya buradan ulaşabilir, inceleyebilirsiniz:

http://blog.milliyet.com.tr/Halam_Geldi__%E2%80%9Cgelin_oldum__cok_canim_aciyor_anne%E2%80%9D/Blog/?BlogNo=443598

En Çok Türkan Şoray Etkilendi

91020131249059778778_2

Filmin gala gecesinde konuşan Miray Akay seyircileri ve özellikle Türkan Şoray’ı gözyaşlarına boğdu. Çocukların hepsini tek tek öpen Şoray, “Çok duygusal anları yaşıyorum. Çok etkilendim. Bu gerçekleri hepimiz biliyoruz. Yıllardır yaşıyoruz ama işte sinemanın güzelliği bu. Bu kadınlarımızın, genç kızlarımızın yaşadıkları bu kadar güzel mi gözler önüne serilir. İnanılmaz. Bütün yüreğimle kutluyorum bu ekibi. Böyle bir yarayı, yaşanan bu dramı beyaz perdeye aktarma duyarlılığı çok önemlidir. Yapımcıları kutluyorum. Oyuncuların hepsi olağanüstü bu dramı yaşamışlar. Hepiniz çok etkilendiniz. Hep beraber ‘Çocuk gelinlere hayır’ diyelim” şeklinde konuştu. Şoray’ın, film ekibi ile birlikte ‘Çocuk gelinlere hayır’ diye seslenmesi salonda uzun süre ayakta alkışlandı. İşte o an:

 

http://www.youtube.com/watch?v=raoc5dJC-98

 

Filmin fragmanı:

http://www.youtube.com/watch?v=212EBqNYHtA

 

[box_dark]Kaynakça[/box_dark]

Oya Tekin/ Medyabey.com

(http://blog.milliyet.com.tr/Halam_Geldi__%E2%80%9Cgelin_oldum__cok_canim_aciyor_anne%E2%80%9D/Blog/?BlogNo=443598)

 

Leave a Reply